skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Voor Brabant is de maat overvol!

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 6 maart 2017
bijgewerkt op 21 februari 2017
Op 17 januari 1920 breken bij Cuijk enkele dijken, zodat een groot deel van het Land van Cuijk onderloopt. In Herpen horen ze de kanonschoten vanuit Grave. De boodschap is bekend: “De Maas is om – de Beerse Maas komt eraan!” Ondanks de recente ophoging van de overlaat stromen niet alleen de polders vol, maar komt het water tot in de dorpen. In Lith blijft het Marktveld maar net droog.

Tien dagen na de dijkdoorbraken bij Cuijk weet heel Nederland dat voor Brabant de maat vol is! Vrijwel alle landelijke kranten doen verslag van een demonstratieve vergadering in het Oranjehotel in Den Bosch, op zaterdag 24 januari. Meer dan 100 bestuurders van gemeenten, waterschappen en boerenbonden uit de noordrand van de provincie zijn bijeengekomen om de toestand te bespreken na de zoveelste watersnood. Ook de minister van landbouw, Van IJsselstein, en enkele leden van de Eerste en Tweede Kamer zijn erbij.

Vooral de Beerse Overlaat moet het ontgelden. Burgemeester Van den Elsen van Oss wijst op de schade aan de landbouwproducten. Vaak komt het water na het zaaien van tarwe en rogge, en soms kunnen de aardappelen pas in mei worden gepoot. Ploegmakers, ook uit Oss, heeft gezien “hoe in 200 boerenwoningen groot en klein bezig waren om het vee droog te zetten met takkenbossen, terwijl inmiddels de meubelen het huis uitdreven, daar de storm de ruiten had uitgeslagen.

Bevallen in een halve meter water

En hoe het vee zwemmend achter een bootje naar een veiliger plaats werd gebracht. Ook hoe een moeder die moest bevallen, in een woning lag waarin een halve meter water stond.” De burgemeester van Lith en Lithoijen meldt dat als gevolg van de watersnood menig parochiaan niet aan de zondagsplicht kon voldoen en daarvoor dispensatie aan de pastoor moest vragen. Ook dat is in 1920 een probleem!

Al met al is de conclusie voor de meeste aanwezigen zonneklaar: de Beerse Overlaat moet zo snel mogelijk dicht. Burgemeester Verstraaten van Mill vindt dat de sluiting een feit moet zijn nog voordat begonnen wordt met de drooglegging van de Zuiderzee. Volgens hem is die drooglegging dan zelfs niet meer nodig, want na sluiting van de overlaat kan in de vruchtbare bodem van de Maaskant meer dan voldoende graan worden verbouwd. Verstraaten oogst een daverend applaus!

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen