
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
In ruil daarvoor kreeg men dan wel dezelfde rechten als de inwoners. Naar deze hertog is de Hertog Hendrikstraat genoemd. In zeer oude stukken noemde men deze straat de Oude Straat, later werd ze ook Nijnselseweg en Sint Annastraat genoemd.
Het nieuwe appartementsgebouw Anna-Burgt heeft zijn naam te danken aan die vroegere Sint Annastraat.
Op het einde van de hoek Hertog Hendrikstraat-Nijnselseweg lag de ‘Bocht’. Daar moest de tram vroeger een scherpe bocht maken. Dat viel voor de bestuurder van de tram echter niet mee. Men heeft toen het café van Taveniers afgebroken, zodat de tram de bocht beter kon nemen.
Ook aan die kant van de straat ziet men het gemeentehuis liggen. In vroeger tijden was het een van de slotjes die Sint-Oedenrode rijk was. Er woonden belangrijke figuren. Henk Beijers schrijft over een van deze bewoners in zijn boek Jonker Marcus van Gerwen 1565-1645, kasteelheer en de laatste ‘Spaanse’ kwartierschout van Peelland tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
In 1738 hadden twee jagers, Cornelis der Kinderen en Jan van den Hurk, op het terrein van Menno van Coehoorn kapoenen geschoten en in de aarde verborgen. Toen zij wat later de kapoenen wilden ophalen, waren ze weg.
Een paar dagen later hebben die twee op het kasteel een varken geslacht en wat te eten gekregen. De kasteelheer van Coehoorn vroeg hen of alles gesmaakt had en voegde daaraaan toe dat hij de kapoenen zonder zijn snaphaan te gebruiken gevangen had. De twee jagers voelden wel dat ze het haasje waren.
Heel veel later, toen de zuster Augustinessen het slotje, dat inmiddels een Slotklooster was geworden, gingen verkopen, komen we het gehele perceel met klooster tegen in het kadaster onder de naam ‘Haasje’, Sectie G 2404 klooster, erf, tuin, bouwland, water en weg.
Welgestelde mensen lieten kleine arbeidershuizen bouwen om, als ze bejaard waren, door middel van verhuring van deze huizen zichzelf te voorzien van een behoorlijk pensioen.
Op deze hoek stond al vanaf ongeveer 1730 een herberg met de mooie naam ‘de Paradijsboom’. Rond de jaren 1881-1882 kwam hier de ‘Blekke Ploeg’ samen. Een stel Rooise mannen die Rooi onveilig maakten. Een beetje te vergelijken mets de bende van Oss, maar minder gewelddadig. Zij waren vaak in cafés te vinden en maakten in het dorp de boel onveilig. O.a. door diefstal, brandstichting, dreigementen en ruiten inslaan. Het fijne weten we er niet meer van, wel blijkt uit de archieven dat ze op een gegeven ogenblik opgepakt zijn. Een van de verdachten, Reintjes, is naar Amerika vertrokken en woont in 1905 nog in Bay City.
Bronnen:
Bep van Lieshout in Heemschild 31 (1997), afl. 4, p. 85-110
W. Heesters in Heemschild 10 (1976), afl. sept. 1976, p. 49-54.
Foto’s
Collectie Jo van der Kaaij