
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
In dit geval lijkt het mij een stapel ransels. Ik kan me niet zo goed voorstellen dat een fotograaf een stel van die stoffige turven in huis nam! De kepi was vaak ook van de fotograaf. Of dat hier ook zo was, weet ik niet.
Op de koppel van mijn vader staat zeer waarschijnlijk nummer '6'. Dat houdt in dat hij opgekomen is bij het 6e Regiment Infanterie, 6RI, op de Chassé te Breda. Aan zijn zijde hangt een infanteriesabel die kort daarna bij het nieuwe uniform werd afgeschaft.
De sabel werd trouwens alleen bij ceremoniële diensten gedragen (voor soldaten meestal parades), net als de pluim op de kepie. Waarschijnlijk zijn ze voor de foto toegevoegd of van de kazerne af meegenomen.
Reinier is gekleed in de uniform M1905, de laatste uitgave van het blauwe uniform. De foto is zeer waarschijnlijk genomen in 1911 omdat Reinier op z'n 20ste de dienstplicht moest vervullen. Was hij een jaar later gekomen, dan had hij de grijze uniform gedragen, met puttees
(beenwindsels). Hij was de laatste lichting in het blauwe pak.
Het blauwe pak was daarmee trouwens niet verdwenen. Tijdens de mobilisatie van '14-'18 liepen veel oudgedienden in hun oude blauwe pak! Alleen de soldaten die vanaf 1912 waren opgekomen, hadden het grijs, evenals de beroepsmilitairen.
Het uniform kun je zien op de zangbundel voor het Nederlandsche leger uit die tijd. De tekening is van Hoynck van Papendrecht en laat de toestand zien tijdens WOI. Eén van de afgebeelde soldaten draagt een schako, die is in het leger alleen tussen 1912 en 1915 in gebruik geweest.
![]() |
Het zangbundeltje vermeldt Reiniers' naam en zijn onderdeel: 3-I-17RI (derde compagnie, 1e bataljon, 17 regt. Inf). Hij is dan overgeplaatst naar het 17e regt. Inf. Dat was een relatief nieuw regiment, opgericht in 1913 vanuit de compagnieën van 6RI. Reinier heeft op de laatste tijd van zijn actieve dienstplicht deze oprichting meegemaakt.
Het 17e regiment heeft een tijdje in Brabant "gezworven" (lag dus in bivak) en kwam in 1917 op de nieuwe kazerne in 's-Hertogenbosch terecht, op de Isabellakazerne die nu nog bestaat. Daar vertrok het 17e in 1922 en ging naar Venlo, waar het tot 1940 heeft gezeten.
Het 6e regiment heeft tot aan de mobilisatie in Breda gezeten. Tijdens de meidagen hebben onderdelen van het zesde gevochten bij Mill. Het zesde werd wel "het roemruchte zesde" genoemd vanwege de vele sportoverwinningen die zij tijdens sportwedstrijden haalde. Beide regimenten (6 en 17) zijn nu gelegerd te Oirschot. Op het legitimatiebewijs is te zien dat Reinier is lid geweest van de BVL, de Bijzondere Vrijwillige Landstorm.
![]() |
![]() |