skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Sloop raadhuis voorkomen

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 6 mei 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
“Zonder afbraak genieten de kinderen over 20 jaar nóg geen goed onderwijs”, zo dreigt de heer Roovers, hoofd van de plaatselijke school, tijdens een publieksbijeenkomst in Sambeek in oktober 1975. Het gaat om het al dan niet voortbestaan van het voormalige raadhuis en dat levert in de jaren 1975-1978 heftige discussies op.

 Als het geen cultuurhistorisch monument is, hoef je het ook niet te behouden. De vrijkomende ruimte kan bovendien na sloop heel nuttig worden “opgevuld”. Maar zoals vaak in dit soort kwesties zijn er voor- en tegenstanders.

Voorstanders van sloop wijzen op de mogelijkheid om op de plek van het raadhuis de noodzakelijke uitbreiding van de lagere school te realiseren. Later ontstaat het plan om hier een gemeenschapshuis te bouwen. Maar velen Sambekenaren vinden eigenlijk dat er al genoeg uit het straatbeeld verdwenen is en dat het raadhuis een dierbare herinnering is aan het Sambeek van vroeger.

Uiteindelijk winnen de tegenstanders van sloop, waardoor je nu nog steeds het oude raadhuis van Sambeek kunt bewonderen. Het is inmiddels een woonhuis, dat ooit het bestuurlijk centrum was van een gemeente die wat grondoppervlakte betreft groter was dan Boxmeer.

Het is in 1877 gebouwd voor de som van nog geen ƒ 7.000,-. De indeling was vrij simpel: op de begane grond woonde de onderwijzer en op de tweede verdieping bevonden zich de raadzaal, een spreekkamer en de secretarie. De burgemeester beschikte in die tijd nog niet over een eigen kamer. Dat was niet nodig, gezien de “deeltijdfunctie” die het burgemeestersambt toen nog was.

Vanaf de jaren 1910 veranderde dat echter. Er trad een ambitieuze burgemeester aan, Piet Stevens geheten (de naamgever van Stevensbeek). De ontginningen bij de Twist werden ter hand genomen. Er kwam een radiozendstation voor de verbinding met Nederlands Indië in Sambeek. Het dorp breidde gestaag uit en het raadhuis moest meegroeien. In de jaren ‘30 besloot men dan ook tot renovatie en uitbreiding.

Maar tien jaar later was het gedaan met een zelfstandig Sambeek. Het dorp werd na een gemeentelijke herindeling verdeeld over de omliggende gemeenten. De kom met het raadhuis viel in mei 1942 toen aan Boxmeer en het pand kreeg een woonbestemming. In het voormalige onderwijzersgedeelte woonde toen al de veldwachter. Dat ging 33 jaar lang goed, totdat er die hevige sloopdiscussie in Sambeek losbarstte.

Reacties (4)

m.kateman Sambeek zei op 30 december 2011 om 18:14
dhr.Govers moet zijn dhr.Rovers
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 12 januari 2012 om 12:39
Beste Mevrouw/Mijnheer Kateman,
hartelijk dank voor uw correctie en u heeft helemaal gelijk. In het boekje "'t Duvelsklökske, de geschiedensi van 550 jaar school en onderwijs in het dorp Sambeek" staat dat de naam van het schoolhoofd Janus Roovers moet zijn. We gaan dit zo snel mogelijk aanpassen.
Nogmaals bedankt en met vriendelijke groeten,
Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 12 oktober 2015 om 13:05
Ik ben blij voor de hedendaagse bewoners van Sambeek dat hun Raadhuis niet gesloopt is want slopen kent men in Nederland heel goed1
Marie - De heer of mevrouw Kateman schijft Rovers met een o, maar in de kop van het artikel staat ROOVERS met twee o's !
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 oktober 2015 om 19:22
Klopt Gerard, maar wij gaan vooralsnog af op de schrijfwijze uit 't Duvelsklökske (Roovers met dubbel o). Ik denk dat M. Kateman ons vooral heeft gewezen op de verkeerde letter (Govers in plaats van Rovers).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen