
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Gesneuvelde Duitse en Engelse soldaten werden begraven langs de kant van de weg en op akkers. Elk graf werd gemarkeerd met een houten kruis, helm en naamplaatje. De Duitsers wilden het grensgebied niet opgeven. Op 26 oktober 1944 werd Nispen bevrijd door de drie Engelse Divisies van het Polar Bears Regiment. Maar het zou toch nog tot 30 oktober 1944 duren, eer de Polar Bears Roosendaal bereikten.
De Roosendaalse bevolking had natuurlijk de bevrijding wel zien aankomen, maar toch. Ik weet het nog goed, het nieuws verspreidde zich snel, mijn moeder en vader waren blij. Ze hoefden niet meer hals over kop de schuilkelder in voor de bombardementen. Iets wat ik overigens wel spannend en leuk had gevonden.
De familie lichtte elkaar in en de donkere dagen werden gelukkig wat lichter. Wij kregen drop, chocolade, biscuit koekjes, sinaasappelen en extra vitamientjes van onze bevrijders. Op de wei voor de Heilig Hartkerk stond het vol met jeeps, vrachtwagens en tenten. Ook auto’s volgeladen met benzine en olie. Soldaten liepen af en aan, terwijl de Duitse soldaten steeds verder verdreven werden.
Binnen korte tijd werd Oranje boven gezongen en optochten trokken door de straten. Wanneer men nog een fiets had werd hij opgesierd met oranje sjerpen. “Oranje boven, leve ons Wilhelmien” zongen we op de Oude Markt voor Koningin Wilhelmina. Heel de stad stond op zijn kop, het was feest. Wij hadden thuis een bokkenwagen met een echte bok. De bok en de wagen werden versierd met slingers oranje papier en linten. En zo ging het in optocht door de straten. Het kon niet meer kapot!
In december 2018 heb ik hier een gedicht over gemaakt. Lees het hier.
Foto’s:
Britse tank met bestuurder rijdt over de Kade na de bevrijding van Roosendaal, 30 oktober 1944. Fotograaf: Foto Brenzo (Van den Broek en zonen). Bron: West-Brabants Archief, fotonr. K14012.
Burgers en Britse militairen voor de dameskapsalon aan de Kade 4a na de bevrijding van Roosendaal, 30 oktober 1944. Fotograaf: Foto Brenzo (Van den Broek en zonen). Bron: West-Brabants Archief, fotonr. K14029.