skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Proeven van de onafhankelijkheid

Hoe oud zouden ze precies zijn? Ergens rond de twintig? De foto is gemaakt in 1949 in Schijndel, maar waar? Wie zijn deze jongedames? Eigenlijk weten we maar één ding: getrouwd zijn ze zeker niet.

uit fotocollectie BHIC 1906-001228

Trouwen betekent immers tot ver in de vorige eeuw het einde van je betaalde baan. De kans is groot dat we naar een foto kijken van meisjes die net de schoolbanken hebben verlaten en nu voor het eerst een echte betaalde baan hebben. Niet dat zij altijd hun dromen kunnen najagen, want het is in die jaren betamelijk een beroep uit te oefenen dat past bij de aard van de vrouw. Dat wil zeggen: verzorgend of educatief, en dat leidt tot verpleegster of onderwijzeres (met de stevige opleiding die daarbij hoort).

Anderen gaan naar de fabriek, en gaan daar aan het werk. Vrouwen zijn bij veel bedrijven graag geziene arbeidskrachten omdat ze het werk fijnzinniger en zorgvuldiger zouden aanpakken.

Voor de jongedames is hun korte loopbaan vaak een mooie periode: niet meer de prestatiedruk voelen van school, en nog niet financieel afhankelijk zijn van je echtgenoot. Weliswaar komt in 1957 een eind aan het verbod voor getrouwde vrouwen om als ambtenaar werkzaam te zijn, maar de praktijk blijkt weerbarstiger: tot ver in de jaren zestig, begin jaren zeventig betekent je huwelijk het einde van je contract met je werkgever. Wist je trouwens dat gehuwde vrouwen pas vanaf 1956 officieel handelingsbekwaam zijn? Voor het sluiten van een arbeidsovereenkomst hebben ze vanaf dat jaar niet langer de toestemming van hun man nodig.

Op die vrijheid moeten de jongedames op de foto nog bijna tien jaar wachten. Maar wie zien we hier? Vanwaar de witte jassen? Wat is het verhaal van deze foto? Vertel het ons! Je kunt reageren in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Reacties (4)

will vd eerden zei op 27 juni 2019 om 21:25
volgens mij zijn dit dames werkzaam voor Jansen de Wit,
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 juli 2019 om 09:53
Bedankt voor je berichtje, Will. Dat zou zo maar eens kunnen! Heb je enig idee wat de aanleiding kan zijn geweest voor deze foto? Is dit een lokaal, of een aula?
Will ve eerden zei op 1 juli 2019 om 11:55
Dit is een lokaal en ik denk ook dat dit lokaal bij de fabriek hoorde, de dames zullen waarschijnlijk daar het vak geleerd hebben,
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 juli 2019 om 15:30
Ah, dat is heel aannemelijk, Will, bedankt voor je toelichting!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.