skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Maycrete woningen te Woensdrecht

Willem Kruf
Willem Kruf
vertelde op 2 juli 2020
bijgewerkt op 13 januari 2021
In het verhaal Noodwoningen die mochten blijven op deze website worden in een reactie de maycrete woningen in Bergen op Zoom ter sprake gebracht. Dit brengt mij er toe de zelfde woningen in Woendrecht in herinnering te brengen. Reden hiervoor is dat mijn grootouders aan moederskant en later een zus van moeder in zo’n woning woonden. Eerst de voorgeschiedenis.


Het gezin van mijn grootouders Van Bruggen – Suijkerbuijk met mijn moeder op schoot van haar moeder en vier ingekwartierde soldaten.
Deze foto zal in 1917/8 zijn gemaakt.

Mijn grootouders woonden op de Nederheide, hoek IJsberg, te Woendrecht. Hun woning stond niet ver van de rand van de helling waar onderlangs de Nieuweweg loopt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn, net als in heel de  omgeving, bij hen soldaten ingekwartierd. Deze inkwartiering is nog op de gevoelige plaat vastgelegd.

Vluchtadres

In oktober 1944 vindt de Slag om Woensdrecht plaats en weken wordt er zwaar gevochten. Door de hoge ligging beheerste de bezetter het laag liggende poldergebied en de toegang tot Zeeland. Vele huizen worden kapot geschoten en de inwoners trekken weg onder andere naar Bergen op Zoom. Ook de woning van mijn grootouders ondergaat dat lot en opa en oma komen na een eerder vluchtadres bij mijn ouders in cafe De Meiboom, later de Ahoy-bar, Korenbeurs 11 te Bergen op Zoom inwonen. Daar maken zij op zondag 25 februari 1945 van dichtbij een V1-inslag mee.


Toporeis : 1. Onderstal; 2. IJsberg, waar de kapotgeschoten woning van de grootouders Van Bruggen stond; 3. Nederheide ; 4. Maycrete-woning grootouders Van Bruggen; 5. Nieuwe weg.

Bij terugkeer naar Woensdrecht krijgen zij een woning toegewezen. Vanaf het dorp Woensdrecht is het de eerste in een rij van Maycrete -woningen, montage woningen van betonplaten. Kijkende naar Toporeis zullen het 4 maal 2 woningen zijn geweest.


mijn grootouders Van Bruggen - Suijkerbuijk in hun woning

Levensduur van tien jaar

De woning was gelijkvloers met een dak van asbestgolfplaten en van binnen betimmerd met houten platen (zacht- en hardboard). Deze woningen worden in 1946 op vele plaatsen in Nederland gebouwd. Op wikapedia valt te lezen dat de levensduur destijds op ca. tien jaar werd geschat.


De woningen in 1950 gezien vanaf de leemkuil van steenfabriek Jacobs uit Ossendrecht. De leem werd met treintje via de Onderstal naar de Ossendrechtseweg getransporteerd. Foto: Louis Minnebach

 


Kleinkinderen van opa en oma Van Bruggen met links op de foto de trap van de Nieuweweg naar de woning

Na het overlijden van mijn grootouders in 1951 en 1956 blijft een dochter in de woning wonen. De woningen worden gesloopt tussen 1985 en 1989. Kortom zij hebben een vier maal zo lange levensduur dan eerder geschat.


De woningen in 1960. De woning van Van Bruggen zal helemaal links op de foto staan. Foto : Louis Minnebach

Met dank aan Louis Minnebach voor de foto’s en het meedenken

Willem Kruf stuurde ons in aanvulling nog deze foto's uit 2021

Deze Maycretewoning aan de Heimolen, tot 1997 Woensdrecht en sindsdien gemeente Bergen op Zoom, is in gebruik als opslagberging (foto: © Willem Kruf, 2021)
Deze Maycretewoning aan de Heimolen, tot 1997 Woensdrecht en sindsdien gemeente Bergen op Zoom, is in gebruik als opslagberging (foto: © Willem Kruf, 2021)


Foto: © Willem Kruf, 2021
Foto: © Willem Kruf, 2021

 

Reacties (16)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 juli 2020 om 13:27
Mooi verhaal Willem, weet je toevallig of deze dochter er met veel plezier heeft gewoond? Of misschien ben je er zelf wel eens geweest?
Henk Kruf zei op 4 juli 2020 om 14:57
het verhaal is volgens mij helemaal goed .Nu ik dit zie ,kan ik het me weer helemaal voor de geest halen.Het meisje links onder zou riet kunnen zijn naast coorry van ome Adrianus.
Willem Kruf zei op 6 juli 2020 om 20:57
Achter op de foto met jonge dames staan de volgende namen Riet Kruf, inderdaad linksonder, Elly, Sjuul van de Watering plus vreemde.
Willem Kruf zei op 6 juli 2020 om 20:59
Antwoord op vraag van Marilou: ik ben er zelf ook geweest.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 juli 2020 om 09:16
Bedankt voor de aanvullingen, Willem! Hoe herinner jij je de woning? Viel je er iets aan op of was het in jouw ogen gewoon een huis zoals alle andere huizen?
Willem Kruf zei op 7 juli 2020 om 09:53
Heel charmant gelegen door hoge ligging uitzicht op de polders richting Westerschelde, Antwerpen. De bereikbaarheid was niet alleen via trap maar ook via paadje achterlangs de woningen. De woning was gelijkvloers en had een bepaalde knussigheid. Vergelijkbaar met andere woningen niet echt, want de woningen toen hadden al slaapkamers op de bovenverdieping. Ook was er een schuurtje bijgebouwd om ruimte te krijgen.
Op de foto van 1917 staan geen drie maar vier soldaten.
Piet Bruijns zei op 14 januari 2021 om 09:42
Inderdaad stond op de Heimolen een Maycrete woning. Daarin woonde een gepensioneerde scheepskapitein genaamd Hermanneke. Naast de woning had hij een grote kooi waarin twee apen huisden en onderin twee schildpadden zaten. Vaak pestten we de apen met stokjes en gaven we de schildpadden slablaadjes. Binnen in de kamer stond een fantastisch groot scheepsmodel van een driemast-zeilschip.
Jac de Crom
Jac de Crom zei op 19 mei 2021 om 01:52
In ben geboren in zo'n woning aan de wouwbaan te Hoogerheide. 2 blokken van 2 woningen. Daar woonden ook de families Huijgen en de Wolf. De andere familie weet ik niet meer.
Willem Kruf zei op 19 mei 2021 om 12:45
Dag Jac,
de Wouwbaan is een lange straat. Op welke hoogte stonden die woningen vanuit het dorp??
Jac de Crom zei op 19 mei 2021 om 13:05
Dag Willem,

Deze woningen waren gelegen op de hoek wouwbaan - KLM laan en wij woonden op nr 47, familie Huijgens op waarschijnlijk 49 en familie de Wolf op nr 45
Willem Kruf zei op 19 mei 2021 om 13:19
Dag Jac,
Voor jouw beeld mijn oom Janus van Bruggen, bijgenaamd naar opa Janus Spoei, woonde in de Kloosterstraat met aan huis een groot stuk grond met een grote hoge duivenkooi.
Willem Kruf zei op 28 juni 2022 om 14:41
In De Stem van 29 september 1956 staat een artikel over de apen van "Hermanneke" Rennings
Jan van Hoof zei op 2 oktober 2022 om 21:41
Mooi verhaal, wij (de fam. van Hoof) hebben aan De Nieuweweg gewoond van dec '71 tot aug '86 op nr. 52. Onze buren waren Felix Jaspers (nr. 54) en Janus (nr. 50). Nadat Janus was overleden heeft daar Dhr. van Valen gewoond. Het was er heerlijk vrij wonen. Je kon achterom komen via een baantje dat achter de maycrete woningen lag. Begin jaren '70 kon je helemaal tot aan de Prijsslag (later Jac. Hermans) kijken. Eind jaren '80 zijn de maycrete woningen helaas gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.
Willem Kruf zei op 2 oktober 2022 om 23:16
Hee familie Van Hoof??
Ik ken 2 families Van Hoof:
1. ome Dolf van Hoof van de fanfare wonende in de Dorpsstraat en later Berglaan. Hij was gehuwd met tante Lenie van Bruggen, zus van mijn moeder
2. Van Hoof aan de Ouwe tol in zandpaadje dat op Antwerpsestraatweg uitkwam
En
dat baantje achter de woningen herinner ik mij.
Jan van Hoof zei op 3 oktober 2022 om 09:11
Hallo Willem,
Dolf van Hoof ken ik, hij is verre familie (als ik mij niet vergis zijn opa en mijn overgroot opa broers van elkaar). Van Hoof aan de ouwe tol ken ik niet maar de kans is groot dat zij ook verre familie zijn. De stamvader van de van Hoof familie komt uit Zandvliet en eind 19e eeuw is zijn afstammelingen via Ossendrecht in Woensdrecht terecht gekomen, daar is mijn Opa (die hete ook Jan van Hoof) in 1905 geboren.

Overigens nog een kleine correctie op mijn vorig bericht. Dhr. van Valen moet Dhr. F. Barto zijn. Hij woonde sinds het overlijden van Janus op nr. 50.
Willem Kruf zei op 3 oktober 2022 om 09:30
Dag Jan,
Voor Van Bruggen : zie BHIC Van Bruggen van Sas van Gent via Tholen naar Woensdrecht.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!