skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De CNV-Levensmiddelenaffaire: plek gezocht

Het is oktober 1944 in ’s-Hertogenbosch. Jan van Boekel, directeur van de Steenkolen Groothandel van Boekel, kan na de bevrijding weer gaan werken aan zijn toekomst. Als op 5 mei 1945 geheel Nederland bevrijd is, besluit hij met een aantal bevriende Bosschenaren om het hongerende westen van het land te gaan helpen.
   

 

 

Als vrijwilligers voor het Commissariaat Noodvoorziening (CNV), een onderdeel van het Militair Gezag (MG) reizen ze met gezwinde spoed af naar Leiden met een eerste zending hulpgoederen. In Leiden zullen ze tot nader order de aanvoer en distributie van hulpgoederen organiseren.

 

 

Eind juni zijn ze weer thuis. Maar in september krijgt het verhaal een dramatisch vervolg: Jan van Boekel, Willem Janssens, Arie van Rietschoten, Siem de Bruyn, Kees Timmers, A. Coolen, .. Wildenberg, George Wortelboer, .. van Loon en Annemarie Slagter worden gearresteerd. Wat is er gebeurd?

 

 

Momenteel ben ik bezig met een documentaire over deze hulpverleners. Het gehele verhaal hiervan staat beschreven op mijn site, maar ik ben nog op zoek naar de locatie van waaruit deze vrijwilligers op 9 of 10 mei 1945 op verzoek van het Commissariaat Noodvoorzieningen naar Leiden zijn vertrokken met een transport hulpgoederen. Van deze locatie heb filmmateriaal van waaraf ik enkele foto’s heb gemaakt. Mogelijk is er iemand die een bekende plek herkent (en wellicht zelfs bepaalde personen).

 

 

Het is zonder twijfel in Brabant. Als duidelijk herkenningspunt zou de kerktoren kunnen dienen en een soort patronaatsgebouw of zoiets waar de mannen in militair tenue aan de voorzijde van op straat staan. De foto met veranda/luifel is aan de achterzijde van datzelfde gebouw.

 

 

Inmiddels, half januari 2013, heb ik via Google Maps, met daarin de foto’s van kerken, de gezochte locatie gevonden. Onmiskenbaar betreft het hier het voormalige klooster en pensionaat “Ave Maria” aan het Columbusplein / Transvaalplein in oud Tilburg zuid.

 

 

 

 

Reacties (8)

j.Sikkenga zei op 30 november 2013 om 15:56
Hr
Ben J.Sikkenga en ben zelf van uit
Tilburg met CNV naar Hilversum vertrokken de straat naam kan ik niet terug vinden , het was achter het station en uit de Sharma fabriek
Hebt u hier foto,s van ???
graag reactie
Jan van de Vossenberg zei op 28 april 2015 om 15:32
De foto's zijn inderdaad genomen aan de voorzijde en de achterzijde van het voormalige kleinseminarie van de Paters Oblaten van de H. Franciscus van Sales, missiehuis Ave Maria, aan het Columbusplein in Tilburg. Als priesterstudent heb ik daar gewoond van 1959 tot en met 1966. De foto's genomen aan de voorzijde laten tevens gedeelten van de Voltstraat en het Transvaalplein zien. De foto van de achterzijde is de ingang naar de klaslokalen en de studiezaal, gevestigd in de linkervleugel van het complex. De foto's zullen wel genomen zijn aan het einde van de Tweede Wereldoorlog of direct daarna. De paters, broeders en studenten moesten toen noodgedwongen hun eigen klooster verlaten. Zij kregen toen gelukkig onderdak bij de Trappisten in Tilburg.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 14 november 2018 om 11:59
Wellicht zou je eens navraag kunnen doen bij het NIOD (https://niod.nl/) en het Netwerk Oorlogsbronnen (https://www.oorlogsbronnen.nl/). Het zou erg leuk zijn als die film gevonden zou worden!
Marcel Buitelaar zei op 15 november 2018 om 01:03
Bedankt Lisette Kuijpers voor de info ik laat het hier weten als de film gevonden is dus alle reacties en of tips zijn nog welkom
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 20 november 2018 om 14:23
Wat een prachtige film over deze bijzondere hulpactie, Marcel! Bedankt voor het delen en we horen het inderdaad heel graag als die andere film ook nog boven water komt...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen