skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

'Narigheden te Oss' leiden tot Eerste Osse Broodfabriek

Jarenlang is hij een gevierd bedrijfsleider, J. M. Graus, in een coöperatieve bakkerij in Oss. Als na jarenlang trouwe dienst daar opeens een eind aan komt, besluit hij het heft in eigen hand te nemen.

Achttien jaar is J.M. Graus als hij in 1916 met zijn vader en wat familieleden naar Oss komt. Ze nemen hun intrek in een huis aan de Begijnenstraat 64. Graus begint als bakker bij N. A. Strik in de Tulpstraat 3. In 1917 is er in Oss behoefte aan een Coöperatieve Verbruiksvereniging en via de bestaande Osse R.K. Werkliedenvereniging wordt er in maart 1918 de R.K. Coöperatieve Verbruiksvereniging St. Joseph opgericht. Mét een bakkerij en kruidenierswinkel, gevestigd aan de Kruisstraat 35. Er wordt personeel aangenomen voor winkel en bakkerij, en in begin 1920 komt Graus als bedrijfsleider in dienst.

De daaropvolgende jaren, onder leiding van Graus als bedrijfsleider, is de Coöperatie flink gegroeid en maakt mooie winsten. Tijdens een jaarvergadering van de R.K. Coöperatie St. Joseph op 30 juli 1938, in de grote zaal van het R.K. Bondsgebouw op de Heuvel, laat het bestuur weten dat de jaarcijfers nog steeds groeien en het bestuur vol lof is over de werkzaamheden van Graus. Naar schatting zijn 300 leden present. So far so good.

Ontslag

Maar aan alles komt een eind, ook aan de verheerlijking van Graus. Want een jaar later is het bestuur niet meer tevreden over de werkzaamheden van de bedrijfsleider. In de jaarvergadering van 19 maart 1939 kondigt het bestuur Graus zijn ontslag aan. Het verslag meldt dat in de vergadering 19 maart 1939, waarin het verweer van Graus gehoord wordt maar het ontslag van de bedrijfsleider toch gehandhaafd blijft. Sommige leden spreken van “Ontslag voor futiliteiten”. Er wordt een spoedeisende vergadering gehouden van leden en verbruikers van de Coöperatieve St. Joseph, in verband met het plotseling ontslag van de bedrijfsleider. Graus heeft dan al 19 jaar deze zaak geleid. Vanzelfsprekend bestaat hiervoor massale belangstelling. Het is een drukte van jewelste; er lopen ook dames en kinderen rond, het is rumoerig en ook de gemeentepolitie komt een kijkje nemen.

De stemming begint. Tot leden van het stembureau worden aangewezen de heren Grim, Ceelen en v.d. Leest.
De Stad Oss van 4 april 1939 vermeldt dat de stemming het volgende heeft opgeleverd:

Voor het bestuur 99 stemmen; Tegen het bestuur 84 stemmen; Blanco 3 stemmen.
Uitgebracht 186 stemmen. Het ontslag van Graus blijft gehandhaafd.

De Stad Oss meldt een week later, op 10 april 1939:
Graus begint voor zichzelf
“In verband met dit ontslag is de bedrijfsleider Graus nog deze nacht voor eigen rekening begonnen in een van de meest bekende bakkerijen, van Lier in de Kruisstraat te Oss. Vier mannen van het personeel van de Coöperatie namen uit sympathie met hun vroegere leider onmiddellijk ontslag en gingen bij Graus aan het werk. Vanmorgen bleef de Coöperatie gesloten en toen het bestuur zich van de stand van zaken kwam overtuigen, bleek dat geen brood gebakken was terwijl de ontslagen bedrijfsleider zijn brood aan de klanten van de Coöperatie aan het afleveren was. Het bestuur is thans doende het personeel weer te completeren, terwijl tegen de overgelopen leden van het personeel een klacht is ingediend wegens contractbreuk."

Tot moeilijkheden is het verder niet gekomen. De oprichting van de Eerste Osse Broodfabriek in 1939 is een feit.

 

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 april 2020 om 13:51
Bedankt voor dit lezenswaardige verhaal, Frans! Bijzonder om te lezen hoe dingen soms lopen (en welke gevolgen het dan heeft...)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen