
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Het lachje rondt zijn mond verraadt het al enigszins: Johannes Kemps staat vrolijk in het leven. Hij is enthousiast lid van de ijsclub en van de kermiscommissie, en o ja, hij leert ook nog voor gemeentesecretaris. Aan dat laatste mag wel wat harder aan getrokken worden, vindt de Commissaris van de Koningin (CdK). Want als deze Van Voorst tot Voorst in 1898 Sint-Oedenrode bezoekt, volgt de jonge Johan zijn net overleden vader op als gemeentesecretaris. ‘Een secretaris die niets kent (een zoon van den vroegeren secretaris)’, noteert de CdK kribbig.
De jonge Kemps is dan nog waarnemend gemeentesecretaris, en dat is hij bijna tien jaar later nog steeds. Nors noteert de Commissaris na een nieuw bezoek aan Rooi: “Hij werd als zoodanig benoemd, omdat, na het overlijden van zijn vader, zijne moeder broodeloos was. Hij is nu 27 jaar en nog geen cand. gemeentesecretaris; hij studeert ook niet meer voor het examen, en neemt geen les meer. Ik heb B. en W. gewezen op hun plicht, om te zorgen, dat de jonge Kemps studeerde en examen deed; zij moesten hem n.m.m. een bepaalden termijn stellen (bijv. 2 jr.) binnen welke hij examen zou moeten gedaan hebben, op straffe van ontslag.”
Wij weten nu dat Johan wel iets anders aan zijn hoofd had dan in de boeken te duiken. Hij is meer geïnteresseerd hoe hij een leuk meisje kan ontmoeten, en stelt bovenstaande huwelijksadvertentie op.
En hoe kan het nu dat wij te weten zijn gekomen dat het anonieme berichtje in de krant van deze Johan afkomstig is? Quest-redacteur Mark Traa: “De huwelijksadvertenties in de kranten van Delpher zijn altijd anoniem. Maar héél soms krabbelde een administrateur de naam van de
plaatser op een pagina die later zou worden gescand. Zo ook op deze uit 1905. En via de website van het BHIC reageerden al snel familieleden die hierin hun oom Johan herkenden.”
Want vrijwel direct reageren Caroline van Zwieten en Lies Fukkink die respectievelijk oudoom en opa herkennen. Caroline vermoedt dat er wel een soort druk op Johan rust om 'goed' te trouwen. "Er zullen vast genoeg leuke Rooise meisjes geweest zijn maar geen die aan de normen van de familie en de sociale kring zouden voldoen." Via haar krijgen we nog meer foto’s zoals deze bij de ijsclub.
Maar de Commissaris is niet onder indruk van zijn prestaties op de schaats en noteert op 19 maart 1910: “B. en W. zijn zeer onder den indruk, omdat de Raad den jongen Kemps tot gemeentesecretaris benoemd heeft, ondanks hij het diploma als aspirant-gemeentesecretaris nog niet had; hij was nu al 6 jaren waarnemend, in afwachting van zijn examen; hij voerde in dien tijd niet veel anders uit dan plezier maken. B. en W. wilden hem nog ééne kans geven, en wilden hem nog voor drie jaren tijdelijk benoemd zien; de Raad benoemde hem toen definitief.”
Een vaste baan voor Kemps en dat terwijl er nauwelijks meer mensen te vinden die voor de gemeente willen werken ‘omdat ze zoo lang moesten loopen, voordat ze hun geld kregen omdat Kemps te lui was de mandaten op te maken', beklaagt één van de wethouders zich. Dat wil niet zeggen dat Kemps niets deed, want in de kermiscommissie is hij wel bijzonder actief, zoals deze foto hiernaast toont.
En hij trouwt in 1911 met Elisabeth Anna Maria Ahlbrinck uit Geldrop en zij krijgen drie kinderen: Jo, Willy en Carrie Kemps (zie de foto hieronder).
Lang mag het huwelijk niet duren; Johan overlijdt op 29 november in 1918 aan de Spaanse griep – net als zijn moeder en zijn zus.
rechtsboven Johan en rechtsonder zijn vrouw Lies
Lies Fukkink-Kemps: “Dit gaat over mijn opa. Mijn oma kwam uit Geldrop; ik vroeg mij al af hoe ze elkaar ontmoet hadden. Het was zeker een familiegewoonte, want mijn ome Jo heeft zijn vrouw ook via een advertentie ontmoet.”
Benieuwd naar meer bijzondere huwelijksadvertenties: hou dan Liefde van Toen in de gaten en ontvang iedere dag een liefdesbericht uit de krant van vroeger (1840-1940)
Met dank aan Mark Traa, Lies Fukkink en Caroline van Zwieten - en Delpher!