skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De H. Hartenkerk in ’s-Hertogenbosch

De bouw van deze kerk begon in 1949 en werd in 1951 voltooid. De architect was de bekende A.J. Kropholler.

Gevelbeeld van de H. Tarcisius (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013)De driebeukige kerk, in traditionalistische stijl gebouwd, behoort tot het late werk van de architect. De oostelijke muur heeft geen ramen, maar wel een terracotta beeld van de H. Tarcisius. Het gebouw is een gemeentelijk monument.

Het orgel stond aanvankelijk op het balkon boven de ingang. Later werd het verplaatst naar het koor.

Gevelbeeld van de H. Tarcisius (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013)

De kerk werd gebouwd in een tijd, waarin de kerken nog vol stroomden. Maar bij de viering van het zestigjarig bestaan in 2012 was de toekomst al onzeker. De H. Missen werden toen nog maar door zo’n twintig gelovigen bezocht. De kerk wordt op 31 januari 2015 dan ook onttrokken aan de eredienst.

Op de foto's hieronder zien we enkele priesters die in de naoorlogse periode aan de parochie verbonden waren. Een van hen is pastoor A. Kleemans. Hij behoorde tot de kloosterorde van de zogeheten picpus-paters (officieel: paters van de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria). Pastoor Kleemans kreeg onder andere steun van een drietal congregatiegenomen: Euth. van Rooij, Rafaël Rottier en Bavo Kerstholt. Zij gingen allen in 1952 in de parochie aan de slag. Waarschijnlijk zijn het ook deze paters, die pastoor Kleemans op de foto bijstaan tijdens het inzegenen.

Pastoor Kleemans (collectie KDC)Pastoor A. Kleemans zegent kleuterschool Sint Jozef. (Fotopersbureau Het Zuiden, collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch 0020171)

In 1964 verleende bisschop Bekkers op verzoek van de provinciaal van de Paters van de Heilige Harten, aan pater Kleemans om gezondheidsredenen eervol ontslag. De nieuwe pastoor, J.E. Ackermans en zijn kapelaan, J, Hendriks, behoorden eveneens tot de Paters van de Heilige Harten. Pastoor Ackermans zien we hieronder op een foto tijdens zijn afscheid van de parochie H.H. Harten in 1992.

Pastoor AckermansPastoor J.E. Ackermans bij zijn afscheid van de parochie H.H. Harten, 1992 (foto: Felix Janssens, collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch 0077321)

Reageer hieronder en deel jouw herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en aan de geestelijken van vroeger. Foto's zijn ook welkom en kun je sturen naar info@bhic.nl

 

 

Reacties (8)

Bert Lefevre zei op 26 december 2019 om 14:17
Er was in Eindhoven ook een H.Hartenkerk. Was daar ook een klooster of residentie van de Paters van de H.Harten aan verbonden? (Inde mendelssohnlaan ?)
Bert Lefevre zei op 26 december 2019 om 14:17
Er was in Eindhoven ook een H.Hartenkerk. Was daar ook een klooster of residentie van de Paters van de H.Harten aan verbonden? (Inde mendelssohnlaan ?)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 december 2019 om 22:08
Moet ik navragen, Bert, maar dat kan in deze periode nog even duren... dan weet je dat vast ;)

(Mocht iemand het hier trouwens weten, dan horen we dat graag hoor)
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 12 januari 2020 om 14:06
Hallo Bert, ik denk dat ik je antwoord heb gevonden, in ieder geval deels. Ik vond een verwijzing naar een krantenartikel, via de zoekfunctie van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Link: https://www.rhc-eindhoven.nl/collectie?mivast=48&mizig=32&miadt=48&miaet=14&micode=NT-Krant-10&minr=4073397&miview=ldt
Voor inzage zul je contact met hen op moeten nemen, maar uit de beschrijving maak ik op dat ook de kerk en parochie H.H. Harten in Eindhoven onder de hoede van de Paters van de H.H. Harten viel. Het artikel gaat over pater J.E. Ackermans, van de Paters van de HH Harten. Het nieuws is dat hij van functie wisselt, in 1964. Hij was kapelaan van de HH Harten parochie in Gestel, maar werd dat jaar benoemd tot pastoor van de HH Harten parochie in 's-Hertogenbosch.

Echter informatie over een klooster van de Paters van de Heilige Harten in Eindhoven heb ik niet kunnen vinden.

Hopelijk helpt dit je alvast een beetje op weg. Als ik nog meer vind laat ik het je hier zsm weten. En wellicht dat iemand anders hier nog meer weet??
michael jacobs zei op 19 april 2020 om 15:06
ik heb alle drie kapelaans gekend. Pater Bavo ( de jongste van de drie) kwam uit Haarlem en was de leider voor de misdienaars, waar ik zelf ook deel van uitmaakte. Pater Rafaël stond bekend voor zijn luidruchtige preken.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 april 2020 om 09:21
Hallo Michael, bedankt voor je berichtje. Je opmerking over pater Rafaël intrigeert wel... Sprak hij zo hard, of ging het vooral om de inhoud?
michael jacobs zei op 20 april 2020 om 09:49
De preken van pater Rafaël waren luid en de inhoud vaak met terechtwijzingen met hel en verdoemenis. Tevens stond hij bekent dat hij zijn preek onderbrak indien hij mensen samen zag spreken dat werden ze vanaf de kansel toegeroepen dat ze moesten stil zijn.

Tussen de vier Paters was ook een duidelijke rangvolgorde die tot uiting kwam door de rij volgorde van biechtstoelen vooraan in de kerk de pastoor, dan pater van Rooij vervolgens Pater Rafaël en achterin Pater Bavo. het was ook de volgorde van hun leeftijd;
Wim Lehmler zei op 6 september 2020 om 11:05
diversen paters waren in deze kerk te werk gesteld
ik kan ze niet op de juiste volgorde zetten maar bij een overzicht van de geestelijke
pater joop molenkamp pater gijs liefering pater van Lieshout Pater Corijn de broer van pater molenkamp Pater Remigius deed in hoofd zakelijk missen bij de Zisters van de H.Harten Pater Emanuel

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!