
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Zeventigjarig huwelijksfeest van Bertje van Schijndel en Leentje van Oorschot in Sint-Oedenrode (bron: Polygoon Hollands Nieuws - Weeknummer 52-09 - Zeventigjarig Huwelijksfeest - via Beeld & Geluid, Hilversum)
Halverwege de negentiende eeuw werden ze geboren: Lambertus (Bertje) op 4 december 1857 in Berlicum, Helena (Leentje) op 4 mei 1859 in Sint-Oedenrode. Op 20 februari 1882 trouwden ze, in hun netste kleren, maar geen foto die daaraan herinnert. Daarvoor was een foto te nieuw maar vooral veel te duur.
Want het waren zware tijden voor het jonge gezin. Bertje en Leentje kregen samen elf kinderen, waarvan er vijf heel jong overleden. Om rond te komen, moest er hard worden gewerkt. Bertje werkte in de klompenfabriek in Schijndel, en begon zijn werkdag daar om 6 uur. Daar liep hij heen. De zaterdag was mooi voor wat extra boerenwerk in Uden; 16 kilometer over landweggetjes. Ook te voet uiteraard.
Tussen alle drukke werkzaamheden van het grote gezin breide Leentje sokken die ze voor een kwartje per paar verkocht. Ieder mogelijk karweitje werd door het echtpaar aangepakt om zo ervoor te zorgen dat de eindjes aan elkaar konden worden geknoopt.
En het paar bleek van alle markten thuis: Bertje zou zelfs als baker inspringen, als de nood aan de man was.
Eén keer maakte Leentje een uitstapje: ze ging naar haar dochter die in Den Haag woonde. En daar zag ze koningin Wilhelmina, een onvoorstelbaar grote gebeurtenis voor haar. Bij hun zeventigjarige huwelijksfeest stapten ze voor het eerst in een auto. En ze kregen een telegram van de paus, bloemen van de koningin en koek van de bisschop.
Een half jaar na dat feest werden ze allebei ziek en moesten ze worden verzorgd in het Odagesticht. Dat ze daar een aparte afdeling hadden voor mannen en vrouwen, dat beviel Bertje helemaal niets. Hoe hij dat aanpakte? Dat, en meer, lees je in het hele verhaal over dit bijzondere echtpaar.
![]() |
(Benieuwd op wiens naam de auto stond waarin het jubilerende echtpaar werd vervoerd? Check dan ook onze site De auto van m'n opa!)