skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Eerste kus achter de kiosk op het kermisterreintje

Het blad “Esch Contact”, opgericht na de Tweede Wereldoorlog, was speciaal bedoeld voor onze Essche jongens die als soldaat in Indonesië onze Nederlandse kolonie moesten verdedigen. In het krantje werden de wetenswaardigheden van Esch vermeld zodat onze militairen op de hoogte konden blijven van het wel en wee in ons dorp; ook over de kiosk.


Groepsfoto van de koorleden

Het katholieke thuisfront van Esch stuurde dit krantje en pakketjes naar de Esschenaren in “de gordel van Smaragd”. De mannen overzee zonden op hun beurt brieven naar het katholieke thuisfront, die vervolgens weer gepubliceerd werden in “Esch Contact”. U zult begrijpen dat er reikhalzend werd uitgekeken naar zowel het krantje als de pakketjes met o.a. sigaretten uit hun vertrouwde woonplaats. Veel gezinnen in Esch waren eveneens geabonneerd op het Essche blad en door het organiseren van loterijen en tal van andere activiteiten werd geld ingezameld om de kosten voor dit initiatief te dekken. “Esch Contact” is nu, na 75 jaar, een prachtige bron van informatie over het Esch van toen!

Muziek nis

Daar kwam ik achter toen ik op zoek ging naar informatie over onze voormalige kiosk. Na enige tijd vond ik bij het B.H.I.C. in Den Bosch, onder Bouwvergunningen Esch 1935 – 1995, zowaar een inventarisnummer waar de aanvraag van de bouwvergunning voor een 'muziek nis' op het kermistreintje in zou zitten. Helaas, de aanvraag voor de bouwvergunning was verdwenen. Jammer maar ik had nu wel een jaartal namelijk 1948 en het woord 'muziek nis'.


Het altaar van de kiosk

Dit bracht mij bij het Esch Mannenzangkoor. In oude kranten was ik regelmatig tegengekomen dat zangverenigingen in de omgeving optraden in hun nieuwe muziek nis. U begrijpt het al. Het Esch Mannenzangkoor wilde niet achterblijven en op 17 april 1948 benoemde ze een commissie voor de bouw van een zangkiosk in Esch. Of iedereen in Esch dit een goed initiatief vond, valt niet meer te achterhalen. In “Esch Contact“ lezen we op 15 mei 1948: En toch komt die zangkiosk er…!

De kous af


uit verslag raadsvergadering van 11 september 1948

In augustus is de bouw van kiosk gereed. En tijdens de raadsvergadering van 20 september 1948 deelt de voorzitter Mr. P.V.D.W van Kamerbeek (dan burgemeester van Esch) mede, een schrijven ontvangen te hebben van het bestuur van het Mannenzangkoor te Esch, waarin de gemeente de op het z.g. kermisterrein gebouwde muziek nis vrij en onbezwaard ten geschenke wordt aangeboden. Besloten wordt deze schenking onder dankbetuiging te aanvaarden en daarmee is de kous af.


Fanfare bij de kiosk in 1954

De anonieme schrijver van de rubriek “Rond het kermisterreintje” in het blad “Esch Contact” heeft echter alleen maar lovende woorden over het initiatief van het Mannenzangkoor: “Wat kan worden bereikt door elkander te verstaan, door samenwerken en het steunen op alle mogelijke manieren, moge blijken uit de prachtige kiosk, die binnen enkele maanden tijds op ons kermisterreintje gebouwd is. Schrijver dezes voelt zich verplicht deze bladzijde hieraan te wijden. Ja Esschenaren, we mogen trots zijn op deze kiosk. Het kermisterreintje heeft een geheel andereaanblik gekregen en de toekomst zal tonen dat het door meerdere personen dan weleer bezocht zal worden. Niet alleen uiterlijk is het gebouw goed maar ook de akoestiek is onovertrefbaar”.

Kunstkring Laetitia

Na een ambtsperiode van bijna 50 jaar deed koningin Wilhelmina op 4 september 1948 afstand van de troon. Twee dagen later vond de inhuldiging van koningin Juliana plaats. Deze gebeurtenis is destijds niet onopgemerkt aan Esch voorbij gegaan. Alle zangverenigingen traden toen voor het eerst op in de gloednieuwe kiosk. In mei 1949 werd de kunstkring Laetitia opgericht. Deze vereniging had veredeling  en versterking van het culturele leven in Esch ten doel. Daarom werden geregeld leerlingen ingewijd in “de beginselen van toneel- en toonkunst en het organiseren van artistieke toneel- muziek- en zanguitvoeringen”. Het ouderenzangkoor droeg nog jaren de naam Laetitia.

Burgemeester van Kamerbeek had zich inmiddels met zijn gezin in Esch gevestigd en om dit heugelijke feit te vieren werd hem en zijn familie op zondag16 oktober 1949 een serenade aangeboden door het Mannen- en Dameskoor van Esch. Groot was de verrassing die middag toen om 16.00 uur plotseling de fanfare St. Willibrordus, (opgericht op 1 mei 1949) met slaande trom met daarachter beide koren vanaf W. den Ouden naar de kiosk gemarcheerd kwamen. “De fanfare kwam voor het eerst in haar bestaan op de kiosk en ze hadden direct alle omstanders stram in de houding staan, want ja het was prachtig, plechtig klonk het Wilhelmus over het plein, direct gevolgd door een mars”.

Eerste zoentje achter de kiosk?

De kiosk verdween en maakte plaats voor een gebouw van de Boerenleenbank. Het kermisterreintje is nu een verharde parkeerplaats. Denkt u ook nog weleens terug aan uw eerste zoentje achter de kiosk?

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 februari 2024 om 09:14
Dag Nettie, bedankt voor dit wetenswaardige verhaal over de kiosk waar zoveel meer lijntjes bijeen komen: van onze jongens in de koloniën tot het eerste zoentje van menig jeugdige inwoner van Esch ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen