skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Raadsels rond een benzinepomp

Op de foto zien we een oude Waynepomp. De derde man met pet is Toon Verschuijten, geboren 1910, hij woonde in de Eerschotsestraat. Vreemd is dat er “Garage J. v. d. Boogaard” op het bord staat, hoewel er in de tijd dat de foto is gemaakt, in de Eerschotsestraat de garage stond van Theodorus van Hoof.

Bij van Hoof werd de eerste benzinepomp van Rooi geplaatst, in 1924. Het roken van sigaretten in nabijheid van een aftapinrichting schijnt in die tijd geen probleem te zijn geweest, zoals te zien is op de foto.

In 1923 komt er een verzoekschrift binnen bij Burgemeester en Wethouders van Sint-Oedenrode van de Maatschappij tot detailverkoop van petroleum “De Automaat” te Rotterdam. Het verzoek betreft de oprichting binnen de gemeente Sint-Oedenrode van een ondergrondse benzinebewaarplaats met aftapinrichting, volgens het systeem Gilbert en Barker. De benzine zal worden geborgen in een ondergrondse tank van circa 6.000 liter.

De pomp wordt geplaatst aan de overkant van de straat, tegenover de garage, waar toen nog geen huizen stonden. Bezwaren tegen de inrichting werden ingebracht door Oda Clynk namens haar moeder de weduwe E. Clynck, winkelierster, en Adrianus van Hoorn, slager.

Omdat door de vooruitgang in de automobielindustrie en de gestage toename van het aantal automobielen het noodzakelijk is gebleken twee soorten benzine af te leveren om aan iedere wagen de voor hem geschikte brandstof te verschaffen, komt er op 9 februari 1931 een hernieuwde aanvraag binnen bij Burgemeester en Wethouders voor uitbreiding van de ondergrondse benzinebewaarplaats door de N.V. American Petroleum Company, gevestigd te ‘s-Gravenhage, met een tweede benzineketel en het vervangen van de bestaande pomp door een andere, waarin de aftaprichting van beide ketels verenigd zijn.

In het verhaal De Eerschotsestraat staan nog meer verhalen over de garage. Onder andere een reactie van John Brugmans die in Canada woont. Op de foto zien we op de motor zijn vader Jan Brugmans en op de achtergrond het pand van garage Van Hoof. Die is gestart in 1922 en inmiddels uitgegroeid tot een welvarend touringcarbedrijf te Sint-Oedenrode.

Maar wie was nu deze J. van de Bogaard en waar stond de garage? Was hij misschien werkzaam bij de Maatschappij tot detailverkoop van petroleum? Wie weet het antwoord? 

Reacties (8)

Henk van Son zei op 21 november 2012 om 15:50
Volgens google was er rond die tijd ook een J. v.d. Boogaard die in Berg en Dal een vergunning vroeg voor de berging van 6000 liter petroleum en benzine op het perceel kad. sectie L nr 1962 te Berg en Dal
Willie Damen van de Mosselaer zei op 29 augustus 2014 om 11:30
Verzoekschrift van A. van Hoorn tot het niet plaatsen van een aftapinrichting tegenover zijn nieuw te bouwen woonhuis. Dat de motieven in het verzoek op waarheid berusten en dat de aftapinrichting zo wordt geplaatst dat A. van Hoorn, daarvan geen schade of hinder ondervindt. 1924
Hans Hendriks zei op 23 juni 2015 om 12:08
Het kenteken N-8972 op de motor waar Jan Brugmans op zit, staat op naam van Th. B. van Hoof te Sint-Oedenrode.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 14 juli 2018 om 11:42
Datum van aanmelding en registratie ten gemeente huize als oorlogsslachtoffer 10 mei 1940 later 11 oktober 1946. Sedert 1923 zelfstandig.
Bernardus van Hoof geboren 16 februari 1887 wonende Sint-Oedenrode Hambrug A 58, daarna Eerschot A 509. Gehuwd met Cornelia van den Meerakker
Bijlage opgemaakt door N. Muller: Familie van Hoof bewoonde voor mei 1940 een pand waarin gevestigd was een garage met houtzagerij en timmerwinkel. Genoemd pand was gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de Hambrug. Voor oorlogsdoeleinden werd deze brug in mei 1940 opgeblazen( door Nederlandse militairen). Het pand van de Heer van Hoof werd hierdoor geheel vernietigd. Van den inboedel konden zij zeer weinig redden, daar zij te laat gewaarschuwd werden.
Het pand, dat zij nu bewonen is hun eigendom is. Dit werd in 1944 door granaten zozeer beschadigd dat zij maar een paar vertrekken kunne bewonen. Later zal dit geheel moeten worden vernieuwd. Het eerste vernietigde pand zal niet meer worden opgebouwd, daar de grond onteigend is en op deze moet plaats een weg is aangelegd.
De familie heeft in haar levensonderhoud voorzien door verkoop van afbraak van het vernielde pand en van een partij hout dat zij nog in voorraad hadden. Hun autobus werd gevorderd en van dit geld hebben zij ook gedeeltelijk geleefd. Verder heeft de Heer van Hoof nog een paar maanden in 1941 en 1942 op vliegveld gewerkt. Dit beviel hem echter niet te best, ook al mede in verband met zijn leeftijd. Op dit moment werkt hij wat in zijn timmerwinkel. Van zijn kinderen heeft hij nog geen inkomsten daar de oudste zoon Andreas in het klooster is en de tweede zoon op de ambachtsschool. Het vernietigde pand is ingeschreven in het grootboek van de wederopbouw. Het betreft hier een zeer zwaar getroffen familie die echter steeds getracht heeft zich zelf te helpen.
Hij bezat voor de oorlog een autobus en 2 luxe wagens. Door vernietiging van deze zaak waarmee ze met hart en ziel vergroeid waren is de man zeer apathisch en enigszins levensmoe geworden.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 17 juli 2018 om 16:39
Wat een trieste geschiedenis, met al die oorlogsbeschadigingen, onteigeningen en vorderingen. Ik denk dat velen hier apathisch van zouden worden. Wel bewonderenswaardig dat ze ondanks alles toch hun hoofd boven water hebben gehouden.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 12 september 2018 om 12:34
Bedankt Jan!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.