skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

De dienstfoto van Reinier de Groot

Als aandenken aan hun diensttijd lieten soldaten een dienstfoto maken bij de fotograaf in de stad. Netste pak aan en dan erop uit! Zo ook Reinier de Groot uit Uden. De fotografen waren op de wens van soldaten voorbereid. De foto werd afgedrukt op een voorgedrukt stuk karton en in het fotobeeld zelf waren accessoires geplaatst zoals een gordijn, een achtergrondje en een tafeltje of stoel om de kepi op te leggen.

In dit geval lijkt het mij een stapel ransels. Ik kan me niet zo goed voorstellen dat een fotograaf een stel van die stoffige turven in huis nam! De kepi was vaak ook van de fotograaf. Of dat hier ook zo was, weet ik niet.

Op de koppel van mijn vader staat zeer waarschijnlijk nummer '6'. Dat houdt in dat hij opgekomen is bij het 6e Regiment Infanterie, 6RI, op de Chassé te Breda. Aan zijn zijde hangt een infanteriesabel die kort daarna bij het nieuwe uniform werd afgeschaft.

De sabel werd trouwens alleen bij ceremoniële diensten gedragen (voor soldaten meestal parades), net als de pluim op de kepie. Waarschijnlijk zijn ze voor de foto toegevoegd of van de kazerne af meegenomen.

Reinier is gekleed in de uniform M1905, de laatste uitgave van het blauwe uniform. De foto is zeer waarschijnlijk genomen in 1911 omdat Reinier op z'n 20ste de dienstplicht moest vervullen. Was hij een jaar later gekomen, dan had hij de grijze uniform gedragen, met puttees
(beenwindsels). Hij was de laatste lichting in het blauwe pak.

Het blauwe pak was daarmee trouwens niet verdwenen. Tijdens de mobilisatie van '14-'18 liepen veel oudgedienden in hun oude blauwe pak!  Alleen de soldaten die vanaf 1912 waren opgekomen, hadden het grijs, evenals de beroepsmilitairen.

Klik voor groter formaatHet uniform kun je zien op de zangbundel voor het Nederlandsche leger uit die tijd. De tekening is van Hoynck van Papendrecht en laat de toestand zien tijdens WOI. Eén van de afgebeelde soldaten draagt een schako, die is in het leger alleen tussen 1912 en 1915 in gebruik geweest.

Het zangbundeltje vermeldt Reiniers' naam en zijn onderdeel: 3-I-17RI (derde compagnie, 1e bataljon, 17 regt. Inf). Hij is dan overgeplaatst naar het 17e regt. Inf. Dat was een relatief nieuw regiment, opgericht in 1913 vanuit de compagnieën van 6RI. Reinier heeft op de laatste tijd van zijn actieve dienstplicht deze oprichting meegemaakt.

Het 17e regiment heeft een tijdje in Brabant "gezworven" (lag dus in bivak) en kwam in 1917 op de nieuwe kazerne in 's-Hertogenbosch terecht, op de Isabellakazerne die nu nog bestaat. Daar vertrok het 17e in 1922 en ging naar Venlo, waar het tot 1940 heeft gezeten.

Het 6e regiment heeft tot aan de mobilisatie in Breda gezeten. Tijdens de meidagen hebben onderdelen van het zesde gevochten bij Mill. Het zesde werd wel "het roemruchte zesde" genoemd vanwege de vele sportoverwinningen die zij tijdens sportwedstrijden haalde. Beide regimenten (6 en 17) zijn nu gelegerd te Oirschot. Op het legitimatiebewijs is te zien dat Reinier is lid geweest van de BVL, de Bijzondere Vrijwillige Landstorm.

 

Reacties (14)

Rini de Groot. zei op 12 juli 2012 om 21:41

De opleiding van mijn militaire dienst in 1956, heb ik ook doorgebracht in Breda waarvan 2 maanden in de Chassekazerne dezelfde kazerne waar ook Vader 50 jaar eerder zijn dienstplicht vervulde. Ik bracht in 2011 na 45 jaar weer een bezoek aan de omgeving van de kazerne.
Het hekwerk rondom de kazerne was verwijderd, ik dacht aan Helmonder Moes, die gestraft was en het terrein niet mocht verlaten en de afspraak? hij stond te vrijen met het meisje het hekwerk er tussen in .
De aanvullende tekst is van een "Nederlandse soldaat" Erik, gekleed in het uniform van de oorlog 1914-1918 de wacht hield langs de”Dodenlijn” die ik sprak in het Karrenmuseum van Essen (B)
Mijn Vader had het altijd over “poetjes” beenbeschermers, puttees genoemd.
Thuis dachten dat het een stapel turven waren, waar Vader op leunde, daarom de reactie in het verhaal.
Er werd veel gezongen, gezien de uitgebreide zangbundel.
Caspar zei op 7 oktober 2012 om 20:17
@
Beste Rien de Groot,
Met veel interesse heb ik zojuist de verhalen gelezen. (De dienstfoto van Reinier de Groot en Wij maken het nog best) De foto in het blauwe pak is inderdaad zo'n geposeerde foto waarbij de extra attributen van de fotograaf afkomstig zijn. Ik zag aan de reacties dat u ook al contact had met een collega van mij: Erik de Bruin. Samen zitten wij in dezelfde living history groep.
Wat ik zelf interessant vind is het legitimatiebewijs van de bijzonder vrijwillige landstorm. Is het mogelijk daar een scan op hoge resolutie van te ontvangen? Er is namelijk weinig bekend over deze voorganger van de Nationale Reserve. De commandant van de Nationale Reserve heeft mij ooit gepolst om onderzoek naar de BVL te doen, maar daar is het gedurende mijn studie niet van gekomen en voor contractonderzoek hadden ze helaas geen middelen.
Wim Vergouwen zei op 15 maart 2014 om 17:56
Graag wil ik reageren op het verhaal over de dienstfoto van Reinier de Groot. De bijzondere interesse die ik voor dit verhaal heb heeft te maken dat ik voor onze heemkundekring een artikel aan het schrijven ben over mijn dorp (Sprundel N.Br.) tijdens de 1e W.O. Een van de onderdelen van dit artikel is over een militair uit ons dorp doe ook wacht heeft gelopen bij de dodendraad in het Zeeuws Vlaanderse Philippine. Hij was van lichting 1913 en werd ingedeeld bij het korpsonderdeel 14e regiment infanterie. Zijn zoon (88) (denkt maar weet dit niet zeker) dat de kazerne waar zijn vader gelegerd was het Chassékazerne te Breda was.
Ik weet niet of u mijn vragen kunt beantwoorden maar ik stel ze toch aan u. Is in militaire registers na te gaan na te gaan of deze militair in Breda gelegerd was ?
Weet u hoe en hoelang de "loopbaan" (militie-landweer-Landstorm) van deze militairen was ?
Was het zo dat de militairen bij de eerst oefening 8 1/2 maand aan een stuk op hun kazerne doorbrachten ?
Mocht u de antwoorden niet kunnen geven dan weet u misschien wel waar ik deze vragen wel aan kan stellen?
Van deze Sprundelse militair in uniform heb ik nog een foto. Mocht u belangstelling in deze foto laat het mij weten.
Bij voorbaat dank voor uw medewerking.
Met de vriendelijke groeten,
Wim Vergouwen, heemkundekring Sprundel
Rini de Groot. zei op 15 maart 2014 om 19:11
Beste Wim, alle informatie die ik bezat staat in het verhaal.
Hopend reageert Caspar, deze persoon weet heel veel over Wereldoorlog 1.
Succes met je artikel.
Rini.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 18 maart 2014 om 14:51
@ Wim Vergouwen, via www.gahetna.nl vindt u een informatieblad over onderzoek naar <a href="http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/ik-zoek-militair-na-1813" target="_blank">militairen na 1813</a>.Mogelijk levert dit nog meer informatie op.

Ik neem aan dat u de militair eerst hebt opgezocht in het inschrijvingsregister in het archief van het gemeentebestuur van Sprundel bij onze collega's van het Regionaal Archief West-Brabant. Bij het BHIC hebben we uit die periode keuringsregisters (zoek in groene domein Onderzoek op keuringsregisters).

Ik zal u per e-mail een paar scans toesturen uit onze onderzoeksgids voor defensiearchieven Voorwaarts Mars! over de termijnen van dienstplicht, landweer- en landstorm.
Caspar zei op 20 maart 2014 om 19:09
En anders de staat van dienst opvragen via het bureau BRIOP: Bureau Registratie Informatie Ontslagen Personeel van de krijgsmacht. Via internet zo te vinden, inclusief hoe de aanvraagprocedure moet.
J. Nabben zei op 1 mei 2014 om 12:53
ik heb in mijn bezit een dienstfoto uit Almkerk waar een groep militairen opstaan. -1914 (met achtergrond)een van die soldaten komt uit Maasbree. Ik zoek dus meer om hulp,dan dat ik vermoedelijk u kan helpen.toevallig heb ik een gedeelte van mijn dienstplicht doorgebracht in de chssse'kazerne Breda nl.van 24Jan tot/met24 Mei1956
Rini de Groot. zei op 1 mei 2014 om 13:56
Voor mij zou die dienstfoto een zoekplaatje zijn of mijn Vader of oom daar ook opstaat.
De dienstfoto van mijn oom (26-4-1896) heeft zo,n zelfde lijst om het portret.
Ik was van lichting 56-4, 7 Augustus melden in de Seeligkazerne.
Op de eerste avond voor het eten, even een Uitspraak van een Hoge Piet “en van nu af sta je onder de Krijgstucht.”
Vermoedelijk heb je dat al eens horen vertellen door Jos Ghysen uit België via You Tube : &quot;Onder de Wapenen&quot;. Dus J. jij was daar al weg maar je kan wel herinneren dat monumentaal gebouw. Hoe was daar die strenge winter??
Voorons de tijd dat er Kinderverlamming heerste, aangezien dat we toch geen kind meer waren kregen we geen avondpermissie maar het voordeel, geen nachtoefeningen.
Gert Brouwer zei op 23 februari 2017 om 10:08
Ben op zoek naar sages, bijzondere momenten en bijzondere historische momenten over Chase kazerne of de parade in Breda! Ondanks was het Breda's museum er gevestigd nu stads archief. Verneem graag van uw zijde als u hier meer over kunt vertellen. Wil graag een documentaire maken hierover. Email naar gertbrouwer74@gmail.com
Rini. zei op 23 februari 2017 om 20:37
Door Nieuwe Veste in Breda werd ik uitgenodigd om in de
‘Verhalenkamer’ te vertellen over Vader,s Militaire dienst, oktober jl.
Mijn vertellingen handelde over de drie nog aanwezige documenten,
want Vader heeft niets verteld over zijn verblijf in Breda.
Aangevuld over mijn vier maanden opleiding in deze stad, najaar 1956.
johan schepers zei op 27 september 2018 om 17:05
ik heb een foto van mijn overgrootvader die precies hetzelfde uniform draagt , hij is in 1911 opgekomen in breda bij het onderdeel 6e regiment infanterie .
Rini de Groot. zei op 27 september 2018 om 19:17
Johan, bedankt voor de reactie, dan zou dat wel eens kunnen samen in Breda gelegerd zijn geweest. Zie je het cijfer, 6 afgebeeld op zijn koppel? Zijn van je overgrootvader herinneringen overgebleven ? zoals in m,n verhaal: 'Vader maakte kunst in Tram Art' met toevoeging van de letters, BHIC, ook te vinden via Google.
johan schepers zei op 28 september 2018 om 13:53
hoi rini , ik heb de foto van mijn overgrootvader naar het nationaal militair museum gestuurd en daar heb ik antwoord op gekregen . mijn overgrootvader draagt op de foto het uniform model 1905 en op zijn koperen gesp staat nr 6 wat verwijst naar het 6e regiment infanterie .mijn overgrootvader is opgeroepen als 19 jarige in 1911 , hij lag gestationeerd in de chasse kazerne te breda . tijdens wereldoorlog 1 is hij opgeroepen en vervolgens ingezet als grensbewaker in limburg . ik weet niet of dat ook bij het 6e regiment infanterie was . verder kan niemand in mijn familie me meer vertellen over zijn diensttijd of zijn legeronderdeel . ik ben wel hartstikke trots dat ik deze oude foto nog heb . ik koester deze foto echt .
johan schepers zei op 28 september 2018 om 15:57
beste rini , ik heb net van het west brabant archief meer info gekregen over mijn overgrootvader . hij is ingeschreven voor militaire dienst in 1911 en op 24 mei 1912 toegewezen aan het 6e regiment te breda . op 01-08-1918 is hij ingedeeld voor den dienst bij de landweer en wel bij het 40e bataljon . ik zoek verder maar de kans is groot dat mijn overgrootvader uw vader gekend heeft .

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.