skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Wielerbanen in Breda-Princenhage

Heel weinig over bekend, de één, twee of misschien wel meer wielerbanen in Princenhage waarover dus allerlei vraagtekens zijn.

De Spaarnestraat, vroeger Walstraat Vestkant. Foto © Robert van Willigenburg, 27-8-2017 

Princenhage was tot 1942 nog een aparte gemeente. De bekende wielerjournalist Joris van den Bergh en toprenner Janus Braspennincx kwamen er vandaan. 

In 1931 vroeg de Princenhaagse wielerclub De Nieuwe Baronie (niet de voetbalclub uit Ginneken) met goedvinden van de NWU een renteloze lening aan voor het aankopen van grond om een baan aan te leggen. Dat verzoek werd door de gemeenteraad afgewezen. Overigens werd in dezelfde vergadering een verbod op wegwedstrijden bepleit...

Vestkant

Dan vinden we in de krant een aankondiging van de aanleg van een baan aan de Vestkant door ‘De Moedige Strijders’ (DMS) die in april 1933 gereed moet zijn. Maar de enige wedstrijdverslagen dat jaar gaan over een grasbaan van de club De Zwaluwen, later aangesloten bij de NWB. Er zijn verslagen van drie- en zesdaagsen en andere wedstrijden tot en met 1937.

Bredasche Courant (27-07-1934)

Waarschijnlijk halen we nu twee banen door elkaar, zie de verschillende clubnamen, maar het enige bericht met een aanduiding van een adres: “De wielervereeniging Door Meerderheid Sterk’ (dus ook afgekort als DMS!) te Breda organiseert op Zondag 5 Augustus a.s. een 3-uur koppelwedstrijd op de wielerbaan Walstraat Vestkant. Inschrijvingen kunnen geschieden 30 Juli ‘s avonds om 8 uur bij de wed. van Gemert, Vestkant 23”. (Bredasche Courant 27 juli 1934). 

En dat terwijl hij gewoon op een oude plattegrond lijkt te zijn ingetekend, nu is daar de Spaarnestraat. De manier waarop hij op de kaart staat, gestippeld, suggereert dat het een onverharde baan was.

De Walstraat heette voor de gedeeltelijke annexatie van Princenhage in 1927 Willemstraat, daar stonden tot 1931 noodwoningen in de wijk die later Westeinde genoemd werd. Na de sloop misschien een prima plek voor een gras- of zandbaan, al is er vrij snel begonnen met nieuwbouw, de eerste straten met riviernamen kwamen al in 1932 gereed.

Eisenhower (l) en Maczek (m), 1944, auteur onbekend

Heuvelstraat

Er was in 1932 opnieuw sprake van plannen om een houten of betonnen wielerbaan aan te leggen in Princenhage op het gemeentelijk (’Haags’) sportpark aan de Heuvelstraat waar toen ook nog voetbalclub NAC speelde. Daarvoor werd een subsidie van 26.000 gulden gevraagd. In 1934 zou er opnieuw bij de Heuvel aan de Oranjeboom een baan komen (niets meer over gehoord).

Er bestaat een foto van dat voetbalveld uit 1944 van generaal Eisenhower die overlegt met (bevrijder) generaal Maczek. Je ziet wel een soort wal om het veld maar dat zouden we geen wielerbaan willen noemen. 

Tijdens en na de oorlog is wel om het oude veld aan de Heuvelstraat een sintelbaan of pad aangelegd waarop gefietst kon worden, mogelijk was dat voor het NAC-criterium. NAC zelf keerde overigens in 1940 terug naar Breda, waar het stadion aan de Beatrixstraat was gebouwd.

Dit is de informatie die we gevonden hebben, benieuwd of er nog een duidelijker beeld ontstaat.

Periode: 1933- | Materiaal: Gras | Lengte onbekend 

Verder lezen en kijken 

Meer over het project en de maker

 

Koersen op karakter

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.