skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Koning Lodewijk in regio Ravenstein

De Franse tijd begon in 1795 waarbij Nederlandse patriotten met steun van Frans leger de Bataafse Republiek uitriepen. Napoleon Bonaparte, die zichzelf in 1804 tot keizer van Frankrijk had gekroond, benoemde eerst een raadspensionaris van de Bataafse Republiek en vervolgens zijn broer Lodewijk op de troon van Koninkrijk Holland in 1806.

Koning Lodewijk sloot zich niet op in zijn paleis maar ging regelmatig op tournee. De tournees waren gekenmerkt doordat hij gegrepen was door de problemen in de gebieden.

Verslag bezoek Koning aan land van Ravenstein en omliggende dorpen

Lodewijk Napoleon (bron: Wikipedia)
Lodewijk Napoleon (bron: Wikipedia)

De koning heeft in april 1809 de dorpen Veghel, Nistelrode, Schaijk, Herpen, Overlangel en Neerloon bezichtigd en in Ravenstein (Marktstraat 15) geslapen. Te Herpen heeft de koning genade verleend aan vijf lieden die aldaar gevangen zaten omdat ze gedurende de overstroming zich verzet hadden tegen de werken van de waterstaat. De koning heeft hen vergeven uit overweging door het gevaar waarin zij zich gedurende de watersnood van afgelopen winter zich bevonden en met de verzekering van hen dat dit niet meer zou gebeuren.

Met leedwezen heeft zijne majesteit zich ervan overtuigd, dat in het kwartier van Ravenstein, het geheel bestuur zich in een toestand bevond, ver beneden het overige van het rijk. Zijne majesteit heeft aan de schout en secretaris van het kwartier van Ravenstein, die tevens de posten van 13 omliggende dorpen bekleedt, aangekondigd dat dit niet langer meer door kon gaan en moest ophouden. De koning wilde dat ieder dorp een afzonderlijk bestuur zou hebben gekozen uit die inwoners die het meest belang bij het welzijn der Gemeente hadden en al lang bij de overige bekend waren.
De koning was zeer ontevreden geweest over het gevangenhuis, dat onder de aarde, donker en ongezond (in kelder toren voormalig kasteel afgebroken in 1818) en op zijn best was op de weinige ogenblikken die een misdadiger moest doorbrengen tussen het vonnis en het recht. Intussen aldaar iemand gevonden te hebben die voor zijn hele leven tot de gevangenis veroordeeld was. Die heeft de koning laten overbrengen naar Den Bosch en de Raventeinse gevangenis afgeschaft.
De volgende dag, na de bezwaren van het Land van Ravenstein aangehoord te hebben, is de koning de gehele lengte van de Maasdijk langs de Beerse Maas, die ontzettend veel geleden had, doorgereisd.
Alle dorpen hadden gelijke vorderingen tot schadevergoeding wegens schade net als elders in Brabant door de oorlog van 1795. Een groot gedeelte van de inwoners kan ook aanspraak maken op schadevergoeding uit de "nationale milddadigheid."
De steden die zijne majesteit nog aandeed waren Demen, Langel, Dieden, Megen, Macharen, Ooijen, Lithoyen, Lith, Heerwaarden, Kessel, Maren, Alem, Empel Bokhoven, Hedikhuizen en Herpt, op weg naar de stad Heusden alwaar zijn volgende slaapplaats was.
(bron: Koninklijke Courant6 mei 1809)

Koninklijke Courant van 6 mei 1809
Koninklijke Courant van 6 mei 1809

Nieuwe gemeenten

De koning had al blijk gegeven van onvrede over het bestuur in het Land van Ravensten. Bij besluit van  21 oktober 1811 ontstonden de nieuwe gemeenten Herpen, Huisseling en Neerloon, Ravenstein etc. Maar toen was Lodewijk Napoleon al verdwenen. In 1810 deed hij afstand van de troon en lijfde Napoleon Bonaparte Nederland in bij het Franse keizerrijk. Toen Napoleon in 1813 werd verslagen bij Leipzig verjoegen troepen de Fransen uit Nederland.

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.