skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Toen Soerabaya nog Nederlands was

Een prentbriefkaart met daarop een foto van de “Beukelaan” die nooit echt zo heeft geheten (= Rutger van Herpenstraat) van vlak voor de oorlog, in 1938. Op de foto zie je stapels straatstenen langs de weg.

Deze weg werd voor het eerst verhard in 1928. Tien jaar later, in 1938, werd ie opnieuw verhard door de provincie in verband met de aanleg van de Statenweg. Vandaar die stenen. Verder links op de foto de burgemeesterswoning. Rechtsvoor het zusterklooster, de meisjesschool (later V.G.L.O.) en de St. Agatha-kerk; en nog geen auto te zien "zo heerlijk rustig".

Achterop de kaart staat de tekst: "Per luchtpost" en een postzegel Nederland 6 cent, gestempeld Boekel (* waarschijnlijk september) 1949. De kaart was gericht aan: D.P.L. soldaat Ad v.d. Ven 281115694, 42” B.T.C.A. peluton A.A.T., Soerabaia.

De tekst luidt: "Beste Broer Ad, hier heb ik dan weer een kaartje voor je. En u(w) brieven en foto’s ontvangen en daarvoor u(w) hartelijke danken, hopen dat het met u nog alles in goede gezondheid is. En met ons is ook nog alles in goede welstand en hebben weer druk te werken. Maar geloof wel dat wij nu een beetje warmte uit Indië gekregen hebben. Het is hier nu op het ogenblik heel warm en zal ook wel een tijd blijven, zoals de radio zegt.

Wij hebben vandaag ook de duiven weer eens weggedaan (*op transport voor een vlucht gezet) ze zijn nu naar Dale (*in de Achterhoek) gebracht en zien nu maar weer hoe het er nu mee afloopt. Maar het weer is goed en zal het dan ook wel meevallen.

Ons moeder en Dina (*zus) die hebben vandaag weer eens een bezoek gebracht bij de weduwe v.d. Ven (*waarschijnlijk hun tante op de Gemertseweg). Maar Ad mijn kaartje is bijna vol maar eindig nu nogmaals met de Hartelijke Groete van ons allen vader, moeder, broers en zusters maar het meest van je zus An

En dat het je goed gaat en houw je taai en tot schrijfs. Daag. En vele groete van je vriende en Kennissen en van Annie Voermans. Uitgever : Kinderen P. v.d. Kerkhof (Boekel)."

Ad was 20 jaar en zus An 26 jaar op dat moment. An speelt ook een rol in het verhaal Wat je al niet doet om 't verleden te ontrafelen.       

 

 

Reacties (4)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 6 oktober 2016 om 12:35
<img src="/media/boekel__kerkstraat_1948.jpg" title="Boekel, Kerkstraat 1948" width="400" height="254" border="0">Zojuist nóg een prentbriefkaart tegengekomen :
aan DienstPLichtig Soldaat Ad v/d Ven281115694 (uitleg : =281115= staat voor zijn geboortedatum nl. 1928- november de 15e). 42ste AAFA Peleton Veldpostkantoor Soerabaia. Per Luchtpost. Postzegel : Nederland 2 cent. met poststempel Boekel 21 juli 1949. Dit maal schrijven de afzender(s) : Vele groeten van Anny Wijnands, Truus Driesjen, Ger v. d. Ven (zus), Annie v.d. Ven (zus van boven besproken kaart), Dina (oudste zus), Moeder (Antonia v.d. Ven -Raijmakers), Piet (jongste broer), Martien (oudere broer), Tinny (vriendin van Martien), H. Bevers en A(drianus) v.d. Ven zijn vader. Gedrukt wederom : uitg. Kind. P. v.d. Kerkhof Boekel (N.Br.) De foto op de voorkant is waarschijnlijk uit 1948 [bepaald aan de hand van een soortgelijke foto in fotoboek -1- uit 1943 waarop de bomen beduidend kleiner zijn.) Op fotokaart : Boekel Kerkstraat [ Nu anno 2016 is dit Julianastraat] met Boterfabriek.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 oktober 2016 om 08:56
Bijzonder om te lezen, Gerard! Mooi ook, dat linkje van An naar het andere verhaal: zo wordt het als lezer duidelijk hoe het één met het ander te maken heeft.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 11 oktober 2016 om 23:47
<img src="/media/boekel__meisjes_van_maasbree_1949.jpg" title="de meisjes uit Maasbree" width="400" height="274" border="0">In de eerste reactie kende ik de eerste twee namen niet. Uit navraag bij oom Ad blijken het 2 meisjes te zijn geweest uit Maasbree (Limburg) die helemaal vandaar af met de fiets naar Boekel waren gekomen. De een was zus en de ander vriendin van een soldaat die in het zelfde 42ste AAFA peleton diende als oom Ad. De twee waren mede de aanleiding om deze kaart gezamenlijk in Boekel op de post te doen. In eens schoot me een foto te binnen waarbij mijn tante Ger 'meisjes uit Maasbree' aanwees. Op deze foto hierbij; de 5 eerste (jonge) meiden die als afzender op de kaart van 21 juli 1949 vernoemd staan. v.l.n.r. Annie v.d. Ven, Truus Driessen, Dina v.d. Ven, Anny Wynands en Ger v.d. Ven zittend op een stapel stenen achter het huis van familie van de Ven op de Molenwijk (nu anno 2016 Julianastraat.). Op de achterzijde van de foto staat -Boekel 20 juli 1949- [Dus de dag vóór de stempeldatum van de kaart]. en ... "Een zwaait er tegen de tropische heren ... Maar Truus durft het niet te proberen".
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 oktober 2016 om 10:10
Mooie foto weer Gerard, en wat een vermakelijke tekst aan de achterzijde.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen