
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Drieka de Bie-van Kol was een dochter van Hannes van Kol. Deze kwam in 1884 vanaf zijn ouderlijk huis aan de Erpse weg naar de Kerkstraat in Boekel en kwam toen in dit huis te wonen, waar Drieka op 8 augustus 1885 geboren werd.
In 1887 liet Hannes er een nieuw huis naast bouwen waar hij toen introk en daar niet veel later een “botermijn” exploiteerde. Dit was op Kerkstraat 12 / 12a, nu al meer dan een eeuw van de Bie. In 1907 trouwde Drieka met Grard de Bie.
Grard was bakkersknecht tegenover bij een zekere bakker Boonaerts. In dat huis, waar al lang de familie Vonk woont, was vroeger een bakkerij. Grard de Bie kwam eigenlijk uit Macharen, daar hadden zijn ouders een café-bakkerij en een kruidenierswinkeltje. Oorspronkelijk kwam de familie de Bie uit Utrecht.
In de jaren 1910-1930 woonde Piet Ketelaars in het huis Kerkstraat 14. Hij werd in Boekel Piet de Ketel genoemd.
Piet was invalide en kon niet lopen. Als je hem zag zat hij altijd op een driewielerfiets. In de jaren '30 werd het huis verkocht aan Penningske, die een slagerij met woonhuis had in de Wilhelminastraat op de plaats waar vanaf de 60er jaren de Boekos zich vestigde, naast toen garage van Nuland.
Rond 1939 verkocht hij dit huis aan Driek Emonds voor fl. 4000,-. In de oorlog ruilde Driek Emonds zijn huis met Willem Raymakers uit Odiliapeel. Het huis van Willem Raymakers stond bijna op het vliegveld en die vond het daar voor zijn gezin te gevaarlijk omdat er geregeld werd gebombardeerd
Na de oorlog, in 1945, is in het zuidelijke gedeelte de familie Jan v.d. Ven-de Bie komen wonen. Die huurden dat gedeelte van Driek Emonds, die inmiddels zijn huis weer terug geruild had.
In 1951/’52 is Drieka weer in het zuidelijke deel van haar geboortehuis gaan wonen, alvorens haar twee zoons trouwden. Hierdoor werd in datzelfde tijdsbestek zowel Kerkstraat 14 in tweeën gesplitst, als ook het huis van de Bie-van Kol. In laatstgenoemde woonde vanaf toen aan de noordkant de familie Toon de Bie-Gerrits met hun textielzaak en de zuidkant Willy de Bie en Dina de Bie-v.d. Ven met een bakkerij en kruidenierszaak. Willy overleed in juli 1981 en zijn vrouw Dina ging nog door tot 1985, waarna de zaak is opgeheven. De Heemkundekring is nog in het bezit van een BLOK-film van deze winkel.
Drieka is in 1956 in haar geboortehuis overleden. Ze woonde toen in bij haar jongste dochter Joke, die getrouwd was met Joep de Jong.
Toen Harry Emonds, een zoon van Driek, trouwde, kwam deze daar vervolgens (rond 1963) te wonen en begon er een elektriciteitszaak. Vader Driek hertrouwde met Nelleke van de Burgt en woonde tot 1991 aan de noordzijde van het huis. Nadat Harry Emonds zijn zaak ophief en naar Volkel verhuisde, vestigden zich er achtereenvolgens een bloemenzaak en een kinderkledingwinkel.
Boven woonde nog enkele jaren Harry’s dochter.
Daarna is het huis (14a) verkocht aan Van Dommelen die er een muziekzaak opende. Aan de noordkant (14) woonden 1994/'95 tijdelijk Jeroen en Anoushka de Bie. Dit werd vervolgens gekocht door Van Boxtel B.V.(ICT). Het pand, een van de oudste aan de Kerkstraat, is in juli / augustus 1995 gesloopt.
Het pand Kerkstraat 14 was tot 1952 dus één huis. Voor het hele huis was een tuintje met heggen erom, dit was zo'n drie meter diep. Er stonden hoge masten in, dit zag je bij gewone huizen niet. Het pad naar de voordeur was met kleine fietspadstenen belegd. In het huis waren allemaal ramen die in het midden opengingen. In de hal waar je vooraan binnenkwam lage grote kerkplavuizen van 50 x 50 cm. Rechts was een deur naar een klein spreekkamertje van ± 3 x 3 m. Door de deur links kwam je in een grote kamer van ± 5 x 5 m. Hierachter lag nog een grote kamer, vermoedelijk een slaapkamer van ± 4 x 5 m. Als je in de hal rechtdoor liep kwam je in een grote herd (= huiskamer). Links was daar een hele grote brede schouw zoals je vroeger ook in de boerderijen zag.
Rechts in de herd was een deur naar een grote opkamer en een deur er langs naar een grote kelder. Van de opkamer uit ging je met een trap naar een hele grote open zolder. Verder was er rechts in de herd nog een deur die uitkwam in een tamelijk grote keuken. Van die keuken uit kwam je op de stal met rechts daarin een ouderwetse wc. Links in de stal was een deur waardoor je naar buiten de tuin in ging. Midden door de tuin liep een breed tuinpad met aan twee kanten een lage heg, zoals je ze tegenwoordig ook weer ziet. Aan het einde van die tuin, hofpad heette dat toen, was een prieeltje van groen, daar lag ook een cementen vloer in. Deze indeling van het huis en de tuin zou er op kunnen wijzen dat het inderdaad een pastorie of zoiets is geweest.
Verteld door Dina de Bie-v.d. Ven en opgeschreven door zoon Gerard midden jaren ‘90 en bewerkt /aangevuld in 2016.