
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Als het geen cultuurhistorisch monument is, hoef je het ook niet te behouden. De vrijkomende ruimte kan bovendien na sloop heel nuttig worden “opgevuld”. Maar zoals vaak in dit soort kwesties zijn er voor- en tegenstanders.
Voorstanders van sloop wijzen op de mogelijkheid om op de plek van het raadhuis de noodzakelijke uitbreiding van de lagere school te realiseren. Later ontstaat het plan om hier een gemeenschapshuis te bouwen. Maar velen Sambekenaren vinden eigenlijk dat er al genoeg uit het straatbeeld verdwenen is en dat het raadhuis een dierbare herinnering is aan het Sambeek van vroeger.
Uiteindelijk winnen de tegenstanders van sloop, waardoor je nu nog steeds het oude raadhuis van Sambeek kunt bewonderen. Het is inmiddels een woonhuis, dat ooit het bestuurlijk centrum was van een gemeente die wat grondoppervlakte betreft groter was dan Boxmeer.
Het is in 1877 gebouwd voor de som van nog geen ƒ 7.000,-. De indeling was vrij simpel: op de begane grond woonde de onderwijzer en op de tweede verdieping bevonden zich de raadzaal, een spreekkamer en de secretarie. De burgemeester beschikte in die tijd nog niet over een eigen kamer. Dat was niet nodig, gezien de “deeltijdfunctie” die het burgemeestersambt toen nog was.
Vanaf de jaren 1910 veranderde dat echter. Er trad een ambitieuze burgemeester aan, Piet Stevens geheten (de naamgever van Stevensbeek). De ontginningen bij de Twist werden ter hand genomen. Er kwam een radiozendstation voor de verbinding met Nederlands Indië in Sambeek. Het dorp breidde gestaag uit en het raadhuis moest meegroeien. In de jaren ‘30 besloot men dan ook tot renovatie en uitbreiding.
Maar tien jaar later was het gedaan met een zelfstandig Sambeek. Het dorp werd na een gemeentelijke herindeling verdeeld over de omliggende gemeenten. De kom met het raadhuis viel in mei 1942 toen aan Boxmeer en het pand kreeg een woonbestemming. In het voormalige onderwijzersgedeelte woonde toen al de veldwachter. Dat ging 33 jaar lang goed, totdat er die hevige sloopdiscussie in Sambeek losbarstte.