skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

De H. Sacramentskerk in Breda

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 11 december 2014
bijgewerkt op 23 oktober 2019
Breda heeft iets met het H. Sacrament. In de Middeleeuwen werd het H. Sacrament van Niervaert aanbeden. Bisschop Hopmans zocht rond 1925 naar manieren om de aanbidding van het H. Sacrament nieuw leven in te blazen.
Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Het was zijn bedoeling om die aanbidding 24 uur per dag, zeven dagen in de week te laten plaatsvinden. Een ‘altijddurende aanbidding’ dus. Dat moest gebeuren in een kerk die aan het H. Sacrament was toegewijd. Dag en nacht zou de kerk voor die aanbidding open staan, zo was de bedoeling. Maar de bisschop was naast idealist ook een realist. Zo’n altijddurende aanbidding kon je niet aan gewone parochianen overlaten. Daarom zorgde hij ervoor dat er naast de kerk een klooster kwam met zusters Benedictinessen van de Altijddurende Aanbidding van het Heilig Sacrament.

Baron van Oldenzeel tot Oldenzeel

Kapelaan baron Van Oldenzeel tot Oldenzeel (foto: coll. Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-3a1860)

De Sacramentskerk kwam te staan in de wijk Zandberg, aan de Zandberglaan. Op Sacramentsdag 1925 legde bouwpastoor Van Meel de eerste steen en één jaar later vond de wijding plaats. Helaas was er te weinig geld om het hele ontwerp van architect Jan van Dongen uit Apeldoorn uit te voeren. Zo ontbraken de toren en enkele mozaïeken in het interieur.

Je moet altijd oppassen om iets voor de eeuwigheid te organiseren. Aan de altijddurende aanbidding kwam immers rond 1970 een einde. De zusters zijn inmiddels vertrokken.

Ook de kerk zelf had niet het eeuwige leven. Daar zag het er althans rond 2000 naar uit: de nieuwe Jeruzalemparochie wilde de Sacramentskerk sluiten. Daarop kocht het koor van de kerk het gebouw en nam de exploitatie over. De Sacramentskerk is dus nog als kerk in gebruik, maar ook als concertzaal. Misschien niet voor de eeuwigheid, maar het begin is in ieder geval gemaakt.

Pastoor Duyse

Pastoor C.A. van Duyse (tweede van links)

 

 

Tot zover het verhaal van de kerk. Wat weet jij nog te vertellen over degenen die de zorg hadden voor het zieleheil van al die parochianen? Denk bijvoorbeeld aan pastoor C.A. van Duyse, hieronder op de foto. En wat staat je nog voor de geest van zijn kapelaan J.V. van Boxel?

Zijn andere kapelaan was W.C.E.K.J.G. baron van Oldenzeel tot Oldenzeel. Deze edelman kwam in 1949 naar de parochie. De foto hierboven is waarschijnlijk gemaakt toen hij al wat ouder was, toen hij het zelf  tot pastoor had geschopt in een andere parochie.

Over deze baron, Van Duyse en Van Boxelhem weet jij vast nog meer te vertellen, net als over de andere geestelijken die tijdens het rijke roomse leven het gezicht waren van de Sacramentskerk.

Reacties (14)

Michael Jepkes zei op 1 januari 2015 om 18:33
In 1993 maakte ik een wandschildering op een scheidingswand tussen absis en schip van 11,5 meter x 8,5 meter. Op de schipzijde is een collageachtige compositie ontstaan met een tondo van glas-in-lood. Aan de koorzijde een verbeelding van de Emmausgagers met gecalligrafeerde bijbelteksten.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 9 maart 2015 om 12:25
@ Michael Jepkes, hebt u misschien een foto van uw wandschildering die wij kunnen plaatsen? Het lijkt me heel mooi wat u gemaakt heeft!
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 9 maart 2015 om 12:27
@A.vd Brink, dank voor uw reactie. Ook op de erfgoedweb Breda wordt de naam van J.A. van Dongen als architect genoemd.
Mieke Sleddnes-van der Eerden zei op 27 maart 2015 om 17:23
Aan de Sacramentskerk heb ik mooie herinneringen. Links van de kerk was de Claraschool voor meisjes waar ik mijn kindertijd op ben geweest. (van 1933 tot 1940) Daarna ging ik naar de Mulo op de Baronielaan. Direct na de oorlog waren er de Ziekentridiums waarbij ik meehielp. De zieken moesten van de Claraschool naar de kerk gereden worden. Ik herinner me dat het altijd mooi weer was. Op het schoolplein was het dan heel gezellig.
A. van den Brink zei op 6 mei 2015 om 18:33
Aan Annemarie van Geloven: @ uw mail dd. 9 maart j.l. Dank voor uw bevestiging. Toch zie ik nu in andere bronnen, dat de architect van de Sacramentskerk J.G.A. van Dongen (1896-1973) uit Apeldoorn is geweest. Dit is een neef van architect J.A. van Dongen (1866-1934) uit Breda.
Met vriendelijke groet, A. van den Brink.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 mei 2015 om 11:44
Beste Meneer van den Brink, bedankt voor uw reactie. Zou u me nog even kunnen laten weten uit welke bronnen u de juiste naam van de architect heeft gehaald. Dan kunnen wij ons verhaal daarop aanpassen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 mei 2015 om 14:30
Beste Meneer van den Brink, hartelijk dank voor het doorsturen van de links. Het is altijd handig om meer achtergrondinformatie te hebben.
We gaan de naam van de architect zeker aanpassen in de tekst.
Nogmaals bedankt!
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 7 mei 2015 om 14:37
@ A. van den Brink. Beste mijnheer Van den Brink, nogmaals hartelijk dank voor uw opmerkzaamheid. Zo te zien was de naam van de architect weggevallen en alleen zijn woonplaats overgebleven. De tekst is inmiddels aangepast.
Michael Jepkes zei op 23 januari 2016 om 20:07
Op 6 maart 2016 houdt Michael Jepkes om 16 uur een kunstbeschouwing over het werk van Jhieronymus Bosch in de kapel van de Sacramentskerk aan de Zandberg;aan te Breda. Het Herman Hollandersconsort zal XVIe eeuwse muziek ten gehore brengen. Er is een collecte na afloop ten behoeve van het onderhoud van de kerk
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 januari 2016 om 11:24
Ik hoop dat het druk wordt deze avond, Michael. Zodat de collecte zeker zijn vruchten zal afwerpen.
Peter Melissen zei op 1 september 2020 om 14:37
In de beginjaren '70 was ik misdienaar in de Sacramentskerk (was leerling Sacramentsschool van 1968-1974). Toen waren het pastoor Sträter en kapelaan de Vos die de scepter zwaaiden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!