
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Onder druk van het Nazi-regime had het bedrijf zijn Duitse vestiging in Karlsruhe moeten verlaten. Gezien de werkeloosheid in de crisisjaren verwelkomde de stad de nieuwe bandenindustrie met open armen: Wat Ford voor Amsterdam is, is Michelin voor Den Bosch: voordeel voor de stadsfinanciën, voordeel voor den zakenman, voordeel vooral voor den arbeider.
Hoewel men snel met de bouw van de fabriek was begonnen, was de productie bij de inval van de Duitsers in 1940 nog niet van start gegaan. In de gloednieuwe fabriek vestigde zich nu de Duitse concurrent van Michelin, Continental, voor de productie van gasmaskers. Daarvoor werden geen betaalde arbeiders ingezet, maar gevangenen uit het concentratiekamp Vught. Bij de bevrijding van de stad, in oktober 1944, werd de fabriek zwaar beschadigd en duurde het nog tot 1947 voor de eerste Bossche Michelinband kon worden “gekookt”.
Op 24 juni 1947 opende de toenmalige minister van Economische Zaken, Huijsmans, de Michelin-fabriek officieel. Er werden in ‘s-Hertogenbosch banden geproduceerd voor fietsen, personenwagens en vrachtwagens. In 1979 vervaardigde Michelin nog de tienmiljoenste band in 's-Hertogenbosch. Maar in 1993 sloot het bedrijf definitief de fabriekspoorten.
Eén van de eerste onderdelen van de Michelin-fabriek die in november 1939 opgeleverd werden, was de watertoren, een karakteristiek element in het bedrijfsgebouw. In 1996, toen de fabrieksgebouwen al weer enkele jaren leegstonden en gesloopt moesten worden, deed men nog pogingen om deze bedrijfswatertoren op de lijst van Beschermde Monumenten te plaatsten. Nog lang is dit karakteristieke monumentje blijven staan, totdat tenslotte ook de watertoren het veld moest ruimen voor de nieuwe bestemming die het hele terrein in 2008 kreeg.
Loek van der Heijden stuurde deze foto, genomen in de onderhoudswerkplaats van Michelin in 1967 bij het afscheid van dhr. Bonnet (met dank daarvoor!)
Foto gemaakt bij het afscheid van dhr. Bonnet (met vetlederen medaille) in de centrale werkplaats VD in juni 1967. Links staande de “tekenkamer”, de rest is personeel VD (onderhoud). Op de achtergrond de muur aan de kant van de veemarkt met daarvoor de grote kolomboormachine en de verticale carrouseldraaibank.
Bovenste rij: Wim Baalman, Wim Steenbakkers, ?, Mart Damen, Louis Hermsen, Joop Neefs.
Middelste rij: Bob Vrijbergen, Dick Bergwerf, Huls, Van Ingen, Rogier Pierson, Tonnie Meulenberg, Wout Satter, Jan van den Broek, Jan Schippers, Mr. Bonnet, Nol van Teeffelen, Meier ?, Mohammed Riffi, Willie van de Made, ?, Kees Wetzer, Loek van der Heijden.
Zittend: Mr. Androdias, Koos Heesakkers , Karel Oosterhout, Frans Guddens, Duran?, Meier??