skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Op zoek naar het militaire verleden van mijn opa

Een foto uit 1916 was het enige dat ik had over mijn opa’s militaire verleden. “Als kameraden te Harderwijk” staat er op een schoolbord met krijt geschreven. Vier soldaten in uniform. Links mijn opa, Harry (Henricus) Heijkant, 26 jaar oud, getooid met een snor, de ‘bananenschil’ van zijn korporaalsrang, aan de linkerarm een zwarte rouwband vanwege het overlijden van zijn vader. Twee stoelen en een tafel die doen denken aan voormalige koloniale gebiedsdelen van Nederland. En het begin van de zoektocht hoe deze Brabantse jongeman in Harderwijk terecht kwam.

Hiermee begon mijn zoektocht naar het militaire verleden van mijn opa. Van hem was door overlevering binnen de familie niet veel meer bekend dan dat hij in het leger gediend. Hij had de rang korporaal en zou het er bijna tot sergeant hebben gebracht. Graag was hij in het leger gebleven, maar hij werd na de Eerste Wereldoorlog terug geroepen naar de boerderij van het ouderlijk huis.

Mijn onderzoek begon met een mailtje aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag. Daar kon men mij vertellen dat in 1916 in Harderwijk het 20e Regiment Infanterie en het 1e Regiment Veldartillerie waren gevestigd. De bron voor deze informatie was het overzichtswerk ‘Vredesgarnizoenen van 1715 tot 1795 en 1815 tot 1940’ dat H. Ringoir in 1980 heeft uitgebracht. Met deze wetenschap kon ik verder zoeken in het Nationaal Archief op regiment in de ‘Controlelijsten en Straflijsten Militair Personeel over de periode 1904-1923’. Maar hoe ik ook zocht, geen Henricus Heijkant die boven kwam.

Van Dongen

Medewerkers van het Nationaal Archief adviseerden me om terug te gaan naar het bevolkingsregister van de plaats waar mijn opa had gewoond, de gemeente Dongen-Vaart. En inderdaad, het Regionaal Archief Tilburg (waar het oude bevolkingsregister van de gemeente Dongen inmiddels was ondergebracht) kon me helpen aan het militieregister van die gemeente. Daarin stond dat opa op 23 september 1909 was toegevoegd aan het 6e Regiment Infanterie, dat hij op 1 april 1913 was overgeplaatst naar het 17e Regiment Infanterie, en op 1 augustus 1916 naar het 41e Bataljon Landweer Infanterie. Op 31 juli 1921 kreeg hij ontslag ‘wegens geëindigden diensttijd’. 

Naar Breda

Met deze kennis kon ik opnieuw naar het Nationaal Archief om te zoeken op naam en regiment. En jawel, daar was hij! In een stapel vergeelde documenten vond ik uiteindelijk onder Heijkant, (achteraan in het alfabet bij Heykant) een controlelijst met zijn staat van dienst en een straflijst met de straffen die hij had ondergaan. Toen kon ik concluderen dat hij in eerste instantie in de Chassé-kazerne in Breda is ondergebracht, tamelijk dicht bij zijn geboorteplaats. Mogelijk is hij bij zijn overplaatsing naar het 17e Regiment Infanterie verhuisd naar de Isabellakazerne in Vught. De controlelijsten geven wel informatie over het precieze regiment, maar niet over de kazerne of plaats waar deze is gevestigd.

Tot Harderwijk

Maar hoe was hij dan in Harderwijk beland? Dat blijft een raadsel. Het zou kunnen zijn dat hij daar ten behoeve van het 6e Regiment Infantere kwartiermaker is geweest voor nieuwe rekruten. Uit internetbronnen bleek dat het betreffende regiment in de periode mei 1916 – januari 1919 het Harderwijkse (tijdelijke) ‘Kamp Kranenburg’ voor dit doel gebruikte. Maar even goed was opa die zondag van 26 maart 1916 enkel bij kameraden in Harderwijk op bezoek. Het werkelijke verloop van zijn militaire legeringen is vermoedelijk niet meer te achterhalen.

Misschien leidt dit bericht nog tot informatie over de kameraden waarmee mijn opa op de foto staat. Dat zou weer kunnen leiden tot een verder reconstructie van opa’s militaire verleden. Ik houd me daarom aanbevolen voor nadere informatie over de foto.

Reacties (8)

André Vervuurt
André Vervuurt zei op 26 oktober 2023 om 13:40
Mooi! Ik heb ook een dergelijke foto met daarop mijn opa Jacobus Johannis (Hannes)Vervuurt. Ook hij is in Harderwijk gelegerd geweest. Alleen weet ik nog niet welk jaartal ik bij mijn foto's kan zetten... Ik heb ook een foto van Kamp Kranenburg met daarop mijn opa en kameraden.
Ariëtte zei op 26 oktober 2023 om 20:29
Thomas ik heb bij BHIC Verhalen met titel Opa onder de wapenen
5 foto's van mijn opa staan hij was ook in Harderwijk gelegerd en op foto 3 is dat misschien je opa.
Michel Verhoeven zei op 27 oktober 2023 om 09:44
Harderwijk was in die tijd een echte garnizoensstad met verschillende kazernes. Buiten Kranenburg op twee plaatsen waren er nog de Jan van Nassaukazerne, de Oranje Nassau kazerne en de Willem George Frederikkazerne die kortweg de WGF werd genoemd. In de Jan van Nassau en Oranje Nassau lagen infanteristen. In de WGF waren voornamelijk artillerie onderdelen gelegerd. In 1970 ben ik als dienstplichtige geplaatst bij de 102 veldartillerie daar. Veel oefeningen gehad in Duitsland met de infanteristen uit de binnenstad. De Oranje Nassau lag echt in de binnenstad en het was niet gemakkelijk om met een "Dikke DAF" in die smalle straatjes die mannen op te halen. Ik denk dat de meest voor de hand liggende kazerne in dit verhaal de Oranje Nassau zal zijn geweest. Het was ook de oudste van Harderwijk.
Thomas Hessels zei op 14 maart 2024 om 18:36
Dank jullie wel voor de reacties. @ Ariette, ik heb mijn opa niet op jouw foto's kunnen ontdekken, helaas. @ André, kun je me jouw foto van je opa doormailen. Wellicht staat mijn opa daar ook op.
André Vervuurt
André Vervuurt zei op 14 maart 2024 om 19:16
Dag Thomas,
Jazeker! Ik mail je de foto's morgen. Hopelijk worden er meer namen bekend.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 maart 2024 om 19:30
Dag Thomas en André, hopelijk is het contact inmiddels tot stand gekomen? Dan haal ik je mailadressen offline in verband met spam en dergelijke. Laat maar even weten of dat oké is.
André Vervuurt
André Vervuurt zei op 17 maart 2024 om 21:49
@Marilou Nillesen we hebben inderdaad contact via de mail; de mailadressen mogen hier weggehaald worden. Dankjewel.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2024 om 09:00
Ah, dat is goed te horen; en de adressen zijn bij deze weer verwijderd. Succes met jullie verdere onderzoek!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen