skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Salomon Frederik van Oss (1868-1949): handelaar en journalist

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 6 mei 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Een de toonaangevende opinieweekbladen van tegenwoordig is HP De Tijd. Dit blad is ontstaan uit een fusie van de Haagse Post en De Tijd in 1990. De van oorsprong Vierlingsbeekse “Fred” van Oss stond in 1914 aan de wieg van de Haagse Post.

Van Oss wordt op 10 april 1868 in Vierlingsbeek geboren. Zijn vader Marcus is veehandelaar, boer en heeft een winkel aan huis. De veehandel is in deze tijd grotendeels in handen van joden. De volksmond noemt hen “kalverjoden” en Marcus behoort tot die categorie. In Vierlingsbeek woonde vanouds een relatief grote joodse gemeenschap, net als in de andere grotere dorpen in de Maasvallei.

Salomon van Oss blijkt een slimme jongen, die al snel weinig meer kan opsteken van de dorpsonderwijzer. Hij leert zijn talen en komt bij handelsrelaties van zijn vader terecht. In Nijmegen en Kleef treedt hij in de voetsporen van zijn vader. Jarenlang leeft hij van de financiële handel, maar de wijde wereld trekt de 20-jarige aan. Hij spaart zijn geld en vertrekt naar Londen. Daar ontdekt hij dat hij talent heeft om te schrijven. Hij wordt freelance correspondent voor het Algemeen Handelsblad.

Enkele jaren later maakt hij de oversteek naar Amerika. Hij doorkruist het hele land en voorziet in zijn onderhoud door interviews met regionale directeuren van Amerikaanse spoorwegmaatschappijen te verkopen aan bladen die aan de oostkust van de Verenigde Staten en in Europa verschijnen. Jarenlang publiceert hij zo over investeringen in de spoorwegen. Steeds meer wordt hij gezien als een expert op dat gebied. Aan zijn informatie bestaat grote behoefte, omdat in Europa en aan de Amerikaanse oostkust veel beleggers zijn geïnteresseerd in Amerikaanse spoorwegmaatschappijen .

Van Oss bouwt met z’n activiteiten zo’n goede naam op bij de Amerikaanse spoorwegdirecties dat men besluit een stopplaats in de staat Oklahoma naar hem te vernoemen. Het plaatsje Vanoss bestaat nog steeds.

Na zijn Amerikaanse avontuur vertrekt hij naar Zuid-Afrika om de goudkoorts daar te verslaan. Daarna maakt hij een aantal reizen naar het tsaristische Rusland waar hij de schilderachtige boeren moet hebben ontmoet die hij beschrijft in zijn roman Dorp in Brabant (waarvoor Vierlingsbeek model heeft gestaan; het boek verscheen in 1946).

Ook in Rusland blijft hij speciale aandacht besteden aan de spoorwegen. In opdracht van een Engels consortium onderzoekt hij of een spoorverbinding Sint Petersburg-Viatka levensvatbaar is en interessant voor buitenlandse investeerders. (Hij adviseert negatief).

In 1914 keert Van Oss weer in Nederland terug en richt hij de Haagse Post op. Hij zal tot aan zijn dood in 1949 aan het opinieweekblad verbonden blijven.

Reacties (3)

Gerard lemmens zei op 8 maart 2012 om 13:34
Is er meer bekend over de Joodse families in het Land van Cuijk ??
Zijn er genealogien bekend van hen ??

Met dank,

Gerard Lemmens
arno peters zei op 21 maart 2012 om 01:40
Theo Seijs uit Boxmeer heeft alles uitgezocht over de joodse samenleving van Boxmeer. Je kunt via hist. ver. Nepomuc contact met hem opnemen, denk ik.
Groeten en succes
\gerard \lemmens zei op 21 maart 2012 om 09:43
Hallo Arno,

Erg bedankt voor je informatie en ik zal het opvolgen !

Hartelijke groeten en dank,

Gerard

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.