
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Van Oss wordt op 10 april 1868 in Vierlingsbeek geboren. Zijn vader Marcus is veehandelaar, boer en heeft een winkel aan huis. De veehandel is in deze tijd grotendeels in handen van joden. De volksmond noemt hen “kalverjoden” en Marcus behoort tot die categorie. In Vierlingsbeek woonde vanouds een relatief grote joodse gemeenschap, net als in de andere grotere dorpen in de Maasvallei.
Salomon van Oss blijkt een slimme jongen, die al snel weinig meer kan opsteken van de dorpsonderwijzer. Hij leert zijn talen en komt bij handelsrelaties van zijn vader terecht. In Nijmegen en Kleef treedt hij in de voetsporen van zijn vader. Jarenlang leeft hij van de financiële handel, maar de wijde wereld trekt de 20-jarige aan. Hij spaart zijn geld en vertrekt naar Londen. Daar ontdekt hij dat hij talent heeft om te schrijven. Hij wordt freelance correspondent voor het Algemeen Handelsblad.
Enkele jaren later maakt hij de oversteek naar Amerika. Hij doorkruist het hele land en voorziet in zijn onderhoud door interviews met regionale directeuren van Amerikaanse spoorwegmaatschappijen te verkopen aan bladen die aan de oostkust van de Verenigde Staten en in Europa verschijnen. Jarenlang publiceert hij zo over investeringen in de spoorwegen. Steeds meer wordt hij gezien als een expert op dat gebied. Aan zijn informatie bestaat grote behoefte, omdat in Europa en aan de Amerikaanse oostkust veel beleggers zijn geïnteresseerd in Amerikaanse spoorwegmaatschappijen .
Van Oss bouwt met z’n activiteiten zo’n goede naam op bij de Amerikaanse spoorwegdirecties dat men besluit een stopplaats in de staat Oklahoma naar hem te vernoemen. Het plaatsje Vanoss bestaat nog steeds.
Na zijn Amerikaanse avontuur vertrekt hij naar Zuid-Afrika om de goudkoorts daar te verslaan. Daarna maakt hij een aantal reizen naar het tsaristische Rusland waar hij de schilderachtige boeren moet hebben ontmoet die hij beschrijft in zijn roman Dorp in Brabant (waarvoor Vierlingsbeek model heeft gestaan; het boek verscheen in 1946).
Ook in Rusland blijft hij speciale aandacht besteden aan de spoorwegen. In opdracht van een Engels consortium onderzoekt hij of een spoorverbinding Sint Petersburg-Viatka levensvatbaar is en interessant voor buitenlandse investeerders. (Hij adviseert negatief).
In 1914 keert Van Oss weer in Nederland terug en richt hij de Haagse Post op. Hij zal tot aan zijn dood in 1949 aan het opinieweekblad verbonden blijven.