skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

In De Stralende Zon

Op het verhaal van Ben van der Velden over het RK Weeshuis in Den Bosch zijn heel veel reacties gekomen van allerlei mensen die daar (een deel van) hun jeugd hebben doorgebracht. Het ging om het weeshuis De Stralende Zon in de Keizerstraat, gevestigd in de Hof van Zevenbergen, oorspronkelijk gebouwd als adellijk stadspaleis.

In 1778 werd het pand een Roomsch Armenweeshuis, de 19e-eeuwse gevelsteen van het weeshuis bevindt zich bij de poort op de binnenplaats. Ik heb daar zelf als kind van 1955 tot 1967 gewoond! De onderstaande foto’s zijn uit of rond 1961.

Links zit Wiegje Knebel, daarnaast ikzelf met Sonja de Goey (Heling) op schoot en rechts Robert de Roo.

 

Links achter, met bril, is Riet Vos. Daarvoor Yvonne de Roo (zusje van Robert). Daarnaast met puntmuts Wiesje Knebel. Vooraan in het midden Sonja de Goey (Heling). Daarnaast met donker haar en masker mogelijk Elly Ratha. Daarnaast op zijn hurken John Duphuys. Helemaal rechts sta ikzelf en helemaal links op de foto is nog net zichtbaar Robert de Roo.

 

Links ben ik zelf, in het midden is Anita (spliterwt) en rechts Marliet Huisman.

 

 

Op zijn knieën zit Rob Velleman (denk ik).

 

Links Geert van Osch, midden Michel van den Heuvel en rechts ben ik zelf. 

We ontvingen een foto-album waarin onder meer deze foto's staan (noot van de redactie: we hebben specifiek gekozen voor foto's waarbij kinderen niet herkenbaar zijn)

Reacties (30)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 februari 2017 om 21:05
Wat een bijzondere foto's, Rob: ze geven ook een prachtig tijdbeeld. Maar ik kan me voorstellen dat deze opnames nog veel indrukwekkender zijn voor diegenen die daar zelf hebben gewoond. Hopelijk komen hier nog meer reacties op.

Veel dank voor het delen.
Geert van Osch zei op 4 maart 2017 om 17:25
Herinneringen die je nooit meer vergeet, mooie tijden waren het.
Robert de Roo zei op 27 april 2020 om 17:49
Nu het corona tijd is heb je even de tijd om goed na te denken en of op te zoeken en toen kwam ik bij toeval deze side tegen over de stralende zon in Den BoschIk wil graag eerst kijken of dit bericht goed overkomt bij diegene die het willen lezen alvorens ik een stuk zal schrijven over die tijd, Mijn zus Yvonne en ik hebben inderdaad in die tijd van de foto,s die getoond worden in de stralende zon gezeten, en een paar namen kan ik mij nog goed herinneren. Nu ik wacht even op een reactie en zal dan mijn verhaal doen. vr, gr, Robert de Roo
Geert van Osch zei op 27 april 2020 om 18:26
Beste mensen ik ben Geert van Osch en heb in de Stralende Zon gezeten, ik kwam als baby daar terecht in 1953 en ben er 4 jaar geweest, daarna na 4 jaar accepteerde mijn vader mij pas, het heeft voor mij veel indrukken achter gelaten. Maar ben bij mijn ouders eigenlijk nooit geaccepteerd geweest, heb een moeilijke jeugd gekend thuis, ben op mijn 21 jaar getrouwd en nog steeds getrouwd met de zelfde vrouw die mij door dik en dun altijd heeft gesteund.
Inmiddels door aanraden van artsen heb ik nu al zeker 20 jaar geen contact met mijn ouders, dat heeft me een stuk rust gegeven. Het komt weleens in mij op waarom zet je een kind op de wereld en wil je er dan niets meer van weten. Ik heb een broer en zus daar hebben ze alles voor over. Zelf hebben wij 2 zonen en inmiddels een kleinkind waar we heel gelukkig mee zijn. Toen mijn zus een kind kreeg zij mijn vader, ik word nu opa het was net of ik een klap in mijn gezicht kreeg, hij was al 12 jaar opa van mijn oudste zoon.
Jufrouw Heijnen, Frox en Cila heb ik nadien eens opgezocht en waren toentertijd altijd heel vriendelijk voor mij, ze zijn nu inmiddels alle 3 al een hele tijd overleden maar denk er soms nog wel eens aan terug.
Loslaten het verleden kan ik niet, er zijn wel eens moeilijke momenten in mijn leven en denk daar dan aan terug.
mary-louise haegens zei op 3 augustus 2020 om 16:07
Ook ik heb enkele jaren doorgebracht in de Stralende Zon...op de foto's ben ik degene met het puntmutsje...Wiesje werd ik toen genoemd.Ik was er samen met mijn zusje Greetje.Stralend was het er voor ons zeker niet..Greetje heeft er trauma's opgelopen die haar hele leven beïnvloedt hebben.Ook ik ben er niet ongeschonden uitgekomen en dat kan je zowel letterlijk als figuurlijk nemen.
Er waren favorieten en die zullen er zeker beter vanaf zijn gekomen.
In deze tijd zou er inderdaad een grondig onderzoek worden gevoerd naar de praktijken aldaar.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 4 augustus 2020 om 15:59
Bedankt voor je bericht Mary-Louise, wat erg om te lezen dat jullie verblijf in dit tehuis jullie levens nog steeds zo beïnvloed. Dan is de naam van het tehuis extra wrang inderdaad.
GA van zei op 4 augustus 2020 om 18:22
4 augustus 2020, Ik Geert van Osch kan mij nog verschillende dingen herinneren maar de naam Ben van der Velden zegt mij niets, misschien is het mogelijk om een foto van je zelf bij te voegen. Ook Robert de Roo van vroeger herinner ik mij vaag.

Onlangs is mijn biologische vader gestorven op 86 jarige leeftijd, ik had al een heel lange tijd geen contact meer, maar mijn zus belde op een gegeven moment op dat hij erg ziek was en niet meer lang te leven had. Ik had een brief geschreven naar hem omdat ik veel vragen had en waar ik nooit geen antwoord op heb gekregen maar zonder resultaat. Andere mensen hebben mij geen gelegenheid gegeven om het laatste afscheid te mogen en kunnen nemen ondanks dat wij al een heel lange tijd geen contact meer hadden. Het heeft me een aantal weken veel moeite gekost om de draad weer op te pakken en veel verdriet bezorgd, had zo graag hem nog voor de laatste keer willen zien!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 5 augustus 2020 om 15:43
Misschien reageren Geert of Ben nog, dan zouden jullie eventueel ook mailadressen kunnen uitwisselen.
Wat erg om te lezen dat je je biologische vader niet meer hebt kunnen spreken of zien. Dat lijkt me verschrikkelijk. Heb je lange tijd in dit kindertehuis verbleven?
Geert van Osch zei op 19 oktober 2020 om 11:26
Mijn vader is overleden op 2 juni 2020 op 86 jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker, helaas heb ik geen afscheid mogen nemen dat werd mij niet gegund , ik had hem nog zo graag het laatste afscheid gegund ondanks dat wij al in geen 15 jaar meer contact hadden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 oktober 2020 om 09:49
Wat verdrietig om te lezen, Geert. Veel kracht en sterkte gewenst.
Anny heesbeen zei op 14 januari 2021 om 14:17
Dag allemaal, mijn naam is anny(annieke) heesbeen samen met mijn 3 oudere zusjes ben ik in 1954 ongeveer in de stralende zon komen wonen. 1 jaar eerder ook al 3 maanden. Geertje ken ik en ook weet ik dat hij thuis ging wonen, volgens mij in Rosmalen. Verder waren er frits en ja netje klaasen, de tweeling Kiki en Jan fleuren, Frans ellie en Thelma ratha, Rob en ans velleman, rietje vos, Rob storimans, marlie, Peter en Paul van geffen, johanneke en later riekie en Jan en als laatste Sonja als baby. De hond van frox een cocker spaniel (lady) er was ook een oude mannenhuid en een tehuis voor werkende meisjes. Die hoorde je alleen maar zingen. Juffrouw van beurden had daar de leiding. Ik kan er nog veel meer over vertellen, misschien een andere keer. Deze tijd heb ikals angstig ervaren en ik had vooral een hekel aan de koude neus van heinen bij het avondkusje en kruisje als je in bed lag. Tot zover en de groetjes. Anny Engels heesbeen
Nancy Huveneers zei op 3 maart 2021 om 20:55
Ik ben Nancy Huveneers en heb ook in de Stralende Zo’n gezeten en heb niet zulke goede herinneringen er aan. Mijn broertje Rick van der Ploeg werd in een ijskoud bad gestopt omdat hij in zijn bed had geplast. Ik werd door Juffrouw Heijnen met stoelen geslagen of met de hondenketting. Geen goede dingen dus.....!
Carla Dillen -Kant zei op 11 augustus 2021 om 12:13
Weet niet of ik hier mijn verhaal mag doen,maar ik heb in de stralende Zon stage gelopen in de periode van 1971/1972.
Ik zat in de beneden groep met juffrouw Coby als hoofd van die afdeling,heel lief was ze
Ook kan ik me juffrouw vd Heuvel nog herinneren die er de directrice was,en in het huis een eigen woonruimte had en juffrouw v Iersel was de adjunct
In de keuken stond Francien die altijd goed haar best deed
Boven was er een slaapzaal voor de groep van beneden met daar achter de badkamer en naaikamer met een aardige mevrouw die het verstelwerk deed
Zelf had ik daar een kamer,,bij de slaapzaal had ik mijn kamer,ik was intern.
Bij mij in de groep kan ik me nog een paar namen herinneren,een broertje en zusje Ralph en marcha,Hetty met haar broertje,corne met een broertje ,een Mark en in de boven groep nog een paar zusjes van Corne
Boven waren er twee groepen,eentje waar een juffrouw Liesbeth werkte
Ik bracht de kinderen ieder dag mee naar school die daar in de buurt was.
Heb nog een foto met verschillende leidsters en kinderen dat we in aug 1971 naar de Floriade zijn geweest en nog een andere foto met mij en een paar kinder waaronder Hetty uit mijn groep
We zijn gister wezen kijken,mijn vriendin die ik daar van overgehouden heb en er achter waren gekomen dat het al weer 50 jaar geleden is dat we daar waren en ook zolang bevriend zijn gebleven.
Er waren verschillende herkenbare dingen maar veel ook niet,er heeft een advocaten kantoor in gezeten maar nu zijn ze het aan het verbouwen voor appartementen,deed ons toch wel weer iets om daar geweest te zijn en erg blij waren dat we er binnen konden.
We hebben verschillende foto’s gemaakt
Er zal nog wel meer boven komen drijven,dat komt later wel als er belangstelling voor is.
Geert zei op 12 augustus 2021 om 08:34
Hoi Carla, waarschijnlijk na mijn tijd, niets van wat je opschrijft herken ik.

Moeder Heijen, Cila en Frox waren er die er toen nog, daar schrijf je niets over, heb jij deze mensen bekend?

Geert van Osch
Corné Dikmans zei op 7 september 2021 om 00:03
Hoi ik ben Corné Dikmans. Geboren in 1971. Ik heb tot mijn 5e in het tehuis gewoond. Ik heb een broer en zus maar mijn broer heeft daar niet gewoond en mijn zus was net geboren toen ik thuis kwam. Dus ik ben niet de Corné die jij bedoeld denk ik. Ik heb weinig herinneringen omdat ik nog zo jong was denk ik. Ik kan me de slaapzaal nog herinneren en mw. van de Heuvel ook. Ook weet ik nog dat het tehuis verhuisd is naar de Pater van de Elzenstraat. Tussen de Graafseweg en van Roosmalenplein. Ik heb Geert nog eens gezien (bij Gert en Joke van den Berg in Ammerzoden). Jij herkende mij toen nog.
Christianus van Ewijk zei op 3 februari 2022 om 16:58
Hoi, ik ben Christian ( Christianus van Ewijk) . ik ben Geboren 1966 en van 1966 bis 1971 heb ik dar doorgebracht. 1971 wurde ich nach Deutschland gebracht.
Mein Gehirn blockiert diese Zeit komplett. Mit 6 Jahren in die Deutsche Schule.
Mein Leben ist die …………….
Veel kracht en Sterkte an alle
Geert van Osch zei op 8 december 2023 om 14:53
Ik ben Geert van Osch en woonachtig geweest in de STRALENDE ZON periode 1953 - 1957.
Waarom een reactie, heb een film vandaag gezien BIG BOYS DON'T CRY niet helemaal toepasbaar voor mij maar heb daar vele namen gekend die mij aan het denken hebben gezet waar zijn deze personen gebleven en hoe gaat het met ze.

Graag een reactie van diegene of je nog iemand kent.

Gegroet, Geert van Osch
Elzo Craane zei op 26 januari 2024 om 17:05
Hallo Geert, onlangs 2 jan '24 is mijn vader Sjef Craane geb 10 maart 1947 overleden aan Parkison. Wij weten dat hij als 3 jarige in de "Stralende zon" terecht kwam met nog 2 broers Peter en Jan en 2 zussen Fia en Jeanet ongeveer vanaf 1951 t,m 1964 of 65 Hij sprak er nooit over. Zijn moeder overleed aan borstkanker en z,n vader werkte in een drukkerij. Misschien kan iemand mij nog een verhaal of anekdote vertellen want zijn broers (met de oudste geen contact) en zussen (Jeanet overleden) laten ook weinig tot niets los. Mijn vader is op z'n 16e of 17e maar naar de Marine voor dienstplicht gegaan om zo de "Stralende zon" te ontvluchten en is vervolgens in Den Helder blijven hangen. Hij vertelde ooit..
Sjef (ke) gaf aan om vrij te willen zijn mbt de Carnaval in dienst. Dit werd niet gehonoreerd en Sjef kneep ertussen uit en ging toch naar Den Bosch. Einde van de carnaval werd hij toch in de kraag gegrepen door de Marechaussee en heeft daarvoor even in het gevang gezeten. De fraters vertelde hij waren vreselijk en zei hierover verder niets.
Is circa half 20 begonnen bij de offshore (Heerema) en heeft daar tot z,n pensioen gewerkt.
Geert van Osch zei op 27 januari 2024 om 13:24
Hallo Elzo, ik wil ten eerste mijn medeleven aan jou toewensen met het verlies van je vader.
Ik ben nu 70 jaar maar kan mij niemand herinneren met de naam Craane, ik kwam nadat ik naar huis ging wonen bij mijn ouders nog vele jaren in de " STRALENDE ZON "" maar de naam zegt mij niets.
Mijn ouders zijn inmiddels overleden in juni 2020 mijn vader en mijn moeder in juni 2023. Ik heb nooit geen liefde gekregen van mijn ouders en ben daarom ook blij dat zij niet meer leven.
Ik heb mij altijd een buitenstaander gevoeld kon in hun ogen ook nooit wat goeds doen.
Jan craane zei op 8 februari 2024 om 16:39
Ik ben de oudste broer van sjef craane, jan craane. Het bericht van elzo craane gelezen en klopt niet helemaal. Ñeem contact met mij op. Gr. Jan craane broer van sjef
Anny Engels zei op 8 februari 2024 om 20:51
Hallo allemaal, met Anny Heesbeen. Volgens mij hebben de kinderen Craane in het Agneshuis aan de Zuid Willemsvaart gewoond en niet in de stralende zon. In die tijd woonde ikzelf daar met mijn 3 oudere zussen die namen zeggen mij niets. Geertje wel en de 2 robbie's, ansje,rietje, frits en jannetje, Frans ellie en thelma en meerdere kinderen. De hond op de nieuwe foto's is lady een cockerspaniel.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 februari 2024 om 17:11
Dag Jan, als je wil, kan ik achter de schermen je mailadres aan Elzo sturen. Dan kan hij zelf kijken of en wanneer hij contact opneemt. Lijkt je dat een goed plan?

(En ook Anny, bedankt voor je bericht! Wat leuk, dus je kent de hond zelf nog?)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 februari 2024 om 17:11
Dag Jan, als je wil, kan ik achter de schermen je mailadres aan Elzo sturen. Dan kan hij zelf kijken of en wanneer hij contact opneemt. Lijkt je dat een goed plan?

(En ook Anny, bedankt voor je bericht! Wat leuk, dus je kent de hond zelf nog?)
Jan craane zei op 9 februari 2024 om 19:46
Hallo marilou
Ga akkoord met jouw voorstel. Je mag mij ook emailen. Gr. Jan craane
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 februari 2024 om 20:26
Dank je, Jan, inmiddels heeft Elzo je mailadres ontvangen; als hij wil, kan hij dan zelf contact met je opnemen.
Geert van Osch zei op 9 februari 2024 om 21:16
Hallo, wie Kent deze namen nog en waar deze personen women die in de STRALLENDE ZON hebben gewoond.
Michel van de Heuvel
Jan van Beers
Johan Dupwie
Ellie en Thelma
Jan Bekkers
Robert de Roo
Marlies Huisman
Enz.....
Anny Engels zei op 9 februari 2024 om 21:42
Dag Geert, met Anny Engels Heesbeen, ik heb je gekend toen ik als 6 jarig meisje naar de "stralende zon" kwam. Jij was er al een klein jongetje dat een paar jaar later naar huis ging wonen. Marlie (marlieteke) kwam ook. Johanneke Dupuis, Rob Storimans, Ellie, Frans en Thelma Ratha. Andere kinderen waren er al Rooie Frits en Jannetje Klaassen. Rietje Vos. Kiki en Jan Fleuren. Ansje en Robbie Vellemans. Enz. Zelf ben ik in december 1960 weggelopen. Inmiddels ben ik bijna 76 en heb zelf 18 pleegkinderen gehad ben kleuterleidster geworden en daarna tot mijn pensioen in dejeugdzorg gewerkt. Met Rob Storimans heb ik nog contact gehad en met Sonja gaat het ook goed. Met de meeste anderen jammer genoeg niet. Mocht ik je kunnen helpen vraag het dan.
Geert van Osch zei op 9 februari 2024 om 22:59
Hoi Annie, ik kan je me niet herinneren, waar woon je en ben je getrouwd
Anny Engels zei op 10 februari 2024 om 14:13
Dag Geert. Ja ik ben getrouwd al ruim 50 jaar en we wonen in Venlo. Nu alweer 3 jaar in een appartement. Misschien ken je mijnzus Jeanne nog wel die is vanuit de stralende zon getrouwd. Ze was de enige van ons vieren die daar is gebleven. Maar jij was nog veel te jong om je dat allemaal te herinneren. Klopt het dat jij in Rosmalen of die kant heen ging wonen? Groetjes Anny Engels Heesbeen.
Geert van Osch zei op 10 februari 2024 om 17:59
Hoi Annie, ik kan jou niet meer voor de geest halen, ik ben inderdaad naar Rosmalen gegaan toen ik 4 jaar oud was, heb nooit geen liefde gehad van mijn ouders, ik heb een zus en broer en die kregen altijd van alles, ik kon ook nooit wat goeds doen, toen ik 21 was ben ik getrouwd, wij zijn dit jaAr 49 jaar getrouwd hebben 2 zonen 1 zoon is getrouwd en hebben 2 kinderen en onze jongste zoon won't samen met zijn vriendin. Ik woon al 49 jaar in Heesch.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen