skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Brandjes blussen en gymen in Wanroij

Zou ‘ie vaak zijn verstuurd, deze ansichtkaart met ‘Groeten uit Wanroij’? We komen ‘em tegen in onze collectie met foto’s. Bij de omschrijving staat: brandweerkazerne en gymnastieklokaal aan de Schoolstraat in Wanroij, rond 1960.

Zo te zien is het achterste deel van het gebouw in gebruik door de brandweer. Dan moet het deel hier rechts op de foto voor de gymnastiek zijn gebruikt.

Eyecatcher op deze foto is ongetwijfeld de auto met de imperial. (een Volvo?). Als we inzoomen, kunnen we het nummerbord lezen: SX-62-71. Achter de auto zitten enkele mensen op het muurtje (waaronder een meisje met strik in het haar).

We zijn benieuwd naar het verhaal achter deze foto. Heb jij gegymd in dit gebouw? Was je brandweerman in Wanroij en ben je vaak uitgerukt vanaf deze plek? Of sta je net naast je auto toen deze foto werd genomen? Vertel het ons!

Reacties (2)

Theo van de Hulsbeek Jz. zei op 23 juni 2014 om 10:13
Omstreeks 1957 kreeg dit gebouw de functie van gymzaal en brandweer kazerne en werd ook de woning op de voorgrond aangebouwd. Voor die tijd was het de uit drie(?) klaslokalen bestaande “Gerardus Majella” jongensschool. De schoolmeesters waarvan ik daar les kreeg waren Harrie Mommers (1e ) en Cees Michiels (in de 2e klas). We zaten daar nog in oude (“Ot en Sien”) banken.
Toen de school verbouwd werd kregen wij de kans om wat zakgeld te verdienen. Bij de verbouw werden zoveel mogelijk stenen hergebruikt. We ontvingen voor het “poetsen” van de stenen 1 cent per stuk. Omdat het cement aan de stenen soms erg vast zat en een hakbijl niet het ideale gereedschap om het te verwijderen viel er niet veel te verdienen.
Mijn vader, die smid was, maakte van een oud mes (dat voor een ploeg zat om de grond open te rijten) en een stuk tuinslang een perfect gereedschap. Het was niet snel bot en ik kreeg minder blaren in mijn hand.
In de buitenmuur van het gebouw werden twee kunstwerken gemetseld en in de zaal schilderingen (N. Paashuis?) aangebracht.
Bij de opening werd er een demonstratie gegeven door Klaas Boot jr. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Klaas_Boot_jr.) . Helaas mochten wij daar niet bij aanwezig zijn. We klommen buiten op de vensterbank en keken stiekem over het gordijn (totdat we er af gestuurd werden).
Vanuit de nieuwe school gingen we 1 (mogelijk 2?) maal per week naar de gymzaal. Achter de gymzaal, naast de kleedruimte, was een ruimte waar we onze voeten moesten wassen.
Ik kan me niet herinneren of we voor de overgang naar de nieuwe school ook al gymles kregen.

De grote fietsenstalling van de school werd omgevormd tot brandweer kazerne door twee grote deuren in bestaande togen te maken en een deur naar de gang dicht te metselen.
Een van de sleutels van de kazerne hing bij ons thuis. Wij woonden tegenover de kazerne en waarschijnlijk was het een reserve sleutel voor het geval geen van de brandweerlieden een sleutel bij zich had. Voor ons was het echter een sport om, zodra de sirene op het gemeentehuis loeide, zo snel mogelijk de deuren alvast te openen.

Het woonhuis aan het gebouw werd bewoond door de familie van Wanroij. Arnold van Wanroij was “meester” aan de jongensschool. Hij was ook gedurende vele jaren secretaris (?) van het dorpskrantje het “Wanroijs Nieuws”.

Inmiddels heeft het gebouw aan de Schoolstraat plaats gemaakt voor woningen en is ook de in 1957 in gebruik genomen nieuwe “Gerardus Majella” school aan de Noordstraat afgebroken. Voor de daar vrijgekomen ruimte is onlangs een woningbouwplan gelanceerd.
Ook de sporthal aan de Wetstraat die in de 70-80er jaren, ter vervanging van de gymzaal aan de Schoolstraat, gebouwd werd is vorig jaar gesloopt. Dit gebouw had (helaas) de Nederlandse naam “De Wilgen”, omdat daar vroeger knotwilgen stonden (Het gebruik van de naam “De Knoten” , Wanroijs dialect voor knotwilg zou mijn voorkeur gehad hebben).
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 juni 2014 om 09:48
@Theo: Wat een prachtig verhaal! Door je toevoeging komt de foto opeens tot 'leven'. Mooie herinneringen ook, aan het poetsen van stenen voor 1 cent per stuk, aan de gymles of aan het openen van de deuren van de kazerne.

Woon je nog steeds in Wanroij? Herken je nog veel terug van het dorp van toen?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen