
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Hoewel voor veel Nederlanders in de jaren vijftig de eerste kennismaking met buitenlands eten op grotere schaal plaatsvindt, komen de eerste Chinese restaurants al vóór de Tweede Wereldoorlog naar Nederland. In de jaren dertig, midden in de crisis, gaan Chinese migranten zelfgebakken pindakoekjes op straat verkopen. Een voorzichtig begin van wat later zal uitgroeien; van een eettentje naar restaurant.
Deze Chinezen bleven graag hun eigen eten nuttigen. Langzaam aan komen er Nederlanders bij. De Chinese mannen huwen een Nederlandse vrouw. De vrouw heeft familie en vrienden en die eten natuurlijk mee.
Jou Ting Ling: "Als ik vroeger bij vrienden speelde werd ik rond 17.00 uur langzaam naar buiten gebonjourd, want ze gingen eten. Bij ons kon dat niet. Je moest bij ons mee eten anders
waren we beledigd."
Vroeger werd in china niet 'ni hao' (jij goed?) gezegd, maar 'heb je al gegeten'? Kwam een Chinees bij een andere Chinees dan werd dit drie maal gevraagd en als je echt niet wilde eten dan moest je ook drie maal beleefd weigeren.
Na de Tweede Wereldoorlog groeit de populariteit van deze restaurants. Indische migranten en Nederlandse militairen die in Indië zijn geweest, willen wel meer dan de vertrouwde aardappel. Chinese restaurants passen zich wel aan de Nederlandse smaak aan en zorgen voor ‘laagdrempelige’ gerechten als loempia’s, saté met pindasaus en nasi goreng. En door de Indische invloed krijgen veel Chinese restaurants een ‘Chinees-Indische’ keuken, aangepast aan de behoefte van de nieuwe stroom aan migranten: minder pittig en grotere
porties.
In Oss opent het eerste Chinese restaurant Tai Pei aan de Walstraat 48 haar deuren; De heer Ling met zijn Nederlandse vrouw. Jou Ting Ling stuurde ons enkele foto’s toe van het restaurant, vermoedelijk gemaakt
in de jaren vijftig. Wie kan ons hier meer over vertellen?