skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Huwelijksadvertentie krijgt na 117 jaar een gezicht

Wie is de ‘jongman’ die in 1905 de stoute schoenen aantrekt en een advertentie plaatst om met zijn 'ruim salaris eene nette jonge Dame’ te vinden? Via journalist Mark Traa loopt het spoor - via onze site - naar oplettende nazaten die hun opa en oudoom herkennen. En zo komen we te weten wie de man is achter deze annonce: de vrolijke Johannes Kemps uit Sint-Oedenrode, de gemeentesecretaris die ‘liever plezier maakt dan examen doet’.


Provinciale Noordbrabantsche en ‘s Hertogenbossche Courant 19-5-1905

Het lachje rondt zijn mond verraadt het al enigszins: Johannes Kemps staat vrolijk in het leven. Hij is enthousiast lid van de ijsclub en van de kermiscommissie, en o ja, hij leert ook nog voor gemeentesecretaris. Aan dat laatste mag wel wat harder aan getrokken worden, vindt de Commissaris van de Koningin (CdK). Want als deze Van Voorst tot Voorst in 1898 Sint-Oedenrode bezoekt, volgt de jonge Johan zijn net overleden vader op als gemeentesecretaris. ‘Een secretaris die niets kent (een zoon van den vroegeren secretaris)’, noteert de CdK kribbig.


Johan Kemps, ingekleurd door Caroline van Zwieten

De jonge Kemps is dan nog waarnemend gemeentesecretaris, en dat is hij bijna tien jaar later nog steeds. Nors noteert de Commissaris na een nieuw bezoek aan Rooi: “Hij werd als zoodanig benoemd, omdat, na het overlijden van zijn vader, zijne moeder broodeloos was. Hij is nu 27 jaar en nog geen cand. gemeentesecretaris; hij studeert ook niet meer voor het examen, en neemt geen les meer. Ik heb B. en W. gewezen op hun plicht, om te zorgen, dat de jonge Kemps studeerde en examen deed; zij moesten hem n.m.m. een bepaalden termijn stellen (bijv. 2 jr.) binnen welke hij examen zou moeten gedaan hebben, op straffe van ontslag.”

Wij weten nu dat Johan wel iets anders aan zijn hoofd had dan in de boeken te duiken. Hij is meer geïnteresseerd hoe hij een leuk meisje kan ontmoeten, en stelt bovenstaande huwelijksadvertentie op.

Niet langer anoniem

En hoe kan het nu dat wij te weten zijn gekomen dat het anonieme berichtje in de krant van deze Johan afkomstig is? Quest-redacteur Mark Traa: “De huwelijksadvertenties in de kranten van Delpher zijn altijd anoniem. Maar héél soms krabbelde een administrateur de naam van de


Johan, 6de van links met links van hem verloofde en latere echtgenote Lies

plaatser op een pagina die later zou worden gescand. Zo ook op deze uit 1905. En via de website van het BHIC reageerden al snel familieleden die hierin hun oom Johan herkenden.”

Want vrijwel direct reageren Caroline van Zwieten en Lies Fukkink die respectievelijk oudoom en opa herkennen. Caroline vermoedt dat er wel een soort druk op Johan rust om 'goed' te trouwen. "Er zullen vast genoeg leuke Rooise meisjes geweest zijn maar geen die aan de normen van de familie en de sociale kring zouden voldoen." Via haar krijgen we nog meer foto’s zoals deze bij de ijsclub.  

Nog ééne kans

Maar de Commissaris is niet onder indruk van zijn prestaties op de schaats en noteert op 19 maart 1910: “B. en W. zijn zeer onder den indruk, omdat de Raad den jongen Kemps tot gemeentesecretaris benoemd heeft, ondanks hij het diploma als aspirant-gemeentesecretaris nog niet had; hij was nu al 6 jaren waarnemend, in afwachting van zijn examen; hij voerde in dien tijd niet veel anders uit dan plezier maken. B. en W. wilden hem nog ééne kans geven, en wilden hem nog voor drie jaren tijdelijk benoemd zien; de Raad benoemde hem toen definitief.”

Een vaste baan voor Kemps en dat terwijl er nauwelijks meer mensen te vinden die voor de gemeente willen werken ‘omdat ze zoo lang moesten loopen, voordat ze hun geld kregen omdat Kemps te lui was de mandaten op te maken', beklaagt één van de wethouders zich. Dat wil niet zeggen dat Kemps niets deed, want in de kermiscommissie is hij wel bijzonder actief, zoals deze foto hiernaast toont.

En hij trouwt in 1911 met Elisabeth Anna Maria Ahlbrinck uit Geldrop en zij krijgen drie kinderen: Jo, Willy en Carrie Kemps (zie de foto hieronder). 

Spaanse griep

Lang mag het huwelijk niet duren; Johan overlijdt op 29 november in 1918 aan de Spaanse griep – net als zijn moeder en zijn zus.


rechtsboven Johan en rechtsonder zijn vrouw Lies


Lies Fukkink-Kemps: “Dit gaat over mijn opa. Mijn oma kwam uit Geldrop; ik vroeg mij al af hoe ze elkaar ontmoet hadden. Het was zeker een familiegewoonte, want mijn ome Jo heeft zijn vrouw ook via een advertentie ontmoet.” 

 

 

 

 

 

Benieuwd naar meer bijzondere huwelijksadvertenties: hou dan Liefde van Toen in de gaten en ontvang iedere dag een liefdesbericht uit de krant van vroeger (1840-1940)

Met dank aan Mark Traa, Lies Fukkink en Caroline van Zwieten - en Delpher!

Reacties (7)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 21 april 2022 om 19:47
Mooi verhaal Marilou, en dat allemaal om een advertentie.
De Kempsen waren hier vroeger bij iedereen bekend.
Caroline van Zwieten zei op 21 april 2022 om 22:05
Je hebt er een mooi portret van gemaakt ,Marilou ,heel leuk :-)
Anita Hekking zei op 23 april 2022 om 16:28
Wat een leuk verhaal zit er achter de advertentie! Bijzonder, hoor!
theo zei op 23 april 2022 om 17:42
Prachtig verhaal, Marilou. De bijgeschreven aantekeningen leveren heel vaak nieuwe aanknopingspunten, niet alleen bij kennismakingsadvertenties maar ook bij verkopen, faillissementen e.d.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 april 2022 om 08:33
Bedankt voor jullie aardige reacties allemaal. Het was ook een fijn verhaal om te maken, maar dat kon niet zonder de hulp van onder andere Caroline, hoor!
Mariëlle zei op 11 november 2022 om 16:09
Ik ben het oudste kleinkind van Johan Kemps.
Mijn zoon heeft ook via internet zijn nieuwe liefde leren kennen.
Ook mij is dat onlangs overkomen.
Dus ik ben al de vierde generatie die dat is gelukt.
groetjes
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 11 november 2022 om 21:37
Wat ontzettend bijzonder, Mariëlle! Hartelijk dank voor je leuke reactie. En jullie maken er een echte familietraditie van ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.