skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Pijpleiding leggen bij Boerdonk

Jan Weijers
vertelde op 5 maart 2010
bijgewerkt op 18 november 2013
In 1968 werd er op de grens van Boerdonk en Beek en Donk gewerkt aan de oliepijpleiding van Europoort naar het Roergebied. Ik heb toen deze foto gemaakt van de oversteek over de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van het Veerhuis te Boerdonk.

Die pijpleiding was van de N.V. Rotterdam-Rijn Pijpleiding Maatschappij (RRP). Dat bedrijf is op 3 april 1958 door een aantal oliemaatschappijen samen opgericht om ruwe olie vanuit tankers en opslagtanks in het Europoort/Botlek gebied over land te vervoeren naar raffinaderijen in het Rijn-Ruhrgebied in Duitsland.

In 1960 werd het systeem in bedrijf genomen voor het transport van ruwe olie. Na een capaciteitsuitbreiding door een grotere leiding vanuit Europoort, werd de bestaande leiding in 1968 in gebruik genomen voor het transport van olieproducten.

Reacties (26)

Jan van den Berg zei op 12 november 2010 om 17:24
een reactie op aanleg pijpleiding Boerdonk.

In 1959 werd een 24 duims leiding aan gelegd en in 1968 een 36 duims leiding.Volgens mijn herrinneringen moet de foto zijn genomen in 1959 er werden toen sidebooms gebruikt die op de foto te zien zijn.Er was toen een noodbrug aangelegd.Voor die tijd een enorme grote ingreep.De leidingen zijn tot op de dag van vandaag in gebruik waarbij de grootste een capaciteit heeft van 2200000 Ltr per uur.

Sjaak zei op 7 december 2010 om 13:43
mooi, die oude foto's. Heb verhalen gehoord van mensen die geholpen hebben bij het leidingaanleg in die tijd. Was toen een enorme klus.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 8 december 2010 om 08:54
Dag Jan en Sjaak,

Tjee Jan, jij bent goed op de hoogte; het kan haast niet anders dan dat jij er zelf aan hebt meegewerkt. Of zit ik er ver naast?

En Sjaak; zelf toevallig nog oude foto's uit Boerdonk liggen? Er is hier altijd plek voor ;-)
Jan van den Berg zei op 9 december 2010 om 15:52
Dag Marilou.

Niet aan mee gewerkt was toen 11 jaar.Wel bewust mee gemaakt.Wij gingen toen elke dag kijken.Boven dien de leidingen lopen door een perceelgrond van ons.Bij het veertig jaar beataan van de leidingen hebben alle grong eigenaren waar de leidingen doorlopen een boek gekregen waar de hele geschiedenis in staat beschreven vandaar
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 9 december 2010 om 21:42
Aha, dat verklaart veel Jan. Ik kan me voorstellen dat dat flink indruk maakt op een 11-jarige jongen. Zeker als het allemaal zo dicht bij huis afspeelt.

En zo'n jubileumboek houdt de herinnering dan zeker levend!
Jan W. zei op 30 juni 2012 om 14:52
Het betreft hier idd de kruising van de 36 inch crudeline met de Zuid Willemsvaart, een zgn. 'Zinker' (1968) - naast de sinds 1959 bestaande 24 inch.
Ik werkte bij het bedrijf van 1971 tot aan mijn pensionering in 2005.
http://www.rrpweb.nl
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 2 juli 2012 om 12:28
@Jan W., kun je ons nog mee laten genieten van verhalen over je werk aan de pijpleiding bij Boerdonk?
Martien van Wanrooij zei op 17 mei 2013 om 03:47
Spectaculaire gebeurtenis! Ik woonde op ongeveer 200 meter afstand (net op Lieshouts grondgebied, vanaf Erp gezien aan de andere kant van het kanaal) vooral de dag waarop ze die pijp in het kanaal lieten zakken trok veel bezoek.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 21 mei 2013 om 21:30
Beste Martien,
bedankt voor je reactie en leuk om je verhaal zo te lezen. Heb je misschien ook nog foto's ?
Met vriendelijke groeten,
Martien van Wanrooij zei op 21 mei 2013 om 21:57
Heb ik inderdaad nog wel, ik zal nog eens kijken
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 23 mei 2013 om 10:31
Heel graag, Martien, we wachten geduldig af :).
Jan Wieling zei op 23 mei 2013 om 10:52
Jan van den Berg, je bent aardig op de hoogte.
Op <a href="http://www.rrpweb.nl/nl/#pijpleidingen" target="_blank">de website van de RRP</a> is de nodige info betr. de capaciteit van beide leidingen te vinden; Ik werkte 34 jaar ('71-'05) op de locatie Pernis/ 24&quot; productenline.
Jan v d Berg zei op 25 mei 2013 om 20:36
Hallo Jan Wieling

Even een reactie op Jouw reageren.Dat herrinnerings boek heb ik van RRP.Mogelijk hebben zij die op voorrrad liggen.Zo niet dan heb ik een boek over de geschiedenis van de pijpleiding met aardige foto`s Misschien is het mogelijk om er een keer door heen te bladeren.Indien gewenst neem dan contact op.
T.J. van Osch zei op 10 oktober 2015 om 12:03
Het verhaal brengt mijn herinnering naar die tijd terug. Tijdens dat werkproject in Boerdonk werd die grote pijpleiding dwars de Zuid Willemsvaart aangelegd. Het project stond destijds onder leiding van de Amerikaanse ingenieur Little World. Laatst genoemde leerde ik in zijn vrij weekend in Gemert kennen. Dat was in de café van Raaijmakers. De ingenieur bood mij toen een prachtige baan aan. Namelijk een opleiding tot mijnbouw ingenieur in Florida. Door dat mijn ouders dat toen niet goed vonden is dat helaas niet doorgegaan. De heer Little World zal ik nooit vergeten, het was een man van rond de twee meter groot.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 oktober 2015 om 10:50
Tjee TJ. van Osch, wat een verhaal. Ik kan me voorstellen dat een dergelijke foto dan wel heel veel herinneringen oproept. Begrijp ik nu goed dat u meneer Little World per toeval tegen het lijf liep in Gemert?
T.J. van Osch zei op 11 oktober 2015 om 11:30
Beste Marilou Nillesen die ontmoeting met de heer Little World was pure toeval. Bij het schrijven van mijn vorige reactie, heb ik me nog vaak afgevraagd waar zal die Amerikaanse Ingenieur, verbonden aan Shell, nu vertoeven. Indien die persoon nog leeft zal hij oud en pensionair zijn. Van de gelegenheid gebruikmakend, dank ik u voor uw spontane reactie, en verblijf met vriendelijke groet.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 oktober 2015 om 21:52
Je zou toch zeggen dat zoiets nu - online - vrij eenvoudig te traceren zou moeten zijn. Maar ik merk dat het zoeken op de naam Little World wel heel veel verschillende reacties geeft...

Mocht iemand meer weten over meneer Little World die in de jaren zestig in de regio Gemert en Beek en Donk aanwezig is geweest, dan horen wij het graag...
Arnold Oranje zei op 1 februari 2018 om 20:11
Hoi allemaal, ik ben Arnold Oranje en vanaf 1978 tot heden nog steeds werkzaam bij RRP. Wij zijn bezig ivm he 60 jarig bestaan een foto reportage te maken, en natuurlijk hebben we uit die tijd heel veel foto's maar het zal voor ons leuk zijn om als de mensen uit die tijd van de aanleg nog privé foto's hebben welke ik kan toevoegen aan dez raportage
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 februari 2018 om 20:16
Dat kan ik me voorstellen, Arnold! Hopelijk krijg je op deze manier nieuw materiaal binnen. Als mensen foto's hebben, dan mogen zij ze ook mailen naar info@bhic.nl tav Verhaal Boerkdonk - Arnold Oranje, en dan sturen we ze door.
Martien Van Wanrooij zei op 12 oktober 2019 om 17:18
Al weer even geleden dat ik dit gelezen heb maar toevallig kom ik op het idee weer wat meer er over op te zoeken i.v.m. wat onderhoudswerkzaamheden die kennelijk op "De Hei" gepland zijn (gem. Laarbeek, kern Mariahout en t.o.v. Boerdonk dus de overzijde van het kanaal) . Er begint me inderdaad wat te dagen dat er ook in 1959 een pijpleiding werd aangelegd, ik was toen vier maar mijn geheugen gaat vrij ver terug. 1968, de wat grotere leiding herinner ik me als de dag van gisteren. Ik zat toen in de eerste van de Middelbare School en had op de lagere school ook al wat Franse les gehad en kon al aardig met een aantal (voornamelijk Algerijnse) medewerkers communiceren.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 oktober 2019 om 16:17
Ah, dank voor je berichtje, Martien. Mooi om te lezen dat je praatte met de medewerkers die de pijpleiding aanlegden. Weet je nog (ongeveer) waar je het dan zo over had? Had je de indruk dat deze mannen zo'n praatje ook wel konden waarderen? Wat is je hiervan bijgebleven?
Martien Van Wanrooij zei op 13 oktober 2019 om 17:00
Mijn ervaring is dat de meesten dat wel leuk vonden. Het was een mentaliteit zoals, denk ik, bij veel bedrijven in die dagen: er moest wel doorgewerkt worden maar dat betekende niet dat je het niet kon permitteren om een babbeltje te maken. Bovendien waren er enkelen die het wel leuk vonden dat ik al wat Frans sprak. Ik had ook toen nogal wat belangstelling voor talen, zie eventueel mijn website. (URL is dezelfde als mijn e-mailadres) . Een keer waren we een beetje in het zand rondom de pijpleiding aan het ravotten en een Algerijn stuurde ons weg met een zeer gebrekkig Nederlands "nieks, nieks" maar het gebeurde totaal niet onvriendelijk. Toen ik vroeg "pourquoi" (waarom) zei hij eerst een beetje verveeld en bijna werktuiglijk "parce-que" (daarom) en een moment daarna bleek hij verrast dat ik wat Frans kende, en knoopte een gesprekje aan.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 oktober 2019 om 11:39
Nou Martien, daar werd de basis gelegd voor een indrukwekkende reeks aan talen, zie ik op je site! En mooi om te lezen hoe zo'n conversatie kan ontstaan, enkel omdat je de moeite neemt om je in iemands taal te verdiepen. Bedankt voor je bijdrage!
Martien Van Wanrooij zei op 8 augustus 2020 om 16:37
Jan van den Berg, heb jij daar in de buurt gewoond? Ik ken een familie van den Berg die een zoon Jan hadden, omwille van de privacy zal ik de straatnaam niet noemen maar het zou best kunnen dat je me dan nog wel kent als je degene bent die ik in gedachten heb.
Hans Thijssens zei op 5 januari 2023 om 20:32
Heb mij hier bij Bhic al meer verbaasd, maar nu ik mijzelf hier op een foto zie staan, val ik bijna van mijn stoel.
Die lange slungel in het midden van de foto met het ene been een beetje vooruit, naast die twee oudere heren in wit sporthemd, dat ben ik. Ja toen had ik nog zwarte haren....en herken mijn "zondagse" kleren.

Ja, die hele aanleg was indrukwekkend en herinner mij dat toen al rekening werd gehouden met de verbreding van het kanaal. Knap vond ik het hoe men met die mobiele kranen het evenwicht met dat hele geval hield.

Ook het graven van de sleuf verderop richting Leek heb ik gevolgd omdat je dan goed kon zien wat voor grond er op pakweg vier meter diepte in. Leek zat. Dat was dikke, zware, donkergrijze leem, waaraan je kon zien dat dat gebied dus vroeger een rivierbedding geweest moest zijn.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 januari 2023 om 16:40
Dag Hans, wat bijzonder! Kende je de foto zelf al wel of is dit helemaal nieuw voor je? En even voor mijn beeld: was je daar beroepsmatig aanwezig of keek je belangstellend toe?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.