skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Helvoirt De Sparren (1916-1966): zomerverblijfplaats voor rijke Bosschenaren?

In 1916 kreeg de Bosschenaar Jos Meijring vergunning voor de bouw van een zomerhuis aan de Molenstraat in Helvoirt. Hij zou het De Sparren noemen. Was met de komst van die Bosschenaren naar Helvoirt een nieuwe trend gezet: Helvoirt als zomerverblijfplaats voor rijke Bosschenaren? Een duik in de geschiedenis van dit bijzondere pand.


De Sparren, foto Wies van Leeuwen 

Twintig jaar eerder was de Bossche koopman en wethouder Petrus M.J. Meuwese  (1845-1904) eigenaar geworden van het naastgelegen landhuis Molenhuize  (vanaf 1917 genaamd Rosen Haeghe ). Petrus Meuwese overleed in 1904 en zes maanden later overleed ook zijn weduwe. De familie Meuwese heeft Molenhuize nooit gebruikt als hoofdverblijf maar misschien als tweede woning of buitenplaats. Zou Meijring De Sparren ook zo gaan gebruiken? Was met de komst van die Bosschenaren naar Helvoirt een nieuwe trend gezet: Helvoirt als zomerverblijfplaats voor rijke Bosschenaren? En wie hebben daarna in De Sparren gewoond?

Vooraf eerst iets over de ligging van De Sparren. De rijksweg ’s-Hertogenbosch-Tilburg (N 65) werd in 1822 aangelegd in het kader van de uitbouw van het rijkswegennetwerk onder koning Willem I. Daarvoor ging de doorgaande weg van ’s-Hertogenbosch via Helvoirt, Haaren en Oisterwijk naar Tilburg. Aan deze weg stond op de grens van Helvoirt en Haaren een standerdmolen . Deze molen gaf de weg in Helvoirt de naam Molenstraat. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw heeft de baan verdubbeling van de N65 plaatsgevonden. In Helvoirt is daarvoor een tiental woningen aan de Molenstraat/hoek Rijksweg gesloopt. Daardoor werd De Sparren, vanuit het noorden gezien, de eerste woning aan de Molenstraat. Ten oosten van De Sparren ligt het Helvoirts Broek. In het begin van de twintigste eeuw is dat gebied ontgonnen .

Bouwheer en eerste eigenaar: Jos Meijring

Josephus A.E.M. (Jos) Meijring, geboren in Den Bosch op 17 juli 1872 was de zoon van A.F. Meijring. Vader Meijring had aan de Schapenmarkt in Den Bosch een winkel. Meijring had ook een winkel in Tilburg. In mei 1921 nam Jos de zaak over van zijn vader en zette deze vanaf 1 januari 1922 voort als naamloze vennootschap. Op 19 juni 1916 werd aan Jos Meijring vergunning verleend voor de bouw van het zomerhuis De Sparren  op het perceel (toen) kadastraal bekend als Helvoirt C 876.

Architect van De Sparren is Van Kempen uit Den Bosch. In het bevolkingsregister van Den Bosch wordt geen uitschrijving gevonden naar Helvoirt, in Helvoirt wordt geen inschrijving vermeld: Jos Meijring heeft De Sparren niet gebruikt al hoofdverblijf. In 1934 ging Jos Meijring in Den Bosch wonen aan de Vughterweg 11, een nieuwe, door hem gebouwde woning. In hetzelfde jaar overleed zijn tweede echtgenote. Kort na het overlijden van Jos Meijring in 1956 wordt De Sparren op een veiling in Café De Vossenklem (op de grens van Helvoirt en Vught) publiek verkocht.

In de periode 1916-1956 is De Sparren soms door Jos Meijring gebruikt als zomerhuis. Uit mondelinge overlevering is bekend dat zijn (tweede) echtgenote dan in de serre op haar bed lag. Voor haar overlijden in 1934 is zij langdurig ziek geweest. Waarschijnlijk is dat ook een reden geweest waarom De Sparren in de periode 1916-1956 enkele malen langdurig werd verhuurd. 

Onder andere aan huisarts A.A. van Oirschot - de jonge dokter die zijn patiënten bezocht op zijn motorfiets - en aan notaris Jacobs. Wie het pand nog meer huurde, en wie daarna de nieuwe eigenaar wordt, vind je in het volledige versie van dit verhaal, via de knop hieronder.

Lees hier het volledige verhaal

Reacties (2)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 juni 2021 om 09:17
Imposant verhaal, Harrie, over een imposant pand! Mooi om die historie op deze manier te ontdekken. Bedankt voor je bijdrage!
Norah zei op 2 juni 2021 om 12:04
Daar ga ik helemaal in mee!
Mvg.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!