
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Johannes Christianus Renders is geboren op 2 januari 1898 te Sint-Oedenrode en aldaar overleden op maandag 12 november 1962 (64 jaar). Hij was de zoon van Hubertus Renders en Hendrina van Rijssel (ook woonachtig in St.-Oedenrode). Johannes was enig kind en heeft als een van de weinigen van zijn generatie de kans gehad om een studie te volgen.
Op dinsdag 21 november 1922 is Johannes op 24-jarige leeftijd te Mierlo in het huwelijk getreden met Catharina Helena Maria van Grootel (27 jaar). Naar verluidt hebben Johannes en Catharina elkaar ontmoet, werden op slag hevig verliefd en waren binnen een half jaar getrouwd, wat voor die tijd uitzonderlijk snel was. Catharina is geboren op dinsdag 22 oktober 1895 te Mierlo en overleden op dinsdag 14 november 1967 (72 jaar) te Sint-Oedenrode. Zij was de dochter van Johannes van Grootel en Elisabeth Bucas.
Johannes en Catharina zijn in 1922 gaan wonen op Markt 6 te Sint-Oedenrode, waar zij tot ca. 1958 met hun 7 kinderen hebben gewoond. Toen hun kinderen het huis uit waren hebben zij het pand in 1958 verkocht en op de Corridor in Sint-Oedenrode een huis laten bouwen, alwaar zij tot hun overlijden hebben gewoond.
Na zijn studie heeft Johannes kortstondig gewerkt als notarisklerk. Hier bleek niet echt zijn passie te liggen, dus al vrij snel is hij 'koopman' van beroep geworden. Zijn activiteiten als koopman hielden ondermeer in dat hij, begin 20, samen met molenaar Johannes Hendrikus Van Eerdt en handelsreiziger Hendrikus Joseph Smits, een groothandel heeft opgezet die ten doel had 'het drijven van handel in koloniale waren, veevoeder en aanverwante artikelen'.
De vennootschap wordt gevestigd te Sint-Oedenrode, ter plaatse 'Heuvel'. Er wordt een aanvraag voor een bouwvergunning ingediend voor 'een pakhuis en aanhorigheden' in sectie G 1863 Dommelrode. In het kadaster vinden we de groothandel terug als de 'Firma Van Eerdt, Smits en Renders', eigendom van Johannes Hendrikus van Eerdt molenaar en grossier, wonende te Zijtaart onder Veghel, Hendrikus Joseph Smits grossier en Johannes Christianus Renders notarisklerk en koopman. De laatste twee wonende te Sint-Oedenrode.
Omdat Johannes letterlijk een directe bijdrage aan de wederopbouw van Nederland wilde leveren heeft hij zijn aandelen in de groothandel aan het einde van de oorlogsperiode verkocht aan Van Eerdt en deze gelden geÏnvesteerd in de aankoop van steenfabrieken in Nuenen en Mierlo-Hout.
Naast de verkoop van zijn aandelen in de groothandel heeft hij één product uit de samenwerking met Van Eerdt meegenomen en wel de licentie om VIF-pudding te mogen maken. Deze licentie was overigens niet exclusief, want in die tijd maakten velen in Brabant deze VIF-pudding. In zijn huis op de Markt 6 in St. Oedenrode heeft Johannes nog jaren in een bijgebouw achter in de tuin met zijn medewerkers de VIF-pudding gemaakt en verkocht; wat er met deze handel is gebeurd is verder onbekend. Wel bekend is dat dit puddingfabriekje niet meer bestond tegen de tijd dat Johannes het huis op de Markt verkocht en naar de Corridor verhuisde.
Naast zijn activiteiten als ondernemer is Johannes van 1 februari 1925 tot zijn dood op 12 november 1962 ook gemeenteontvanger geweest. Ook was hij van 1945 tot zijn dood in 1962 secretaris-rentmeester van het Sint Paulusgasthuis. Het Sint Paulusgasthuis aan de Kerkstraat in Sint-Oedenrode is gesticht rond 1434 (en niet in 1546, zoals op de gevelsteen vermeld staat). Tot 1975 werd het gasthuis bewoond door "oude behoeftige vrouwen". Het pand is in 1975 volledig gerestaureerd en vervolgens ingericht als museum van Brabantse mutsen en poffers en het biedt tevens ruimte aan het plaatselijke VVV-kantoor.
Daarnaast was Johannes actief lid van de Paulus- en de Vincentius Vereniging. Zijn vrouw Catharina was op haar beurt actief in de Elisabeth Vereniging. Beide verenigingen boden hulp aan de minderbedeelden van het dorp.
Noot van de redactie: Dit verhaal vervangt een eerdere en meer beperkte versie van dit verhaal uit 2010.