skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Hoe Effe noar Geffe is ontstaan

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 4 september 2017
bijgewerkt op 19 december 2017
Het afgelopen weekend beleefde Geffen alweer z’n 41 “Effe Noar Geffe”. Uiteraard verrees er vooraf een stropoppendorp langs de A59. Zoals gebruikelijk stond de molen daar mooi in het midden, een impliciete verwijzing naar de oorsprong van dit jaarlijkse dorpsfeest: de Molenfeesten van 1976! Ook in het fraaie boek over veertig jaar “Effe Noar Geffe”, dat alle Geffenaren vorige week thuisbezorgd kregen, werd even teruggeblikt naar toen.

Harrie van Lee, voorzitter van het Comite Molenfeesten 1976Standerdmolen De Vlijt wordt gebouwd in de 17e eeuw en staat tot 1857 in Boxtel. Dan wordt hij verplaatst naar Sint-Michielsgestel, en in 1875 haalt oud-burgemeester én molenaar Willem van Erp hem naar Geffen. Daar krijgt de molen eerst een plekje iets ten noorden van de rijksweg, ter hoogte van de Koksteeg, en vijf jaar later in de Molenstraat. In 1973 wordt de gemeente Geffen eigenaar van de molen, die danig in verval is geraakt. Drie jaar later volgt de verhuizing naar de Groenstraat, de huidige plek, maar nog belangrijker is de grondige restauratie die gelijktijdig plaatsvindt. Prima aanleiding voor een groot feest, vinden sommige Geffenaren. En dan organiseren Harrie van Lee, Antoon Romme, Theo Prinssen en Teun Govers de Molenfeesten.

Regen en warme worst

Op vrijdagavond 10 september 1976 trekken honderden Geffenaren, gestoken in oude klederdracht en vergezeld van “erdkarren” en een authentieke dorsmachine, naar Molen De Vlijt. Deze wordt officieel in bedrijf gesteld door burgemeester Van Oerle. Daarna gaan de straatlantaarns uit en loopt de menigte, verlicht door honderden lampionnen, terug naar het gemeentehuis. De feestmarkt van zaterdag, georganiseerd door de Middenstand, kampt helaas met regen, maar dankzij de aanwezige straatmuzikanten, cabaretiers, vendeliers, volksdansers, warme worst, poffertjes en glazen bier wordt het toch nog gezellig. Niettemin ’n dipje voor de middenstanders, maar die laten zich niet kisten: op zondag bouwen zij gewoon hun kraampjes weer op, rondom het Raadhuisplein. De Molenfeesten beleven er een zonovergoten finale. Een finale ook die vraagt om een vervolg. De burgemeester wil Geffen promoten als molendorp, waarbij hij vooral doelt op de broodnodige restauratie van de andere molen: de “Zeldenrust”. En Harrie van Lee ziet mogelijkheden voor een dorpsfeest dat hij meteen maar voorziet van een leuke naam: “Effe Noar Geffe”!

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reacties (2)

Martien zei op 1 januari 2021 om 15:36
Klopt en het leuke is dat een van de vergaderingen waar de opzet voor het evenement in 1977 werd besproken, destijds plaats vond op het politiebureau van de Rijkspolitie aan de Dorpstraat 46 in Geffen. Aanwezig toen Harrie van Lee, Jan van Ravenstein, Theo Prinssen, Piet van Herpen, Wim Tiemissen postcommandant etc
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 januari 2021 om 16:13
Hallo Martien, dat is inderdaad een mooie toevoeging! Leuk dat je dat hier laat weten, dank daarvoor.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen