skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Boer-zoekt-vrouw anno 1963

De Boerenbeweging “Ons Erf” herdacht op 5 januari 1963 te Berg en Dal dat ze 15 jaar daarvoor was ingezegend door kardinaal De Jong. De viering werd uitgebreid beschreven in hun maandblad “Ontginning”, het blad voor jongens en meisjes van het platteland.

Bij deze herdenking was ook onze bisschop van Brabant van dat moment, monseigneur Bekkers uit Sint Oedenrode, aanwezig, zoals te zien was op enkele foto’s in het artikel. Hij sprak een zogenaamd Feestelijk Woord uit tijdens de herdenking: “De Christen moet volop mens zijn, moet volop leven - in en van de schepping. In deze schepping hebben wij een stem door de liefde”.

Het blad (ook de 15de jaargang) bevat ook nog een artikel van Nelly van Herpt over de tweede Boerenjeugddag in Drunen. De toenmalige burgemeester van Drunen, H.J.M. Stieger, hoopte o.a. dat de dag bij zou dragen aan het verstevigen van de vriendschapsbanden onder de boerenjeugd uit het oostelijk deel van de Langstraat.

Op de dag werden diverse wedstrijden gehouden, zoals in grondspitten, trekker- en paardenbehendigheid en hardlopen met hindernissen voor de jeugdige mannen. Voor de jonge dames waren er wedstrijden in de veilinghallen, zoals in het opmaken van slaatjes en een botervloot, bloemschikken en ook voor hen hardlopen met hindernissen. Ook werden door de dames thuisgemaakte schortjes tentoongesteld en gejureerd. De dag werd binnen de veilinghallen afgesloten met een feest vroeg in de avond waarin de prijsuitreikingen plaatsvonden.

Tenslotte was er ook nog onder het item ‘Onze lezers schrijven’ een reactie uit De Rips á la Boer-zoekt-vrouw van mejuffrouw V. v.d. H. Zij schreef onder het kopje "Niet zo pessimistisch!": "in het decembernummer van Ontginning was een jonge boer aan het woord, over het al dan niet aanvaarden van het beroep boer. Over het eerste punt kan ik het in sommige opzichten wel met hem eens zijn. Maar wat het tweede betreft, heus, jonge boer, niet zo pessimistisch worden! Er zijn nog heel wat meisjes die dit beroep van haar man, of toekomstige man, graag aanvaarden.

Dit is natuurlijk. Want als je van een jongen houd, sluit dit in, dat je zijn beroep gaat waarderen. Het ligt toch meestal zo, dat de keuze van een jonge boer uitgaat naar een boerendochter. En deze is maar wat goed op de hoogte van het beroep. Het is lang niet altijd rozengeur en maneschijn, maar waar zou dit nu wel zijn?

En is het niet zo, dat we als agrarische jongeren ons in deze moderne wereld net zo goed weten te plaatsen? Al kan de volksmond dan wel eens zeggen "die stomme boer", maar ook dit is gelukkig al zeer sterk verminderd. En dit alles ziet een meisje ook in een jonge boer.

Ja, als je de geschiedenis van vroeger uit de kast gaat halen, of korter gezegd, "Het verleden"! Ja toen was de boerin tegelijkertijd een goede kracht voor de boerderij. Dit behoeft nu toch immers niet meer! Als er wat betreft de werkzaamheden een goede regel heerst, dan kan men evengoed een gezellige avond hebben om die te besteden aan ontspanning, op  allerlei gebied.

Is er nu een mooier en vrijer beroep? En het is het nauwste betrokken bij de natuur! Zo zien toch veel meisjes het beroep van de jonge boer. Hopelijk is G. S. uit N. een beetje gerustgesteld. Ja?"

Reacties (6)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 1 maart 2017 om 20:13
Dag Gerard, je verhaal met genoegen gelezen.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 2 maart 2017 om 11:23
Inderdaad, prachtig verhaal en mooi pleidooi. Je zou haast de titel omkeren..
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 3 maart 2017 om 13:31
In het zelfde Christelijke blad voor de plattelandsjeugd, let wel in het preutse 1963, 'waagde' de redactie ( wel-is-waar in het Duits) het volgende op de achterzijde te plaatsen :
" In het blad "De Ploeg" het blad voor de Zuid-Duitse plattelandsjeugd - in ieder geval zuidelijker dan Limburg- vonden we een relaas over Carnaval, waaruit we hier enige stukjes citeren :
[ vanuit het Duits vertaald :] "Als aanhalige halfbakken hingen ze de hele avond aan me-kaar. Op een smakeloze manier drukten ze zich tijdens het dansen tegen elkaar aan, alsof ze bijna verpletterd wilden worden. In de danspauze overlade hij haar welwillend met likeurbonbons totdat ze er half versuft van was geraakt. Tijdens de gezamenlijke terugweg naar huis had hij met haar een lichtzinnig spel (gehad). 16 jaar oud, was het arme ding".
En daar onder :
" Ik vraag me af of het decor , negro-meisjes in eva-kostuum, er niet toe leidde dat bij het grote Masker-bal, diegene die de maskerprijs-toegekend kreeg; 5 flessen sekt ontving, omdat diens kostuum er soortgelijk uitzag ; onder niets, boven niets en in het midden niet veel. Het gewone volk van het dorp joelde en die van goede kom-af waren te laf om er iets van te zeggen."
Het relaas eindigde met : "En hoe is het bij Jullie ? ".
Gonnie zei op 24 maart 2017 om 15:07
Dag Gerard,
Met belangstelling je verhaal gelezen.
Ik ben een van de velen die ook vanuit de boerenstand cursussen volgden op "ons Erf".
Voor de jongeren zowel jongens als meisjes (wel apart) werden ook sportdagen georganiseerd, ieder jaar in een andere plaats in je eigen district, en zo kon je elkaar ontmoeten. Iedere plaats had ook zijn eigen kleur van kleding!.
Ook toen gold dus "boer zoekt vrouw", en omgekeerd "vrouw zoekt boer"!!
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 24 maart 2017 om 22:01
En Gonnie, heb jij 'jouw boer' daar ook gevonden? Of moest je op de boerderij van je ouders blijven werken?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen