skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Drie generaties PTT'ers aan de Postelstraat

Op de driesprong, Markt, Haarenseweg en Postelstraat staat het dubbel hoekhuis dat in vroegere tijden het Essche hulppostkantoor was. Willibrordus van Schijndel zwaaide hier de PTT-scepter in de twintiger jaren van de vorige eeuw.


Foto Postelstraat 1-3, F. v.d. Langenberg

Er zijn drie generaties Van Schijndel in PTT-dienst geweest. Willibrordus van Schijndel, waarna zoon Marinus van Schijndel en vervolgens ook nog kleinzoon Toon van Schijndel. Frans Wijnen werd later de postbeambte van ons dorp. Voormalig burgemeester P.A. Smits was een groot ijveraar voor een apart gehuisvest hulppostkantoor. Op 21 januari 1964 opende hij het eerste gemeentelijke hulppostkantoor gelegen aan de Lochtenberg.

Het dubbel woonhuis heeft een zadeldak en is gedekt met pannen. In het oudste gedeelte, nr. 3, zijn de empire zesruits schuiframen met luiken en opgeklampte voordeur nog aanwezig. De muren van het hele pand zijn wit geschilderd. Voor de huizen staan enkele leilinden.

Brievengaarder W. van Schijdel

Uit de oudste kadastrale gegevens van 1832 blijkt dat het perceel dan in gebruik is als bouwland en toebehoort aan tapper Martinus van Schijndel. Hij is eigenaar van café de Twee Zwaantjes. In 1871 wordt vermeld dat dit perceel bestaat uit een huis met erf. De eigenaar is dan Willibrordus van Schijndel. Tevens wordt vermeld dat de gemeente van Esch mede-eigenaar is voor 60 centiare, vanuit de weg gemeten. Willibrordus van Schijndel is naast klompenmaker ook brievengaarder en in de gang van zijn woonhuis, Postelstraat 1, heeft hij een loket ingericht, waar men terecht kan voor allerlei postzaken.

Rond 1920 wordt het gebouw gekocht door Martinus Witlox. Hij woont zelf in het voorste huis en zijn dochter Franciska, getrouwd met Willem van Schijndel, trekt in het achterste huis. Wat later bouwen Willem en Franciska een nieuw pand aan de Haarenseweg nr. 5, recht tegenover de Twee Zwaantjes. Willem richt daar in 1929 zijn smederij annex ijzerwinkel in. Hij verkoopt er fietsen, wasmachines en ijzerwaren. Willem is de hoefsmid van het dorp en menig kind heeft met bewondering staan kijken hoe hij in de open lucht een paard besloeg. Helaas zijn Willem en zijn zoon Wimke in het voorjaar van 1945 bij zijn werkplaats in de Postelstraat door een bobbytrap om het leven gekomen.

Emigratie naar Australië

Als Martinus Witlox in 1937 overlijdt, verkopen de kinderen Witlox het pand aan de Postelstraat aan Toon en Willem van Schijndel. Toon is postbeambte en Willem wagenmaker. Willem is later met zijn gezin geëmigreerd naar Australië. In 1957 wordt Adrianus van Grinsven de eigenaar. De gemeente van Esch blijft dan mede-eigenaar voor 45 centiare uit de weg. Van Grinsven verbouwt Postelstraat 3 grondig en gaat er samen met zijn vrouw An wonen. Wanneer Jos in augustus 2012, op hoog bejaarde leeftijd overlijdt, blijft An alleen in het huis wonen. Acht maanden later echter, komt ook zij te overlijden in april 2013. Postelstraat 3 wordt dan verkocht aan Marie José Rutten. Na een grondige verbouwing wordt het huis door haar verhuurd.

Rond 1960 koopt Donatus van Helvoort Postelstraat 1. Don is rijwielhersteller en verbouwt zijn aanwinst tot woonhuis, fietsenwinkel en reparatieplaats. Zijn zoon Don junior neemt later de zaak over. Wanneer hij een rijwielhandel in Boxtel opent, verkoopt hij in 1978 het pand aan beeldend kunstenaar/ docent Jan Snellaars uit Boxtel. Deze op zijn beurt verbouwt de fietsenzaak weer tot een mooie woning die hij tot op heden samen met zijn vrouw Winnie bewoont.

Bronnen:
Historie Postwezen Boxtel en Ressort 1884 – 1988
Monumenten Haaren Helvoirt Esch Biezenmortel, 2002
Bijgewerkt door N. v.d. Langenberg – Scheepers, oktober 2020

 

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 mei 2021 om 13:23
Wat mooi, Nettie, om zo te lezen welke verschillende functies dit pand heeft gehad. En wat een prachtige locatie ook!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen