skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Lustoord Molenheide in Mierlo

Na de Eerste Wereldoorlog legde het Verdrag van Versailles de Duitsers de verplichting op om bijna al hun oorlogsvliegtuigen te vernietigen. Slimme ondernemers in Nederland zagen mogelijkheden om met deze vliegtuigen vracht- en passagiersvluchten te gaan organiseren. Onder hen was ook de Helmonder Josephus van der Meulen.

J. van der Meulen

Hij richtte in Mierlo samen met twee compagnons “Lustoord Molenheide” op, bestaande uit een ontspanningsoord en een vliegveld. Tussen 1919 en 1922 verzorgden vier Duitse en een Franse sportvlieger vanaf dit vliegveld passagiersvluchten, stuntvluchten en demonstraties parachutespringen.

De stuntvliegers en luchtacrobaten waren Alfred Kerzmann, Hermann Hess, Georg Straszer, Fritz Schindler en Albert Duchereux. Tienduizenden mensen kwamen op het spektakel af, maar niettemin moest het lustoord als gevolg van financiële tegenslagen in 1922 worden verkocht.

In de jaren daarna kwamen drie van de vier Duitse sportvliegers die in Mierlo actief waren geweest, tijdens demonstratievluchten om het leven. Indirect was de dood van Schindler er de oorzaak van, dat Duitse sportvliegers in het begin van de jaren dertig weer hun kunsten in Nederland kwamen vertonen. Zo werd nog in 1932 een grote vliegdemonstratie gegeven op de Mierlose heide door de Duitse vliegers Ludwig Maier, Heinrich Moog en Albert Diedrich.

De opkomst van Hitler maakte hier een einde aan. Toen hij aan de macht kwam, werden alle sportvliegers ingelijfd bij de Luftwaffe. Inmiddels waren de gevolgen van de beurskrach van 1929 ook in Mierlo voelbaar. De Molenheide werd in het kader van de werkverschaffing bebost. Mede vanwege een gebrek aan financiële middelen, besloot het gemeentebestuur van Mierlo af te zien van de verdere aanleg van Vliegveld Mierlo.

Lees hier het volledige verhaal van Henk Simons, met bijlagen over de carrières van de vijf stuntvliegers, over het optreden van Maier, Moog en Diedrich en de in Mierlo (en Gilze) gebruikte vliegtuigen.

Lees ook het verhaal van Hennie de Ruijter over Molenheide.

Reacties (2)

W.H.R. Porrio zei op 14 februari 2020 om 21:53
Dag heer Simons,

In uw verhandeling 'Lustoord Molenheide in Mierlo" refereert u een aantal maal naar de Regatta tentoonstelling in Amsterdam. Dit is o.a. waar het Limousine vliegtuig van de Deutsche Flugzeugwerke DFW naar toevloog voor reclamedoeleinden en rondvluchten. Het betreft hier echter de R.E.G.A.T.A. tentoonstelling wat staat voor 'REclame- en Grafische Arbeid Tentoonstelling Amsterdam'.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 februari 2020 om 11:18
Bedankt voor deze aanvulling, W.H.R. Porrio. Staat bij deze genoteerd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen