skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Schoftenstreek in Ravenstein

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 17 april 2017
bijgewerkt op 14 maart 2017
Carnaval 1982 was voor velen in Ravenstein en omgeving geen feest. De banen van 70 medewerkers van het Waterzuiveringsbedrijf Van Wijk en Boerma, vlakbij het Ravensteinse NS-station, stonden op het spel.
Foto Paul vd Werff, Collectie stadsarchief Oss. FNV-bestuurder informeert bezetters, 26021982.

Van Wijk en Boerma behoorde tot het grote OGEM-concern, dat als gevolg van de economische recessie en mismanagement in de gevarenzone was beland. Een twintigtal OGEM-bedrijven, waaronder het Ravensteinse, dreigde meegesleurd te worden en was al in een sterfhuisconstructie geplaatst.

Op dinsdag 16 februari 1982 debatteert de gemeenteraad van Ravenstein over een voorstel van PvdA-er Hoogveld om zodanige druk uit te oefenen op de bewindvoerders van het OGEM-sterfhuis dat liquidatie van het Ravensteinse bedrijf wordt voorkomen. Jammer genoeg ligt daar het werk al vrijwel stil. Er is geen stookolie meer, zodat de machines niet kunnen draaien. Een leverancier van stookolie heeft uit voorzorg alvast de tank geleegd.

Poort op slot

Tot overmaat van ramp wordt op zaterdag 20 februari bekend dat Van Wijk en Boerma failliet is. Dat zou ontslag voor 70 mensen betekenen, net vóór carnaval! Logisch dat het bedrijf er daarna verlaten bijligt.…...tot de 23e, Carnavalsdinsdag. Medewerkers van het bedrijf zien ’s avonds toevallig dat er machines in een vrachtwagen worden geladen. Meteen worden de vakbonden en de politie gealarmeerd, maar drie vrachtwagens met een groot deel van de inboedel zijn de dans ontsprongen, voordat de poort op slot gaat.

Later blijkt dat de curatoren van het failliete bedrijf toestemming hebben gegeven voor de verkoop van de inboedel aan een OGEM-bedrijf in Almelo zonder dat de Ondernemingsraad en de bonden zijn ingelicht. “Een schoftenstreek!” volgens Frank Koolen, districtsbestuurder van de FNV. Er volgt een bedrijfsbezetting en op Aswoensdag worden demonstratief OGEM-vlaggen verbrand. ’s Avonds komen de curatoren en een afvaardiging van de Raad van Bestuur van OGEM naar Ravenstein om met de bezetters en de bonden te praten.

Agressie kwijt

Zonder positief resultaat helaas. Op 2 maart gaan de bezetters huiswaarts en officieel de WW in. Actieleiders Hans Knoop uit Wijchen en Herman van Vilsteren uit Berghem hebben geen spijt van de bezetting: “Daardoor konden we in ieder geval onze agressie kwijt!”

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen