skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Een Hemelse Ontmoeting

Tijdens de cursus “schrijven over vroeger” van het BHIC kreeg ik de opdracht “schrijf een verhaal over een bijzondere ontmoeting”. Het werd het treffen met mijn echtgenote in het Paradijs.

Hoi Hanneke! Blij je weer terug te zien, met je mooie krullen, die waren al eeuwig, maar ik zie geen vleugels, dat was vroeger toch verteld! Dat je zolang op me heb moeten wachten, we dronken vroeger de melk van ons geit, een heldere uitspraak van mijn broer. Afkloppen!!

Natuurlijk!!, ook ik heb je meer gemist dan jij mij. Dat zei je toch ook van je peettante, het waren vorig jaar de woorden in de advertentie: In Memoriam, in plaats van de H. Missen.
Het mondelinge afscheid, Eerste Pinksterdag en de volgende dag het definitieve vertrek is al weer vijf jaar geleden, maar ze hadden je natuurlijk boven nodig, met al je talenten.

Je hebt allicht je moeder en vader, tante Sientje, Oma en tante Riek opgezocht en zeker ons Moeke, kon je vertellen over je tuintje. En die nonnen natuurlijk ook even onder handen genomen, nu kreeg je de kans hun een schop onder de kont te geven. Wat zeiden ze: “we hadden het zo niet bedoeld”?

En ik heb ondertussen niet stil gezeten, want je vroeg op je sterfbed toch om een boek te schrijven met de titel “Waar vindt U nog zo’n dappere vrouw.” Ik kon alleen maar schrijven over herinneringen, want je dagboeken had je weggedaan. De balpen heb ik geruild voor de PC, waar je een hekel aan had. Jammer dat je dat tijdperk niet meegemaakt hebt, de huiskamer zou met twee schermen zijn gevuld. Aan het toetsenbord ben ik niet verslaafd geraakt; het is zelfs de invulling geworden.

Het wekelijks verhaal staat op de site te lezen, de geschiedenis van onze tijd, waarbij ook jij regelmatig de revue passeert, ik voel dat je over mijn schouder meekijkt, bedankt voor de dagelijkse successen. Ik zie zoveel op dat scherm, dat voor jou interessant was geweest. Weet je nog de uitzendingen van Nesthäkchen in de Kerstweek? Maar ook uit de verslagen die je van onze studiereizen hebt gemaakt, heb ik informatie geput.

De cactussen hebben je gemist en zijn jou achterna gegaan; ik sprak er te weinig tegen. En het Tuintje waar je om had gevraagd: het is allemaal groen als een gazon, zelfs het grindpad dat van mij was, heeft dezelfde kleur. Ik ben ook een dagje ouder geworden. Eerst deden we alles samen, nu kreeg ik jou werk er ook nog bij. En dan de stilte in huis zonder radio, tv en jou, Hanneke. Het gaf veel tijd om na te denken.

Maar ik had niet te klagen, bijna dagelijks was het: “bedankt Hanneke!” Ik zag je elke dag terug onder de vereeuwigde afbeelding, samen onder de leeslamp, met je stapel boeken. Nu ik heb ervaren wat een huwelijk was (en is!) hoop ik dat we eeuwig samen zijn.

Reacties (7)

Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 6 november 2013 om 11:40
Heel ontroerend en herkenbaar voor weduwnaars, weduwen en mensen van wie de partner is overleden..
Veel mensen zullen zich gesteund weten door dit verhaal zo rechtstreeks uit het hart!
Hans van Eerd zei op 3 januari 2014 om 00:00
Rien,
Een mooi artikel en fijn dat je de foto van het beeld gebruikt hebt. Komt goed over.
Ik wens je het allerbeste voor 2014 en met veel mooie artikelen. Succes en veel groeten,
Hans van Eerd. beeldend kunstenaar.

Rini de Groot. zei op 24 augustus 2014 om 15:51
Voor een tweede Hemelse Ontmoeting bracht ik 23 Augustus, een bezoek aan het Museum Vaals, het Beeldenmuseum.
Na de receptie opende ik de Hemelpoort maar miste Petrus bij binnenkomst.
In de waan zag ik aan de linker- en rechterzijde heiligen voor zich uit staren en telde er wel zo,n twee honderd zowel mannen als vrouwelijke heiligen.
Vele herkende ik van de prentjes gekregen in onze kinderjaren, jammer dat ik niet met de heiligen kon praten.
Een voor een heb ik de kleurige beelden bewonderd, waarna het bezoek aan het Museumrestaurant, ‘De Zwarte Madonna’ hiermee was ik de gehele dag in: “Hemelse sferen.”
Rini de Groot zei op 6 maart 2019 om 10:53
Op zoek naar het e-mail adres voor contact met de mevrouw die trouw de IVN distributie van het IVN Seizoenblad Best beheert.
Dat luide ‘tuinaardig’ ik vermoed dat zij zich wel eens ergert op het moment de door me bezorgen nummers in de brievenbus stopt.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 maart 2019 om 15:01
Dat zou zo maar eens kunnen, Rini, maar het mailadres is wel een goede vondst ;)
Rini de Groot. zei op 17 maart 2019 om 11:10
Een ‘bijzonder ontmoeting,’ als geboren Udenaar, maakte ik gisteren na 18 jaar vrijwilliger van het Pre- Historisch Museum Eindhoven kennis met de eerste Udense vrijwillgerster. Ondertussen werkte zij verder aan een leren ‘Buideltje’ tijdens een Workshop in de Herberg.
Rini de Groot. zei op 10 december 2019 om 21:40
''Hanneke, vandaag heb ik als gast meegedaan bij 'eindjes schrijven. nl' in Eindhoven. Een zekere Jolanda van het Pre Historische Dorp, ja daar ben ik nog steeds vrijwilliger, nodigde me uit. De groep bestaat natuurlijk uit jongere dan wij waren, een heel andere wereld waar wij in opgroeide."

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen