skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

De standerdmolen van Keent

Jeroen Arts
vertelde op 12 augustus 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Dit is een oude foto van de houten standerdmolen die vroeger in Keent stond, aan een wiel bij de Uiterdijk, vlakbij bij huidige Oude Maasweg. De molen was gebouwd in 1908.

Vóór de Maaskanalisatie stond hij ongeveer halverwege Balgoij en Keent.

Als gevolg van de Maaswerken verloor de molen zijn functie en ging in 1937 over in handen van de Domeinen (zoals bijna heel Keent).

De foto komt uit mijn eigen bezit.

Reacties (8)

Arno van Zwam jr. zei op 8 september 2009 om 21:44
Hallo,
de molen was eigendom van de heer Broeren, de heer Broeren woonde op de toen genaamde Hoevenweg nu genaamd oude Maasweg, hij maalde voor boeren uit de kern Keent roggemeel wat gebruikt werd voor varkensvoer uiteraard ook ander meel voor bakkers uit de omgeving. Zo ook mijn opa die met zijn grote gezin naast de molen en molenwiel woonde. Zijn woning (boerderij) bezat een bakhuisje, hij bakte daar voor de kern Keent en iets verder het brood af zoals nu in de supermarkt gebeurd. Het geknede deeg werd in bussen door de boer aangeleverd en opa kneede er nog een beetje aan voordat hij het in het bakhuis afbakte. Het vuur stookte hij met snoeihout van de meidoornhagen die nog steeds in Keent te zien zijn.

Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 11 september 2009 om 09:08
Beste Arno,
heel erg bedankt voor je aanvulling bij de foto van de Standerdmolen van Keent. Wat leuk dat je nog precies weet hoe opa zijn vuur stookte en het brood bakte.
Eric van Eldijk zei op 15 maart 2021 om 19:59
Als deze molen uit 1908 stamt dan stond er hiervoor nog een andere molen. Dit blijkt uit krantenberichten. Leydse Courant 4-8-1845. Timmerman Gerardus van Wees getroffen bliksem bjj wekzaamheden aan molen Keent. In Arnhemse Courant 19-08-1852 stond dat de weg van Balgoij naar molen Keent ophoging verbeterd was en het ongeluk in molen bij de kermis in keent in artikel Dagblad van Zuidholland en s Gravenhage van 18-09-1867. Interesant of iemand hier iets van weet want kan zijn dat de molens op dezelfde plaats hebben gestaan????
Broeren Marcel zei op 7 augustus 2021 om 15:10
Op de kaarten van Blaeu staat de molen al op de kaart ongeveer 1630.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 augustus 2021 om 20:53
Zo, dat brengt ons een flink eind terug in de tijd, Marcel. Zou het dan ook om deze zelfde molen gaan? (ik bedoel eigenlijk te zeggen: zou die tussentijds nooit zijn vervangen?)
Marcel Broeren zei op 9 augustus 2021 om 08:35
Rond 1908 is de molen afgebrand en weer opgebouwd.
Mijn opa heeft de molen in eigendom gehad totdat deze weg moest i.v.m. het verleggen van de Maas.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 augustus 2021 om 11:52
Ah, dat is het lot van menig molen, ben ik bang, om verloren te gaan bij een brand. Bijzonder dat de molen dan weer is opgebouwd en om een heel andere reden dan weer verdwijnt. Ik kan me voorstellen dat je toch met enige weemoed naar zo'n foto kijkt, Marcel. Of speelt dat niet (meer)?
Antoon Reijnen zei op 11 augustus 2021 om 11:38
Waarschijnlijk stond deze molen al veel langer in Keent dan hier verondersteld wordt. Van een brand en een (her)bouw rond 1908 zijn geen concrete bronnen bekend.

In het tijdschrift De Molenaar van 3-3-1937 staat in een artikeltje getiteld 'Oude standaardmolen Keent' het volgende over de ouderdom van deze molen:
"Daar aan den molenwiel boven op den dijk staat de oude standaardmolen sinds eeuwen als een stille wachter van dit eenvoudige bescheiden dorpje. Wanneer deze molen gebouwd is weet men eigenlijk niet precies, doch volgens kerkelijke overlevering moet deze molen in 't begin van de zeventiende eeuw gebouwd zijn. Tot 1 mei 1936 is deze oude molen geregeld in gebruik geweest, doch toen is deze stil gezet, omdat de eigenaar deze heeft verlaten om elders een zaak te vestigen. Toen stond hij daar als eigendom van den Staat, doch helaas niet meer in gebruik."

Dit artikel is ondertekend met 'De vroegere eigenaar', dus vermoedelijk is Lambertus Broeren, de laatste molenaar van Keent, de auteur.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.