skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Lou Tellegen (1883-1934), een Rooise Casanova in Hollywood

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 1 december 2006
bijgewerkt op 12 november 2018
Isidore Louis Bernard Edmon van Dommelen werd in 1883 geboren in Sint-Oedenrode als buitenechtelijk kind van een tweede luitenant der infanterie, Isidore Tellegen, en Anna Maria van Dommelen. Bij zijn geboorte kreeg hij de voornamen van zijn vader en de achternaam van zijn moeder. In zijn latere leven gebruikte hij zijn vaders naam en noemde zich Lou Tellegen.

Onder de titel Women have been kind (New York, 1931) schreef hij later zijn memoires, waarin feit en fictie nogal door elkaar lopen.

Zelf beweerde Lou spartaans te zijn opgevoed door een collega-officier van zijn vader in Amsterdam. Hij zou er zijn onverschrokken persoonlijkheid en atletische lichaamsbouw aan te danken hebben. Met zijn rijzige gestalte en knappe, donkere uiterlijk trok hij al vroeg de aandacht van vrouwen. Van die aantrekkingskracht zou hij zijn leven lang gebruik maken.

Naar eigen zeggen verliet Lou omstreeks 1898 Nederland voor een zwerftocht door Europa. In Parijs werd Tellegen onder de aandacht gebracht van Sarah Bernhardt. De toen 66-jarige actrice raakte zo onder de bekoring van zijn knappe uiterlijk dat zij hem opnam in haar ensemble, ondanks zijn matig acteertalent. De veertig jaar jongere Tellegen werd haar vaste tegenspeler en minnaar.

In 1910 nam Bernhardt hem mee op een langdurige tournee door de Verenigde Staten. Zijn gebrekkige toneelprestaties ontgingen ook de Amerikaanse critici niet, maar net als in Parijs zorgde zijn imponerende uiterlijk voor veel fans. Het vrouwelijke publiek kon geen genoeg van hem krijgen.

Toen Tellegen in 1913, tijdens Bernhardts volgende Amerikaanse tournee, opnieuw veel applaus oogstte, besloot hij zijn toneelcarrière zonder zijn beschermvrouwe in de Verenigde Staten voort te zetten. Op Broadway speelde Tellegen in verscheidene toneelstukken. En hij oogstte succes bij het vrouwelijke publiek, met zijn knappe uiterlijk en on-Amerikaanse allure. 'French romance, hand-kissing romance, dashing romance, it lives again with Tellegen' aldus een recensie. Tellegen besloot zijn succes ook te proberen op het witte doek. Maar zijn mooie voorkomen kwam niet zo over op film, luidden de kritieken. Kort na Tellegens aankomst in Hollywood arriveerde daar ook de operazangeres en actrice Geraldine Farrar. Tussen Tellegen en Farrar ontstond spoedig een romance, en begin 1916 trouwden zij.

Dit huwelijk kwam Tellegens tot dan toe weinig voorspoedige filmcarrière ten goede. Niet alleen was hij nu de helft van een 'famous movie couple', maar ook kon hij ongegeneerd meeprofiteren van de roem van zijn vrouw als operadiva en - naar weldra bleek - getalenteerde filmactrice. Toen duidelijk werd dat de studiobazen met Tellegen in hun maag zaten, wist Farrar hen over te halen haar man enkele films te laten regisseren. Maar dat draaide uit op een fiasco.

Privé ging het ook niet goed. Tijdens opnames ging Tellegen zich in toenemende mate kleinzielig en jaloers tegenover zijn echtgenote gedragen. Het kwam tot heftige scènes op de set, bijvoorbeeld omdat Farrar naar zijn mening meer close-ups kreeg dan hij. Ook het feit dat haar naam op de affiches boven de zijne prijkte, zinde hem niet. Omdat Tellegen het tenslotte met de huwelijkstrouw niet al te nauw bleek te nemen, ging Farrar begin 1921 bij hem weg. Een slepend en geruchtmakend echtscheidingsproces volgde. [Susan Smit schreef hierover in 2016 een mooie roman, De Eerste Vrouw.]

Intussen had Tellegen nog wel succes op de planken. Toen Tellegen een maandenlange theatertournee door de Verenigde Staten maakte, werd hij verliefd op zijn jonge tegenspeelster, Isabelle Dilworth. Met deze actrice - tevens een rijke erfgename -, die hij de artiestennaam Nina Romano gaf, trad hij in 1924 in het huwelijk. In datzelfde jaar kreeg Tellegen een nieuwe kans als filmacteur, dit keer met redelijk succes. Hij speelde veelal de rol van schurk. Voor de romantische held was de inmiddels 42-jarige acteur te oud.

Maar aan deze jaren van voorspoed kwam al in 1928 een einde. Tellegens derde huwelijk strandde, een nieuwe poging zich als regisseur te bewijzen mislukte jammerlijk: Fox durfde zijn film niet eens uit te brengen. Tellegen besloot Hollywood de rug toe te keren en zich in New York geheel op zijn toneelcarrière te richten.

Op Broadway had Tellegen opnieuw succes. Tijdens een tournee met inferieure vaudevillestukken door het land ontmoette hij een revuedanseres van de Ziegfeld Follies, van wie alleen de artiestennaam, Eve Casanova, is overgeleverd. Zij werd in 1930 zijn vierde vrouw.

Tellegen naderde inmiddels de vijftig. Van de jeugdige schoonheid, die de grondslag van zijn carrière vormde, was niet veel meer over. Begin 1931 nam hij zijn toevlucht tot plastische chirurgie, maar dat haalde niet veel uit. Hij raakte financieel aan de grond en zijn gezondheid liet hem in de steek: in 1934 onderging hij drie operaties wegens kanker. Intussen voor de vierde maal gescheiden woonde hij de laatste jaren van zijn leven in Hollywood in bij een rijke weduwe die zich over hem had ontfermd.

Op een ochtend in 1934 ging Tellegen in een depressieve stemming naakt op de vloer van de badkamer zitten. Hij spreidde de vele lovende recensies die hij in de loop der jaren had verzameld rond zich uit. Vervolgens pakte hij de lange gouden schaar, waarmee hij deze besprekingen steeds had uitgeknipt, en stak hem in zijn eigen borst met dodelijke afloop.

Naar: A.J.C.M. Gabriëls, "DOMMELEN, Isidore Louis Bernard Edmon van (1883-1934)"

Reacties (23)

Adrie van den Brand zei op 29 februari 2012 om 11:46
Zo juist in het nieuws: De met Oscars bekroonde film "The Artist" zou gebaseerd zijn op het leven van deze beruchte, beroemde Rooienaar.
Barend zei op 29 februari 2012 om 12:04
Beste Andre,

Ik kan op geen enkele website de link leggen dat de film The Artist zou gebaseert zijn op het leven van Lou Tellegen.
Zou jij de nieuwsbron willen zeggen waarin dat word besproken!
Adrie van den Brand zei op 29 februari 2012 om 12:15
Ik las het op de website van www.mooirooi.nl in het nieuwsoverzicht en daar verwijzen ze naar een artikel in Elsevier
Willie zei op 1 maart 2012 om 07:50
Elsevier, 11 februari 2012
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 2 maart 2012 om 13:47
@Willie: Lukt het jou toevallig om een kopietje van het verhaal toe te sturen? Ik kan het online bij Elsevier niet terugvinden.

@Adrie: Wat leuk om te weten! Fijn dat je het hier meldt.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 2 maart 2012 om 17:05
De aanvullende informatie heb ik ook uit de 'Mooi Rooi', krant.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 4 maart 2012 om 12:28
@Willie: Ah vandaar. Maakt het bericht natuurlijk niet minder leuk ;-) Bedankt voor het vermelden van de verwijzing!
Willie Damen van de Mosselaer zei op 7 maart 2012 om 22:01
Ingekomen stukken bij de raad, burgemeester en wethouder 1851 – 1926.
Toegang 7634 inventaris 145 Oisterwijk 22 augustus 1883
Hoog geachte Collega. Bij deze neem ik de vrijheid u te verzoeken mij omtrent het volgende enige inlichtingen te willen verschaffen. Op het kasteel de Hulst, of iets van dien naam in uwe gemeente, woont een gepensioneerd militair J. L. B. E. Tellegen met de weduwe Storm van Gravensande (die hij misschien zijn vrouw noemt). U zou mij een genoegen doen mij op het volgende te willen antwoorden:
1e hebben zij het Kasteel gehuurd en is het bepaald een kasteel of gewoon huis dat slechts van ouds kasteel wordt genoemd en op welke voet leven zij daar?
2e Zijn zij soms op dat kasteel ondergeschikten en welke betrekking bekleden zij dan en wie is dan de eigenaar of huurder?
3e Hoe staan zij bij u bekend in het financiële?
4e Is mevrouw Storm voor zover u bekend is in het genot ener goede gezondheid of is zij sukkelend?
Bij voorbaat mijn oprechte dank betuigende voor de gegevene moeite, verblijf ik
Hoogachtend Burgemeester Rijckevorsel van Kessel.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 8 maart 2012 om 07:48
Ingekomen stukken bij de raad, burgemeesters en wethouders 1851 - 1926
Toegang 7634 inventaris149.
Utrecht 22 september 1887
Aan de Edel Achtbare Heer Burgemeester te Sint Oedenrode. Ondergetekende verzoekt om inlichtingen omtrent zekeren Tellegen gepensioneerd West Indisch officier, welke omstreeks 1884 enige tijd in Sint Oedenrode moet verblijf gehouden hebben. Gaarne verzoekt ik om inlichtingen omtrent zijn privé leven aldaar, voornamelijk of hij daar geleefd heeft in concubinaat met ene vrouw waarbij hij een kind had verwekt. Bijzonder zoude U Edel Achtbare mij verplichten daar een spoedig antwoord op dit mijn verzoek, daar de zaak, waarvoor deze inlichtingen benodigd zijn, zeer urgent is.
Afzender Meester P. G. H. Dop advocaat en procureur Ambachtstraat 378c Utrecht. In potlood een datum onderaan de brief van 29/1 1884.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 oktober 2016 om 16:43
Ook Willie Damen van de Mosselaer (hartelijk dank daarvoor!) stuurde ons een pareltje: een advertentie over de Hulst, waar de vader van Lou Tellegen woonde. Gezien de aantekeningen - van wat we kunnen lezen - leverde dat wel wat commotie op. We zien onder meer in de kantlijn staan:

"1883 Bewoond door Tellegen gepensioneerd O.I. Officier en zijn vrouw … van af!
Zit te hokken met zekere dame genaamd van Dommelen ….. Burgerlijke stand."

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/sint-oedenrode-lou-tellegen-advertentie-de-hulst-via-w.-damen.jpg?tags-3-1-3" title="tekst voor tooltip" width="600" height="400" border="0">
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 oktober 2016 om 16:10
Dat een artikel in een blad of het uitkomen van een boek dit artikel steeds weer uit de vergetelheid haalt. Rien heeft toch wel een voor-uit-ziend blik gehad door goed terug-uit-ziend speurwerk. Prachtig Engels materiaal overigens onder jouw link[s] Hans. En Marilou, goed dat je zo snel -just -in-time- het met het uitkomen van het boek nog een keer op BHIC onder de aandacht brengt.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 oktober 2016 om 19:41
Bedankt Gerard, voor al je aardige woorden! En ja, je moet het ijzer smeden... ;-)
Peter van Lent zei op 6 september 2017 om 10:06
Op 9 september wordt er een korte documentaire uitgezonden over Lou Tellegen. Deze door Eendracht Films gemaakte documentaire zal worden uitgezonden bij Omroep Brabant.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 6 september 2017 om 13:04
Bedankt voor de tip Peter, ik ga dit ook even doorgeven aan mijn collega's voor onze social media !
Willie Damen van de Mosselaer zei op 6 september 2017 om 14:49
Leuk Peter, ik ga er zeker naar kijken.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 12 maart 2019 om 08:18
16 juni 1858 Toegang 7634
Aan Z. E. den Heer Commissaris des Konings in Noord-Brabant
Dat zich binnen deze gemeente Sint-Oedenrode geen rijks- provinciale- gemeentelijke of andere gebouwen bevinden die geheel of ten dele zouden kunnen worden bestemd tot verpleging van bedelaars enz.
Alleen is alhier ledig en onbewoond het huis of kasteel inden Hulst, toebehorende aan den heer W. van Rekum, Burgemeester te Stratum.
Afz. Burgemeester en Wethouders van Sint-Oedenrode
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 maart 2019 om 09:32
Mooie aanvulling weer, Willie. Zo komen we ook steeds meer te weten over de Hulst, dank je!
Jan Lange zei op 12 september 2020 om 17:00
In Noord Brabants Historisch Jaarboek 2019 nr. 36 een artikel "Lou Tellegens self-fashioning/Brabantse romantische held in Hollywood ?" over Lou vanaf p. 134-157 door Robin Hoeks.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.