skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De Merwedebrug

Sleeuwijk, een dorp dat tegenwoordig tot de gemeente Werkendam in het Land van Heusden en Altena behoort, wordt al in 1266 genoemd. Het dorp dankt zijn betekenis vooral aan het veer naar Gorinchem.

De verbinding Gorinchem-Sleeuwijk droeg lang de bijnaam “Het veer van Keizerin Marie Louise”, omdat zij in 1811 een tijdje aan Sleeuwijkse zijde in een tent had afgewacht tot ze kon oversteken. De dienstregeling van het veer prijkte zelfs een tijdlang met de slogan “de kortste weg naar Parijs”. Het veer moest begin zestiger jaren plaats maken voor een vaste oeververbinding, de Merwedebrug.

De Merwedebrug is een belangrijke schakel in de Noord-Zuidverbinding tussen Noord-Brabant en Zuid-Holland richting Utrecht/Amsterdam. De bouw van deze unieke, dubbele boogbrug verliep in twee stadia, om zo min mogelijk hinder voor het scheepvaartverkeer te veroorzaken.

In 1959 werd eerst de zuidelijke boogoverspanning met behulp van hulpjukken gemonteerd. Daarbij werden drijvende bokken gebruikt. Vervolgens is op dezelfde manier in 1960 de noordelijke boogoverspanning gemonteerd. Dan is er nog het beweegbare deel, uitgevoerd als basculebrug.

Op 15 maart 1961 opende koningin Juliana de verkeersbrug met voet- en fietspaden. De dubbele boogbrug heeft twee hoofdoverspanningen van elk 170 m. Die bestaan uit gelaste en geklonken, verstijfde staafbogen. Aan de noordzijde is een basculebrug met basculekelder en een aanbrug van 176,4 m met drie tussenpijlers. Onder deze aanbrug loopt een betonnen onderdoorgang van 24,2 m breed ten behoeve van het verkeer over de bandijk.

Aan de zuidzijde ligt een aanbrug van 180,4 m, met eveneens drie tussenpijlers. De aanbruggen zijn van gewapend en voorgespannen beton. De lengte van de totale overbrugging bedraagt ca. 793 m. De brug figureert al jaren vrijwel dagelijks in de fileberichten: de "Merwedebrug" of "Brug bij Gorinchem" zal in 2010 zo’n 101.000 auto’s per dag moeten verwerken.

Controletoren aan de basculekelder (Foto: RWS)
Controletoren aan de basculekelder (Foto: RWS)

Rijkswaterstaat wil de huidige brug tussen 2010 en 2020 vervangen door een nieuwe oeververbinding om de doorstroming op de A27 en de A15 te verbeteren. Het alternatief, een tunnel onder de Merwede door, zou een miljard euro meer gaan kosten. De toerist kan overigens nog steeds met een veerbootje heen en weer tussen Gorinchem, Woudrichem en Sleeuwijk.

Bekijk ook

Bruggen in Brabant

Water in Brabant

Reacties (8)

Jan van der Doe zei op 27 september 2011 om 13:37
In 1960/61, werkzaam bij Van den Tak, hebben wij met de bok “Simson” en “Kolossus” plus twee bokken uit Amsterdam de bascule (beweegbare deel)geplaatst.
Is er iemand die daar nog foto's van heeft? Ik zou daar graag wat van zien.
HG.
Mylène Rutten, namens BHIC bhic zei op 29 september 2011 om 09:54
Hallo,
Wie wandelde in die tijd daar wel eens langs en kan zich dit nog herinneren? Er zullen toen wat minder foto's gemaakt zijn, in tegenstelling tot de huidige tijd met die handige mobieltjes, maar wie heeft nog foto's?
Rien de Zeeuw
Rien de Zeeuw zei op 29 juli 2018 om 21:59
De brug werd op mijn verjaardag geopend. Ik zat toen op de chr. lagere school onderaan de stoep in Sleeuwijk. Het was de bedoeling dat ik de koningin een bosje bloemen zou overhandigen, omdat ik toen juist jarig was. Helaas ging dat niet door omdat men ontdekte dat er in Gorcum een meisje jarig was op die dag. En naar haar ging de voorkeur uit, helaas.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 juli 2018 om 13:46
Wat een discriminatie Rien :) en wat een teleurstelling dat je de bos bloemen niet mocht overhandigen. Had je tóch nog een leuke verjaardag gehad?
Martin Geenen zei op 12 juli 2019 om 12:42
Ik heb waarschijnlijk de gezochte foto van de brug in de steigers kompleet met werkbokken en schepen! Naar welk e-mail kan ik hem sturen?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juli 2019 om 09:19
O, dat zou mooi zijn, Martin! Wil je die sturen naar info@bhic.nl ovv de Merwedebrug? Dan zetten we die er graag bij!
Marcel zei op 4 april 2022 om 10:36
Weet iemand wie de aannemer was van de Merwedebrug? Ik ben met name benieuwd wie de funderingspalen heeft aangebracht?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 april 2022 om 09:25
Dag Marcel, via de site van Rijkswaterstaat kun je een pdf downloaden over de historie van de aanleg van de brug. Tijdens een snelle zoektocht kom ik daar onder meer de naam van Bijker's Aannemingsbedrijf uit Gorinchem tegen maar mogelijk staat er nog meer details in. Kijk maar eens hier:
https://puc.overheid.nl/rijkswaterstaat/doc/PUC_66553_31/

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen