skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De Koppelpaarden

Ton Lensvelt
vertelde op 8 april 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Dit is een (heel mooie) foto van Hotel annex Stalhouderij J.H. Kamp te Dussen. Rechts vooraan staat de heer Kamp met paard en koets. Bij de ingang mevrouw Kamp-Wagenmakers, naast het hotel zie je het Dussense raadhuis. Dit is de voorloper van hotel-restaurant De Koppelpaarden, waarvan de geschiedenis nog verder teruggaat.
Dussen, c. 1915 Stalhouderij Kamp

Op deze plek stond ooit de boerderij van Cornelis Rombouts. Door brandstichting brandde deze boerderij in 1842 af, samen met de kerk en een aantal omliggende panden. Rond 1890 woonde hier Adriaan H. van Honsewijk, de latere burgemeester van Dussen, en zijn vrouw Elisabeth Sprangers. Bij de grote dorpsbrand van 1892 ging ook de boerderij van Van Honsewijk (en het naastgelegen raadhuis) verloren en verhuisde deze naar de hoeve naast het kasteel in het Binnen.

Het vrijkomende perceel werd aangekocht door Willem Garsten, een herbergier uit Hank. Kennelijk was hij van plan zijn negotie op deze gunstig gelegen locatie voort te zetten. Kort na de brand, op 19-11-1892, vroeg hij bij B&W toestemming zijn tapperij met drankvergunning over te plaatsen van Wijk C216 naar B34. De vroede vaderen vonden echter een concentratie van drankgelegenheden zo dicht bij de kerk moreel niet verantwoord en wezen zijn verzoek af.

Willem was inmiddels al gestart met de bouw van zijn woning, waarin ongetwijfeld ook een gelagkamer zat. Hij was dan ook niet plan het er zo maar bij te laten zitten en richtte zich tot de Commissaris der Koningin om het besluit van B&W aan te vechten. In februari 1893 diende hij een geheel nieuwe aanvraag in. Geen verzoek tot overplaatsing meer, maar een nieuwe aanvraag als herbergier en rijtuigverhuurder. Na ampel beraad kwamen B&W echter tot het besluit dat het maximum aantal van de te verlenen vergunningen in Dussen reeds bereikt was en dat er bovendien voldoende drankgelegenheden in de buurt van de kerk waren.

In hoeverre de lobby van de pastoor en van concurrenten zoals Heesels en Van Beurden (in de Dorpsstraat) bij deze besluitvorming een rol gespeeld hebben laat zich raden. Van pastoor Baekers weten we dat hij ijverde voor het terugdringen van het drankge(mis)bruik. In een brief aan de bisschop schreef hij: "na de middag wordt hier bijna niets anders dan genever gedronken". Van Van Beurden is bekend dat hij zijn positie als gemeenteraadslid nog wel eens misbruikte ten eigen voordele. Zo was hij sterk gekant tegen de uitbreiding van het plein aan De Sluis, wat hem de minachting opleverde van de gemeentesecretaris die hem betichtte van kuiperijen, "omdat hij een stukje extra open ruimte voor de herberg aan een concurrerende kastelein misgunde."

Ook het argument van het beperkt aantal drankvergunningen houdt geen steek als je bedenkt dat in januari 1894 aan P.A. van der Pluijm te Hank vergunning werd verleend tot het uitbaten van een café in het pand C56. Hoe dan ook, Willem Garsten kreeg te horen dat zolang het getal van uitgegeven drankvergunningen boven het maximum bleef, er geen vergunning aan hem zou worden verleend. Opnieuw ging hij in beroep bij Gedeputeerde Staten. Het vervolg hiervan is niet feitelijk bekend, maar volgens historisch onderzoek uitgevoerd door oud-gemeenteambtenaar Jan Vriens, startte in 1898 H.H. Gasten (vermoedelijk de zoon van Willem Garsten, Hubertus Wilhelmus Hendrikus) de bouw van café De Koppelpaarden.

De Koppelpaarden anno 2009Waarschijnlijk had Willem Garsten al eerder vergunning gekregen om zijn bedrijf op te starten, dat naast het verkopen van drank ook het verhuren van rijtuigen en het verversen van paarden (stalhouderij) inhield. In 1914 deed hij de zaak over aan Janus H. Kamp (tevens gemeente-ontvanger) en Geertruida Wagenmakers. In 1919 werd Koos Leemans de eigenaar. Bij Koos vond vooral het verenigingsleven een warm onthaal. Zo spande hij zich persoonlijk in om voor RKVV Dussensche Boys naast zijn café een voetbalveld te creëren op de Kerkweide, die hij huurde van de R.K. Parochie.

In 1956 nam zijn neef Wim de bedrijfsvoering over en in 1963 werd het pand voor tien jaar verhuurd aan de brouwerij Stella Artois die een pachter vonden in Bertus Verhoeven uit Dongen. Daardoor kwamen de investeringen in de zaak wel op een laag pitje te staan. Dat beeld veranderde totaal, toen de jonge, aankomende hotelier Jan van der Westen het pand in 1974 kocht. Hij sloot de caféfunctie en bouwde De Koppelpaarden uit tot een modern hotel-restaurant. Na 35 jaar droeg Van der Westen het bedrijf in 2009 over aan zijn zoon Björn.

Reacties (18)

sydney zei op 31 januari 2012 om 20:16
bertus verhoeven was mijn opa
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 31 januari 2012 om 20:36
Hoi Sydney, bedankt voor je reactie.
Misschien heb je ook nog wel wat leuke verhalen te vertellen over je opa als uitbater van het café ?
We horen ze graag.

Met vriendelijke groeten,
Jack Leemans ( kleinzoon Koos Leemans) zei op 16 juli 2013 om 12:08
Koos Leemans heeft nooit een zoon gehad die Wim heette. Het echtpaar Leemans-v Balkom heeft 2 kinderen gekregen. Jack Leemans 30-01-1919 en Annie Leemans( Geene-Leemans) 31-06-1922.
Ton Lensvelt zei op 10 september 2014 om 12:18
Klopt, Wim was een neef van Koos Leemans en geen zoon.
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 10 september 2014 om 15:54
Ik zal het even in de tekst aanpassen, Ton.
Annie Vergouw- van Bakel zei op 9 augustus 2016 om 17:09
Goede middag, wij zijn van plan om a.s. Vrijdag bij jullie langs te komen met ons moeder Mien (van Bakel)- Peeters. Zij was vriendin van Annie Leemans.
Zij heeft hele leuke herinneringen van het café Leemans.
Hele leuke verhalen verteld zij daar over.
Zij weet het zelf nog niet dat wij vrijdag naar Dussen gaan. Het is 'n verrassing voor haar.
Zij had graag nog Annie willen zien en spreken. Maar denk dat het niet zal lukken, vanwegen de leeftijd. Mijn moeder is nu 95 jaar.
Zij zal opkijken hoe het café is veranderd.
Tot vrijdag a.s.
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 12 augustus 2016 om 21:41
En, dames, hoe is jullie bezoek aan Dussen geweest? Herkende je moeder het café nog?
a.kalis zei op 8 februari 2017 om 14:38
Ach ,dit was vroeger van mijn tante Catoo.Leuk hoor.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 februari 2017 om 21:17
Bijzonder, A. Kalis! Had je tante daar ook een café of uitspanning?
a.kalis zei op 8 februari 2017 om 22:52
Zeg maar Anneke,de koppelpaarden in Dussen was vroeger met haar man samen hun eigendom. Mijn vader Hendrik van Balkom was haar broertje. Tante Catoo reedt in een automaatje van Daf. Ik ben bij hun kinderen bruidsmeisje geweest maar dat weet ik niet zo goed meer. Ik was 5 of 6 jaar en het zou zomaar kunnen dat dat bij Tante Anna was.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 februari 2017 om 14:45
Ah, leuk te horen, Anneke! Ik kan me voorsellen dat ook het Dafje indruk heeft gemaakt ;) Was je tante daarmee ook een "bekendheid" in Dussen?
Jules Barczuk zei op 10 maart 2020 om 17:37
Alweer een paar jaar geleden, tijdens een fietstochtje in en om Dussen koffie met gebak genoten bij De Koppelpaarden. Binnen herinneringen opgehaald aan mijn jeugd die ik in Dussen doorbracht. Vol bewondering ook gekeken naar de oude foto's van "beroemde" Dussenaren. Toen ontbrak nog wel een foto van Leo van der Pluym, onze in de 50-er en 60-er jaren landelijk bekende wielrenner uit Dussen. Die foto kan en mag niet ontbreken Hopelijk hangt zijn foto er nu wel. Ik ga er de komende zomer, met koffie en gebak naar kijken.
Roëlla Verhoeven zei op 20 mei 2023 om 15:42
Ik heb hier gewoond van 1963 tot 1973. Oftewel mijn vader was Bertus Verhoeven. ;-) Toen we (noodgedwongen) elders moesten gaan wonen, heb ik altijd gezegd, als ik volwassen ben ga ik weer hier wonen, hahaha. We hebben een geweldige jeugd gehad hier en ik ben nog regelmatig terug gekeerd naar "ons" hotel. Ik zou wel eens willen zien hoe het nu veranderd is. Toen Jan het overgenomen had, heb ik er nog eens een rondleiding gehad en dat was toen een ontzettende schok, te zien hoe het huis waar je bent opgegroeid opeens een totaal andere indeling heeft. Zucht......a trip to memory lane kan soms zo leuk zijn...
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 mei 2023 om 14:35
Bedankt voor je berichtje, Roëlla, wat fijn te horen dat je daar zo'n mooie tijd hebt gehad. Welke herinnering komt dan weer als eerste naar boven? (En ik kan me voorstellen dat het best een schok is om te constateren dat niets meer is zoals jij het herinnerde...)
Roëlla Verhoeven zei op 22 mei 2023 om 06:50
Nou Marilou, mijn dierbaarste herinneringen zijn wel dat ik samen met mijn moeder in de keuken stond bij een groot feest of achter de bar in de feestzaal. Ik was toen 11-12 jaar en toen wist ik al dat horeca , net als bij mijn moeder, mijn passie was. Ik moet eerlijk zeggen dat de tijden dat ik meehielp ook zowat de enige tijden waren dat ik dicht bij mijn ouders kon zijn. Ze hadden het eigenlijk veel te druk. Dat is ook wat mijn vader altijd heeft verteld.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 mei 2023 om 08:53
Jee Roëlla, dat moeten dan wel heel bijzondere momenten zijn geweest, dat kan ik me voorstellen! En ondanks die drukte ben je zelf ook de horeca ingegaan?
Roëlla Verhoeven zei op 23 mei 2023 om 09:19
Klopt, ik heb zowat mijn hele werkende leven in de horeca doorgebracht. Mijn kinderen ook allemaal, (2 zijn er ondertussen uitgestapt) maar mijn oudste zoon is kok en mijn jongste dochter werkt in hetzelfde restaurant als haar broer. Mijn oudste kleindochter gaat daar per 1 juni ook werken. Het is dus echt wel besmettelijk ;-) Een eigen zaak heb ik ook gehad trouwens maar doordat ik ziek werd moest ik die opgeven.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen