skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Frater Theodardus Roelofs en zijn geschiedenis van Grave (1938)

Eind 1935 besloot de Graafse burgemeester L. Ficq dat er een handzaam gidsje moest komen over de geschiedenis van Grave, speciaal voor toeristen. Hij wist ook wie het moest gaan schrijven: frater Theodardus Roelofs c.m.m. uit Oss, die zich bereid toonde een dergelijk gidsje te maken.

Antonius Lambertus Roelofs, kloosternaam Theodardus, werd op 16 januari 1872 geboren te Cuijk. Hij bezocht de kweekschool van de fraters van Tilburg en koos voor hun levensstaat. Hij werkte in het onderwijs van de fraters in ’s-Hertogenbosch, Medemblik en Oss. In 1934 nam hij daar afscheid, maar bleef in Oss wonen. Hij stierf op 4 december 1954. Theodardus Roelofs was een vruchtbaar schrijver over lokale historische zaken.

Eind april 1936 was het manuscript van het gidsje klaar. Het bestaat nog, en wel bij het BHIC (GDOC 15/346). In 1937 verscheen het in afleveringen in de Graafsche Courant. In 1938 kwam Roelofs’ geschiedenis ook in boekvorm uit bij de firma Wed. A. Verhaak, de uitgeefster van de Graafsche Courant. Het boekje had een slappe kaft in groen en zwart, met het gemeentewapen en een foto van de Hampoort op de voorkant. Een flink aantal Graafse ondernemingen was erin vertegenwoordigd met een advertentie.

De tekst volgt het manuscript, met dien verstande dat dat eindigt met een hoofdstukje over de Maasbrug, terwijl er in het boekje nog twee ongenummerde hoofdstukjes volgen, getiteld ‘Grave opnieuw garnizoensstad’ en ‘Een wandeling door de oude vestingstad Grave’. Het ligt voor de hand dat Roelofs ook hiervan de schrijver was.

Zowel de schrijver zelf als Ficq zeggen in hun voorwoord dat het boekje volstrekt geen pretenties heeft, dat er geen nieuw onderzoek was gedaan, maar dat het samenvatte wat elders al was geschreven. Inderdaad leunt Roelofs zeer zwaar op anderen, in het bijzonder op de tweedelige Geschiedenis van Grave uit 1845-1846 door P. Hendrikx. Maar dat boek was al lang niet meer te krijgen en er was inmiddels bijna een eeuw verstreken waarin er veel was gebeurd; het boekje van Roelofs was bovendien degelijk geschreven, handzaam en betaalbaar.

Het is achteraf navrant te lezen dat Ficq in zijn voorwoord de hoop uitsprak dat de stad Grave niet meer gestoord zou worden door oorlogen of belegeringen. De oorlog was maar al te dichtbij en Ficq werd er zelf het slachtoffer van. Zijn nazi-gezinde opvolger in het burgemeestersambt, benoemd nadat Ficq was gearresteerd en weggevoerd, nam op 22 juni 1944 de tijd om Roelofs te schrijven dat het boekje al geruime tijd was uitverkocht. Een tweede druk, meende hij, zou wel moeten wachten op het einde van de oorlog, maar intussen zou Roelofs eens kunnen bezien of er aanvullingen nodig waren.

Roelofs was daartoe bereid, maar het zou er niet meer van komen. Pas in 1972 verscheen een volgende geschiedenis van Grave, ook weer bij Verhaak, samengesteld door Frans Wouters senior. Wouters op zijn beurt putte volop uit het boekje van Roelofs.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.