skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Oranje-zonnetje schijnt vier minuten in Oss

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 13 november 2017
bijgewerkt op 19 december 2017
Op 8 september 1936 wordt de verloving bekendgemaakt van prinses Juliana en Bernhard von Lippe Biesterfeld. Oranjeminnend Nederland raakt de weken daarna in de ban van een komend vorstelijk huwelijk, zeker nadat het jonge paar zich her en der aan het grote publiek heeft laten zien. De provincie Noord-Brabant, traditioneel minder Oranjeminnend dan menige provincie boven de grote rivieren, is donderdag 24 september aan de beurt.

Vergezeld van koningin Wilhelmina reizen Juliana en Bernhard de 23e per koninklijke trein naar Tilburg. Op een rustig spoorwegemplacement nabij Riel overnachten de hoogheden in het slaapcompartiment van de trein. Het eerste reisdoel de volgende ochtend is het station van Etten-Leur, dat al om even over 7 wordt bereikt. Er staan daar auto’s klaar om het gezelschap naar de grote legeroefeningen op de Rucphense Heide te brengen. Rond het middaguur rijdt de stoet naar Roosendaal, waar de koninklijke trein al klaar staat. Dan volgt een reis oostwaarts richting Nijmegen. Was in Roosendaal de belangstelling van het publiek al groot, in Tilburg staan duizenden mensen op de perrons om het prinselijk paar, dat voor het geopende coupéraam staat, toe te juichen. Na drie minuten vertrekt de trein in de richting Den Bosch.

Geen voet buiten de trein

Ondertussen zijn ook in Oss honderden mensen naar het station gekomen. De schooljeugd, rijkelijk voorzien van vlaggetjes, is goed vertegenwoordigd. Ook muziekgezelschap K.V.A. is present en staat klaar om het Wilhelmus te spelen. En natuurlijk zijn de manschappen van de Koninklijke Marechaussee en van de gemeentepolitie erbij, in groot uniform. Ook de burgemeester, de wethouders en de raadsleden ontbreken niet. En dan, even na half 2, arriveert de trein. Vier minuten mogen de Ossenaren blijk geven van hun blijdschap met het prinselijk paar. Ook hier zet het koninklijk gezelschap geen voet buiten de trein, maar volgens de aanwezige verslaggevers is de sfeer er niet minder om. En de krant ‘De Stad Oss’, onlangs nog gevuld met artikelen over de Osse Bende, concludeert: “ ’n Huldiging die warm moet hebben aangedaan, hoe kort ook, en die na zal laten een goeden indruk van het veelbesproken Oss in de harten van de vorstelijke gasten”.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reacties (2)

Guus zei op 5 december 2017 om 16:53
Mij is altijd verteld dat de koning het gordijn dicht deed toen ze door Oss kwam gereden met de trein
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 6 december 2017 om 09:33
Bedankt voor je reactie, Guus. Uit het verhaal van Henk Buijks kan ik dit niet opmaken, hoewel hij wel vermeldt dat het koninklijk paar 'geen voet buiten de trein' zette. De sfeer zat er in Oss echter wel goed in, als we de Osse krant en bovenstaande foto mogen geloven...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen