skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Korenmolentje krijgt na 78 jaar weer een nieuwe eigenaar

Dit korenmolentje heeft tijdens de oorlog dienst gedaan op de Margriet in Helvoirt . Het was mooi om te zien hoe het fijn gemalen meel eruit kwam. Het molentje was in de oorlogsjaren goed verstopt bij Sjef van den Hurk en ook na de oorlog is het goed bewaard gebleven, want je weet maar nooit... mochten er ooit nog eens slechte tijden aanbreken, dan staat hij nog klaar!

Het molentje heeft twee verticale stenen en werd in de oorlog door een fiets aangedreven. Op die manier werd hij niet gehoord. Een benzinemotor maakt veel herrie en elektriciteit was op de Margriet toen niet aanwezig. Maar nu, na 78 jaar, krijgt hij weer een nieuw onderkomen en een eigenaar die er heel erg blij mee is. Sjef van 87 is ook blij dat de molen goed terecht gekomen is.

De nieuwe bestemming is korenmolen De Windlust in Vorstenbosch waar Jan Smolenaers  (de oud-molenaar) nu de beheerder is en Marcel Voorneman  de molenaar, die zorgt voor het draaien van de molen en het malen van het meel. Het molentje wordt weer helemaal bedrijfsklaar gemaakt en krijgt opnieuw een fiets als aandrijving. Op zijn nieuwe plekje gaat hij educatief dienst doen voor schoolkinderen die dan zelf koren mogen malen voor het bakken van hun broodje thuis.

Korenmolen De Windlust dateert van 1858. Hij is in 1929 gekocht door de familie Smolenaers.  In 1936 is de toenmalige eigenaar, Ant. Smolenaers, omgekomen door een klap van de molenwiek. Zijn weduwe Netje Weekers stond voor de zware opgaaf om de kinderen groot te brengen en de lasten van de molen te dragen. Daarom trouwde ze met knecht Piet Rakels. Piet heeft de molen draaiende gehouden tot 1950.

In 1970 werd de molen verkocht aan de gemeente Nistelrode voor fl. 7.500,-. De gemeente liet de molen door molenmaker Coppens restaureren voor ruim fl. 51.000. Na jaren raakte de molen opnieuw in verval en werd daarom in 2007-2008 nogmaals gerestaureerd. In juni 2008 ging de molen weer open en is de opgeleide vrijwilliger-molenaar  Marcel Voorneman weer gaan draaien. Dat was naast Jan Smolenaers, die al beheerder van de molen was.

De molen is tegenwoordig weer helemaal maalvaardig dankzij een onbekende gulle gever, die de molen een nieuw koppel zestiender stenen heeft geschonken. Er wordt weer regelmatig graan gemalen of gebroken en ook is er een keukentje met een toiletvoorziening. De molen heeft inmiddels ook stroom.

Reacties (1)

Rini de Groot zei op 20 februari 2019 om 00:05
Gerard, ik ben heel benieuwd een molensteen aangedreven door een fiets.
De molen van Vorstenbosch vroeger mijn buurdorp is voor me al jaren het plan te bezoeken en om Jan Smolenaers, te ontmoeten.
Kan er dan weer eentje toevoegen aan bezochte Windmolens.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen