skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Het Puzzelbad

Het Puzzelbad in Terheijden is een zwembad dat er gekomen is door de inzet van de dorpelingen van Terheijden, en dat door acties van diezelfde dorpelingen nog steeds behouden is. Al in de zestiger jaren van de vorige eeuw wilde de Terheijdense bevolking een veilig en vertrouwd zwembad, maar dat kwam er niet zonder slag of stoot.

Menige actie vanuit de eigen bevolking was er nodig voor het uiteindelijk tot succes leidde. De inwoners legden een deel van de kosten voor de bouw van Het Puzzelbad zelf op tafel en de gemeente Terheijden paste het ontbrekende deel bij. In 1973 werd Het Puzzelbad geopend.

Dat dit zwembad, dat door de mensen uit Terheijden als het ‘hunne’ werd beschouwd,  en het bijbehorende zwemplezier politieke geschiedenis zouden schrijven werd toen nog niet bevroed. Dat bleek pas toen het dorp Terheijden met ruim zesduizend inwoners in 1997 deel ging uit maken van de heringedeelde gemeente Made, dat een jaar later als gemeente Drimmelen door het leven ging.

Geldinzameling voor een zwembad in Terheijden, 18-06-1971. Fotograaf: Johan van Gurp, BN de Stem. Bron: Regionaal Archief Tilburg, fotonr. 89232

Menige politieke partij zette het lot van het zwembad op hun politieke agenda en coalities van verschillende pluimages dreigden zelfs met sluiting van het door Terheijden zelf verworven zwembad. De mensen uit Terheijden en omgeving hebben in ieder geval tot op heden niet aflatende inspanningen en acties geleverd om het veel besproken zwembad Het Puzzelbad in het dorp te behouden.

Nu anno 2019 staan we aan de vooravond van een grondige renovatie van het zwembad. Bij de aanvang van het seizoen 2020 is het bad toekomstbestendig voor de komende 25 jaar.

Alles over het ontstaan van dit veelbesproken zwembad kun je lezen in het boekje Het Puzzelbad, een uitgave uit 2015 van de Heemkundekring De Vlasselt.

Lees ook

‘Hoe Het Puzzelbad aan een politieke dood ontsnapte’

Reacties (8)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 september 2019 om 10:00
Wat een bijzonder verhaal, Jan, en wat een mooi initiatief van de inwoners van Terheijden. Weet je toevallig ook hoe het zit met die naam? Ik zie op de foto dat er staat Puzzel mee aan ons zwembad, was dat een speciale actie?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 september 2019 om 16:10
Bedankt voor deze verwijzing, Jan. En wat slim bedacht, zo'n puzzel van 4600 stukjes die tezamen de plattegrond van het zwembad vormen. En dat voor 2 gulden 50 per stukje te verkopen; marketing-technisch een schot in de roos!

Overigens is het inzien van het boekje van Jan sowieso een aanrader, ook voor iedereen die wil weten of de burgemeester nu wel of niet in zijn zwembroek het bad opende... ;)
Jan van Vliet zei op 9 september 2019 om 16:32
Over puzzelen gesproken. Het Puzzelbad werkte inspirerend voor het Traais Energie Collectief (zie https://traaisenergiecollectief.nl/) Met de aftrap van dit initiatief gebruikte men het promotiefilmpje vindbaar op:
https://www.youtube.com/watch?v=5X9xASt21xw
Het collectief schreef daarover op 18 april 2018:
"Puzzelen kunnen ze in Terheijden. Door de verkoop van puzzelstukjes is jaren geleden geld bijeengebracht voor de bouw van het zwembad, het Puzzelbad. Nu puzzelen we weer in Terheijden. De Traaise energie Puzzel wordt gelegd door het Traais Energie Collectief. Over een paar jaar zal Terheijden het eerste energie neutrale dorp van Brabant zijn!"
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 september 2019 om 19:13
Dat dat concept werkt in Terheijden, is overduidelijk, Jan. Ik begrijp wel waarom het Traais Energie Collectief hiervoor heeft gekozen. En het is in feite een heel groot compliment aan het idee (en de uitvoering) van het Puzzelbad.
Rogier Oord zei op 17 april 2021 om 10:43
Het boekje is niet meer te openen in de link hierboven. Is deze nog elders online te vinden?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.