skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De Kiosk op de Markt

Het gebeurde in het jaar 1864, dat directeur Gerard Wijnen na een repetitieavond van de liederentafel het idee kreeg om een fanfare op te richten en zo gezegd zo gedaan. Na een aantal jaren van serenades geven en optochten, vroeg men zich af of er geen muziektent gebouwd kon worden op het Marktveld.

Regelmatig werd bij feesten een mobiele kiosk opgezet, zoals in 1874 bij de opluistering van het 25-jarig Koningsfeest. De heer Van Vessem nam op zich om de masten aan te brengen voor de kiosk. De stammen daarvoor kwamen uit de gemeentebossen.

In 1885 vraagt het bestuur van de harmonie ‘Nos Jungit Apollo’ aan de gemeente toestemming om op het Marktplein een kiosk te mogen plaatsen voor het geven van muziekuitvoeringen tot genoegen van het algemeen.

Vertegenwoordigers van de fanfare ‘Nos Jungit Apollo’, gymnastiekclub ‘Oefening staalt spieren’, voetbalclub ‘Voorwaarts Is Ons Streven’ en wielerclub ‘Steeds Vlugger Is Ons Doel’ hebben het plan opgevat om in 1909 de a.s. “heugelijke gebeurtenis van ons dierbaar vorstenhuis” ook in Sint-Oedenrode feestelijk te vieren.

Tijdens de mobilisatietijd 1914-1918 organiseren de hier verblijvende huzaren grote kinderfeesten op de verjaardagen van Koningin Wilhelmina.

In 1924-1925 is de kiosk, die in 1919 aan de gemeente is overgedragen, aan vernieuwing toe. De heer A. D. Roxs, smid, krijgt opdracht om bestek en beschrijving te maken van de veranderingen en vernieuwingen aan de kiosk. De uitvoering van het werk wordt gegund aan A. van Breugel voor een som van fl. 140,- (uit te voeren met vurenhout). De "Stoomfabriek van Amerikaanse stoelen, tafels en banken" van P. van Leuven van Hout uit Oirschot, krijgt opdracht om 30 stoelen no. 32 te leveren voor de muziektent der gemeente ter waarde van fl. 66,-.

Diverse Rooise mensen en daarbuiten werken tegen betaling van arbeidsloon mee aan de verfraaiing van de muziektent. Zo maken o.a. K. van Zon en E. Eijkemans de muziektent schoon. Voerman Ch. Raaijmakers zorgt voor bemesting van de beplanting, elektriciën M. J. van Erp verricht werkzaamheden aan de verlichting.

De beplanting wordt in die jaren evenmin vergeten. Bloemisterij ‘Ogenlust’ van Th. de Groot uit Uden heeft in 1928 acht bakken gevuld met bloemen geleverd en de Bossche bloemist H. C. Verhoeven & Zn. bezorgt bloemen voor de perken rondom de muziektent, o.a. geraniums, begonia’s en lobelia’s. In 1931 bezorgt L. Stassen Jr. tulpenbollen voor de omplanting der muziektent voor fl. 10,70 (300 bollen).

Het bestuur van de Vereniging ‘Sint Oedenrode vooruit’ wil op 28 augustus 1930 de vijftigste verjaardag van de Koningin op grootse wijze vieren, o.a. door de medewerking van het ’s-Hertogenbosch’ Harmoniekorps dat ‘s avonds op de kiosk als extra nummer ‘De slag van Waterloo’ zal uitvoeren.

Na de Tweede Wereldoorlog is de oude kiosk afgebroken om in 1948 plaats te maken voor de nieuwe.

Foto’s: Jo van der Kaaij, waarvan een de oudste foto van zijn verzameling
Bronnen: archief gemeentebestuur Sint-Oedenrode 1811-1933, BHIC, toeg.nr. 7634.
W. Heesters in Heemschild 6 (1972), afl.1, p. 17-28.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.