skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Toen elektriciteit nog op palen werd aangeleverd

We schrijven anno 1954. De winters waren nog echte winters en sneeuw en ijzel hielden het schaarse autoverkeer in de greep. We krijgen een blik in de Molenstraat in Helvoirt ter hoogte van Molenstraat 16 en de straat werd gesierd door grote lindenbomen die versierd waren door een laag vers sneeuw.

Van fietspaden was nog geen sprake en de boerderijen werden van stroom voorzien via elektriciteitspalen die de straten op strategische punten tevens van de nodige straatverlichting voorzagen. Een typisch beeld van die tijd, dat volledig uit het landschap verdwenen is sinds de elektriciteit ondergronds wordt aangeleverd.

Foto: Trees Leermakers, toen nog woonachtig op adres Molenstraat 16.

Reacties (5)

robert zei op 13 januari 2017 om 22:28
Wat een schitterende foto - Trees Leermakers was dus een Brabantse fotograaf. Zoals Rees Diepen dat ook was, maar dat terzijde.
Wat 't beeld toont is hoe elke meter van het erf, de grond werd benut: bomen leveren hak/sprokkelhout voor de kachel. En op precies de goeie onderlinge afstan van elkaar, zodat ze mooi recht en hoog opgroeien. Voor mazimaal plank/verkoop hout. En ondertussen ook nog schaduw voor de zomerdag. Boereslim heet da :-)
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 januari 2017 om 12:14
Ja Robert, daar kunnen wij nog steeds heel veel van leren !
Johan Michielsen
Johan Michielsen zei op 19 januari 2017 om 16:12
Trees Leermakers woonde op dat moment in de boerderij links voor op de foto. Ik vermoed dat ze de pracht van verse sneeuw op de bomen van dat moment wilde vastleggen. Trees woont tot op de dag van vandaag nog in Helvoirt. Via haar heb ik deze foto kunnen bemachtigen.
robert mens zei op 19 januari 2017 om 22:30
Trees zal het werk kennen/waarderen van al even excellente Rees (Diepen uit Tilburg; was gespecialiseerd in kinderfotografe; koekel maar)
Maar, nu ik weer naar deze fraaie bomen foto kijk, valt me dit te binnen: elke meter grond was beplant, in gebruik, ten nutte. Voor verwarming, meubel, klompen, bouw etc. De bermen van wegen werden daarna opgeofferd, opgeeist voor allerlei bedrading. Telefoondraad ging ondergronds, veel dikkere electriciteitskabels volgenden, langs wegen, straten, pleinen. Lastig diep en breed geworteld groen moest daarvoor wijken. Het netwerk van riolering en jaren zestig aardgas volgden, in voorheen begroeide bermen, onder stoepen. Op platteland, in dorpen en stad. Comfort winst, groene weelde verlies.
Johan Michielsen
Johan Michielsen zei op 20 januari 2017 om 11:14
En niet te vergeten veiligheid. Op de plek waar toen die prachtige bomenrij stond liggen nu fietspaden, van de weg gescheiden door bescheiden groenstrookjes, sinds kort beplant met eiken, die, met het verstrijken van jaren, als ze de tijd krijgen ook statige bomen zullen worden

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen