skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Golfplaten, baksteen, riet en een beetje mos

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 13 september 2019
bijgewerkt op 22 juli 2019
Net buiten de bebouwde kom van Heesch troffen we in 1989 aan de Wijststraat deze boerderij aan (of was het een schuur?). Het geheel ziet er niet al te stevig meer uit: het dak buigt wat door, de bakstenen zijn verweerd en de dakpannen zijn gedeeltelijk bedekt met golfplaat en riet dat zijn langste tijd ook wel lijkt te hebben gehad. Weet jij meer over dit karakteristieke gebouw? Dan horen we graag van je!

Wijststraat 3, Heesch 1989 (Foto: Wies van Leeuwen/ Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001027809)Wijststraat 3, Heesch 1989 (Foto: Wies van Leeuwen/ Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001027809) 

Kijk naar Toen

Hoe oud is het? Was het hier nog in bedrijf en zo ja, wat werd hier gemaakt? Staat de boerderij er nog, gerenoveerd of in een vergelijkbare staat als op deze foto? Wie werkten en woonden hier? Alle informatie is welkom. We nodigen je van harte uit om jouw herinneringen te delen.

Je kunt reageren in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Reacties (19)

Bert Wijnen zei op 30 september 2019 om 20:58
Deze boerderij op de lage Wijst in Heesch was van een hoge cultuur historische waarde, maar is helaas een paar jaar geleden afgebrand. Omroep Brabant heeft destijds een onderzoek gedaan in de boerderij. Ook het Brabants Dagblad heeft aan deze boerderij artikelen gewijd. Dit document heeft als titel ‘’HARRIE VAN DEN HELM EN ZIJN BOERDERIJ’’
Harrie van den Helm werd in Heesch Harrie "de Snèèjer"genoemd. Rond de boerderij stonden verschillende notenbomen. Nu is het terrein nog steeds afgezet. Er was destijds een plan voor nieuwbouw ingediend dat werd afgekeurd wegens bezwaren van omwonenden. Het is tegenwoordig nog terug te vinden als ruïne.
Eric van de Wetering zei op 3 oktober 2019 om 15:38
Ter aanvulling:
De bewoner/eigenaar van de historische boerderij aan de Wijststraat (niet Lage Wijst) in Heesch is op 4-1-2002 overleden. De sindsdien leegstaande boerderij is helaas in de nacht van 4 op 5 augustus in de kurkdroge zomer van 2003 geheel afgebrand.
De documentaire Spoorzoeker van Omroep Brabant met het historisch onderzoek dat in de tussenliggende periode is verricht (uitgezonden in september 2003), is ook te vinden op YouTube:
Spoorzoeker: ‘Een Brabantse boerderij’ - deel 1
https://www.youtube.com/watch?v=FJByFl7uY0o&t=171s
Spoorzoeker: ‘Een Brabantse boerderij’ - deel 2
https://www.youtube.com/watch?v=F-yIiAQa1UY
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 oktober 2019 om 14:10
Ah, wat een waardevolle aanvullingen, Eric! Veel dank voor deze informatie en linkjes.
W Verstegen zei op 2 januari 2020 om 20:46
Verhalen zijn er waarschijnlijk genoeg over Harrie. Ik ben er ooit langs geweest en heeft hij mij bomen leren enten zodat je van een gewone boom een fruitboom kon maken. Zijn hele hof stond vol met fruitbomen. Ook een bekend verhaal is dat hij noten verkocht uit eigen tuin, je mocht er dan eentje proeven.
Als je dan 100 noten bestelde, dan kreeg je er maar 99 want eentje had je er op.
Men zegt ook dat hij getrouwd is geweest, zijn vrouw liep al na 1 dag weg omdat hij nogal economisch was aangelegd. (overdreven zuinig) Hij wist 60 jaren geleden al de weg naar de kringloopwinkel, die was toen op een andere plaats en het was meer een kwestie van brengen dan halen voor de meesten.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 januari 2020 om 22:05
Ik moet toch wel glimlachen om je rake beschrijvingen, W. Verstegen. Met 'economisch aangelegd' wordt wel duidelijk wat voor vlees we in de kuip hebben ;)

Veel dank voor je aanvulling!
Andre zei op 16 januari 2020 om 17:32
Ben een keer een aanhanger mest gaan halen met ons pap,was hartje winter,maar in de stal waar de koeien stonden was het 25 graden haha. C.V.,?? heb ik niet nodig zei Harrie.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 januari 2020 om 19:55
Dat kan ik me voorstellen, André. En toen was het vast kouder in de winter dan nu het geval is...
Paul de Laat zei op 28 augustus 2020 om 01:16
Ik ben Paul de Laat en woon in Hamilton, Canada. Willemke staat in onze stamboom en wij hebben dezelfde voorouders. Erg interessant. Is er nog iets terug te vinden van de boerderij?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 augustus 2020 om 21:31
Hallo Paul, uit de reacties hierboven begrijp ik dat er helemaal niets meer van over is. Of bedoel je meer of er nog iets in de archieven te vinden is? We hebben namelijk wel bouwtekeningen van deze straat, die vind je hier:
http://www.bhic.nl/onderzoeken/bouwvergunningen?mivast=235&miadt=235&mizig=194&miview=tbl&milang=nl&micols=1&mizk_alle=Wijststraat

Maar ik weet niet precies om welk nummer het gaat of wie het huis heeft laten bouwen... Mogelijk kan iemand uit Heesch of omgeving ons hierbij helpen?
Paul de Laat zei op 28 augustus 2020 om 21:48
Bedankt Marilou. Eeuwig jammer dat de boerderij is afgebrand. Ik zie nu online dat er niets meer staat. Ik ben blij dat de video er is. De boerderij stond op Wijststraat 3 Heesch. Groetjes,
Paul
Paul de Laat zei op 30 augustus 2020 om 16:11
Marilou, ik heb enige tijd geleden een boekje gemaakt voor mijn familie over de de Laat familie. Nu ik weet van de boerderij will ik het gaan herschrijven. Hoe kan ik aan materiaal komen zoals de tekeningen en andere gegevens? Ik kan je electronisch een kopie sturen van mijn onderzoekingen als je me laat weten waar naartoe. Contact mij per email AUB?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 31 augustus 2020 om 10:28
Hallo Paul, ik heb je net achter de schermen een mailtje gestuurd. Zo komen we vast wel verder!
Carel Slaats zei op 21 maart 2021 om 15:21
Ik woon al 67 jaar in de buurt van de boerderij en daarom ook geintresseerd in het verleden en heden van de (voormalige) boerderij. Mijn vader vertrlde mij ooit dat de vader van Harrie (Hasje) de boerderij destijds gekocht heeft met harde guldens. Bij de notaris scheurde hij net zoveel gele loonzakjes open totdat hij het contante bedrag bijeen had.

Ook zag ik vorig jaar een krantenverslag (De Sirene) waarbij verslag werd gedaan van het feit dat 1 persoon gestikt was in een gierput tijdens het gieren of schoonmaken van de beerput. Hierbij is nog 1 of 2 personen tijdens de hulpactie ook in de put terecht gekomen en naar ik verneem het overleefd heeft. Ik heb het nu dacht ik over de jaren 30 in de vorige eeuw. Mocht je belangstelling hebben over het artikel dan probeer ik het boven water te krijgen
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 maart 2021 om 09:12
Hallo Carel, bedankt voor je bericht. Wat een verhaal, dat betalen in harde guldens: je ziet het zo voor je.

En wat een tragiek bij de gierput. Dankzij de online krantenbank Delpher vond ik vrij snel meerdere verhalen over dit ongeval, en het is hartverscheurend om te lezen. Als je hier klikt, zie je één van de verhalen:
https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=gierput+heesch&coll=ddd&sortfield=datedesc&page=1&facets%5Bperiode%5D%5B%5D=0%7C20e_eeuw%7C&identifier=ddd:011074190:mpeg21:a0101&resultsidentifier=ddd:011074190:mpeg21:a0101&rowid=5
Carel Slaats zei op 23 maart 2021 om 20:46
Dag Marilou, het lukt mij niet om het verhaal over de gierput op te roepen.
Als het jou wel lukt is het dan mogelijk om het te mailen?
Hartelijk dank.

Is het verhaal over de zigeunervrouwen die bij Harrie een beroving gingen uitvoeren ook bekend en dat hij m.b.v. een mes de dames naar buiten werkten?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 maart 2021 om 10:47
Hallo Carel, achter de schermen heb ik je een mailtje gestuurd, hopelijk werkt het zo wel.

Dat verhaal over die zigeunervrouwen ken ik niet maar ik hoor graag meer over :)
Maria Smits zei op 8 mei 2021 om 15:05
Mijn vader vertelde toen Harrie getrouwd was en zijn vrouw er van uit ging dat de huwelijksnacht gedeeld werd, ging dat feestje niet door. Harrie vroeg aan haar waar ze ging liggen. Dus zij wees het bed aan maar Harrie reageerde van: dat is goed want dan ga ik naast mijn vader liggen! Toen ze scheidden nam ze de koe mee terug naar Nuland.
Veur unne mik die unne cent goedkoper was fietste Harrie rustig van Heesch naar Rosmalen, echt prijsbewust was Harrie.
Carel zei op 8 mei 2021 om 21:43
De laatste jaren had Harrie ten gevolge van een herseninfarct of bloeding verlammingsverschijnselen en kon hij 1 been moeilijk vooruit krijgen..
Als hij dan op zijn fiets, met stroitouwkes en ijzerdrood aan elkaar verbonden bijons zijn kuuskes ging witteren liet hij zich met fiets en al uitglijden tegen het talud van de eikenwal. Hij liep dan met zijn emmertje strompelend over de wei naar een gegraven waterput( verdrinkingskoal) om water te putten. Ik zag dan in de verte vanuit mijn kamer Harrie helemaal onder het maaiveld verdwijnen om daarna weer bovengronds te komen. Heel vaak heb ik gedacht als Harrie er invalt of uitschuift zou het wel eens zijn laatste actie kunnen zijn en zou het wel eens lang kunnen duren voor ze hem zouden vinden tenzij ik mee ging zoeken. Als het Harrie noodlottig was geworden had ik toch een bepaald schuldgevoel aan over gehouden denk ik .

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen