skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Moord op een boswachter

Op 6 maart 1924 wordt het vredige Helvoirt opgeschrikt door het nieuws dat de 75-jarige boswachter Frans Brekelmans in een bos vermoord is gevonden, door bijlslagen gedood.

Het dagblad ˝Het Huisgezin” van 8 maart 1924  schrijft: van andere zijde vernemen wij dat Frans Brekelmans, gemeentearbeider en tevens opzichter over de gemeentegronden, weduwnaar, 75 jaar, wonende met zijn dochter, om 9 uur van huis is gegaan en om half tien op de plek kon zijn aan gekomen, waar men hem dood heeft gevonden. De verdachte Boom uit Vlijmen, die erg ongunstig bekend staat, is aan komen lopen in het Café den Baai  en zeide: “Kom eens vlug mede, er ligt een dode in het bos”.

Vermoedelijk heeft zich het volgende voorgedaan.  Boom had van de gemeente sparren gekocht, welke werden uitgehakt om het bos te dunnen. Nu werd Boom ervan verdacht, dat hij nog meer sparren afkapte en deze uit zuivere winst meenam. Dit was al enige malen eerder geconstateerd, maar men kon hem niet op heterdaad betrappen. Dit is vermoedelijk gister geschied en heeft Boom de veldwachter á bout portant neergeslagen.

Helvoirt is algemeen onder de indruk. De heer Brekelmans stond als  een plichtsgetrouw beambte bekend, die ieders achting genoot. Door de gemeentepolitie zijn er op deze plek enkele foto`s genomen. Er was evenwel verders niets te zien. Maar de bijl toehorend aan verdachte Boom is in beslag genomen.

Het parket heeft dr. Van Oorschot  uit Helvoirt beëdigd  en hij zal hedenmiddag met dr. Mettrop  de sectie op het lijk verrichten.”

De verdachte blijft echter alle schuld ontkennen en ook een diepgaand onderzoek met uitgebreide verhoren kan de schuld van Boom niet aantonen. De rechtbank in ’s-Hertogenbosch veroordeelt Boom desondanks aanvankelijk tot vier jaar gevangenisstraf, maar in hoger beroep wordt de verdachte op 26 januari 1925 door het gerechtshof alsnog vrij gesproken.

Reacties (3)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 april 2019 om 10:05
Wat een triest einde voor deze opzichter op leeftijd. En dat allemaal om een paar sparren!
piet hein brunner zei op 14 maart 2020 om 16:18
Inderdaad een triest verhaal. Hierop inhakend het volgende:
Mijn ouders hadden, in 1951 tot 1956, in Helvoirt, achter cafe d'n Baai (destijds ook cafe Rijswijk geheten) een stukje grond waar wij, in een Oude Amsterdamse tram als zomerhuis, vaak verbleven. Als 2- tot 6- jarig kind was ik daar samen met mijn 3 -4 broers en 2 zussen. We kregen alle vrijheid om in het ruime gebied in en rond Helvoirt, Cromvoirt en De Drunense Duinen (nabij cafe Duinoord) rond te kunnen sjouwen. Bij goed weer waren we nagenoeg de hele dag in de Duinen. Het was er destijds nog niet zo druk en zeker niet gevaarlijk. Althans zo hebben wij dat altijd ervaren. Er was echter één stuk grond waarvan we wisten dat het er wel eens niet pluis zou kunnen zijn. Ons was namelijk verteld dat daar iemand vermoord zou zijn geweest. Het was een aangrenzend perceel. Ik kan me nog goed herinneren hoe angstig ik daar altijd was. Het was in het kinderhoofdje- stof voor de meest enge fantasieën. Dat bos leek mij ook altijd donkerder en enger dan de rest van de omgeving. De nabijheid van mijn broers en zussen en van mijn ouders (achterblijvend op het er naast gelegen perceel) zorgde dat ik mijn angst wel overwon. En zo is het een aantal jaren gegaan. Ik heb nooit geweten of het verhaal van de moord waar gebeurd was of dat het was verteld was om ons automatisch een bepaalde kant niet op te laten gaan....
Het verhaal van Gerard Veltman (17-4-2019) lezend weet ik nu dat het wel echt gebeurd was... Maar wel zo'n 30 jaar daar voor.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 maart 2020 om 09:54
Jee Piet Hein, wat moet het voor jou bijzonder zijn geweest om dan nu het verhaal van Gerard te lezen! Ik kan me voorstellen dat dat een vreemd soort bevestiging van je angsten als kind gaf. Of heb je dat heel anders ervaren?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.