skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Mobilisatie in Mill

Deze soldaten lagen in 1939 gestationeerd in Wilbertoord tijdens de mobilisatie. Wie herkent de boerderij en de soldaten?

Mobilisatie bij een boerderij in Wilbertoord

Vlak voordat de Tweede Wereldoorlog ook in ons land zou losbarsten, werd het Nederlandse leger in allerijl in paraatheid gebracht. Zo ook deze militairen, die in oktober 1939 een onderkomen vonden in deze boerderij in Wilbertoord. De fotograaf trekt nogal wat bekijks; enkele mannen negeren het bevel 'Deur dicht SVP' en komen ook even lachen naar het vogeltje.

Kun jij je nog iets herinneren van de mobilisatie rond Mill en Wilbertoord? Herken je de boerderij die op de foto staat of kun jij namen van soldaten noemen? Vertel het ons!

 

 

Reacties (20)

Jo Jakobs zei op 2 september 2015 om 11:02
Hallo ,deze foto is gemaakt bij de Boshoeve in de Princepeel te Wilbertoord,
hiervan zijn nog meer foto,s ,ook van de binnenkant van de schuur waar de soldaten toen gelegerd waren .
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 2 september 2015 om 15:25
Beste Jo, bedankt voor je reactie! Fijn dat we nu weten om welke boerderij het precies gaat. Uiteraard zijn we erg benieuwd naar de andere foto's van deze mobilisatie! Mocht je ze met ons willen delen, dan kun je ze sturen naar info@bhic.nl of we kunnen ze voor je scannen.
Jo Jakobs zei op 2 september 2015 om 17:36
Hallo Lisette ,deze bijhorend een zelfs de foto hierboven staan al op jullie site .
Ze staan bij foto,s onder Wilbertoord
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 23 september 2015 om 15:57
Beste Jo, bedankt voor je reactie. Ik heb de foto's inderdaad op onze site gevonden. Fijn dat je andere bezoekers op deze foto's attent hebt gemaakt, bedankt!
Rudy zei op 30 juli 2019 om 21:20
Mijn vader woonde er toen als jongetje van 3
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 juli 2019 om 11:47
Was dat in de oorlogsperiode Rudy? En zijn er toen nog dingen gebeurd die hij je later verteld heeft? Of die hij zelf heeft horen vertellen, omdat hij nog zo jong was?
Jo Jakobs zei op 31 juli 2019 om 12:27
Hallo Rudy, hoe heet je vader ?
Woonde hij toen op de Boshoeve ?
Rudy zei op 5 augustus 2019 om 12:59
Mijn vader heet Jos van lanen en heeft nog veel herinneringen aan toen en verteld er nog steeds over hij is nu82 jaar oud en weet sommige dingen nog als de dag van gister
Albert
Albert zei op 5 augustus 2019 om 13:36
Volgens mij woonde de vader van Jos aan de Koestraat bij de spoorwegovergang waar de pantsertrein langs is gekomen en waar langs ik met ons gezin naar Uden zijn gevlucht. Ook is daar in de buurt landbouwer Bastiaans door de Duitsers doodgeschoten.
Jo Jakobs zei op 5 augustus 2019 om 13:49
Waarschijnlijk is er een misverstand , de foto gaat over de Boshoeve in de Princepeel vlak bij wat wij het kasteel noemen .
De Boshoeve met ook het gebouw waar de soldaten ingekwartierd waren is enkele jaren geleden afgebroken en werd het laatst bewoond door de fam. Sengers daarvoor woonde er de fam. Bos.
Maar misschien heb ik het helemaal fout en stond er ook een zelfde gebouw bij de fam. van lanen aan de Koestraat , maar dat was dan niet in Wilbertoord
Albert
Albert zei op 5 augustus 2019 om 13:59
Wilbertoord heette toen nog "Princepeel" ??? Ik heb daar boodschappen gebracht bij de familie van Ophoven op "het kasteel. In de oorlog gingen ik kastanjes rapen ( en afgooien) in de laan daarbij. Daar woonde toennog een zgn "rijksduitser
Rudy zei op 5 augustus 2019 om 14:22
Mijn opa en oma koos en mina van lanen zij eind jaren 50 daar weer vertrokken en naar de Sint hubertse binnen weg in mill de van lanen op de koestraat is een andere is ook geen familie van ons
Albert
Albert zei op 5 augustus 2019 om 15:26
Dan denk ik dat ik die wel ken, als dat in de nabijheid van de familie Vloet was. Cor Vloet, een klasgenoot van mij, werkte toen bij Fa Van Hout. De schoorsteen van de fabriek staat er nog. Hij is van steen en er staat met grote letters op "van Hout". Daarom is het de grootste leugenaar van Mill.
Jo Jakobs zei op 5 augustus 2019 om 17:17
Maar nou weten we nog steeds niet zeker welke boerderij het was ,of hebben Koos en Mina van Lanen ook op de Boshoeve gewoond?
Rudy zei op 5 augustus 2019 om 17:54
Die hebben op boshoeve gewoond ga zo naar mijn ouders en zal dan het een en ander na vragen
Rudy zei op 5 augustus 2019 om 20:12
Mijn opa en oma hebben van 1939 tot 1949 op de boshoeven gewoond mijn vader weet ook nog de dhr bastiaans is dood geschoten hebben en dat vliegtuigen voor het huis stonden zo dicht bij dat er zelfs 1x een vleugel de raam van het huis heeft geraakt en dat er 1944 ok engelse en Canadese militairen waren in het huis dat waren er zo veel dat ze nooit gedwongen in de kelder van het huis moesten slapen mijn opa en oma hadden daar ook een hele grote fruit boomgaard die stond helemaal vol met leger spullen zo dat de Duitsers ze niet konden als ze over vlogen
Jo Jakobs zei op 6 augustus 2019 om 22:26
Hoi Rudi , mooi dat ze nog weten wat er gebeurd is , dat er Engelse en Canadese soldaten gelegerd waren en zelfs vliegtuigen gestaan hebben is is wel apart .
Die meneer Bastiaans werkte die in de princepeel en is die door de Duitsers doodgeschoten of heb je het daar niet met je ouders over gehad?
Albert
Albert zei op 7 augustus 2019 om 12:26
Adrianus Bastiaans was landbouwer en woonde in Langenboom aan wat nu de Udensedijk heet. Zijn boerderij is afgebrand en na de oorlog herbouwd. Hij was teruggekomen om naar zijn vee in het weiland te kijken en te verzorgen terwijl zijn vrouw verborgen zat achter de put van de boerderij. Hij werd door de Duitsers, uit de pantsertrein gelost in Zeeland bij het zgn "Zeelands Halt", die verborgen zaten in sloten en struiken nabij zijn weiland in afwachting van aanvoer versterking van nieuwe troepen met zwaarder materiaal, dat kon voorlopig niet gebeuren, want de pantsertrein was op de terugweg in Mill ontspoord. Waarschijnlijk dachten de Duitsers, dat hij hun verborgen positie aan de Nederlandse militairen zou verraden. Hij is op 13 mei door zijn buurman Hendriks, wonende aan De Dellen, dood gevonden. Gerardus Bexkens, ook uit Mill, wonende op de Vilheide, is vroeg in de morgen op 10 mei ook doodgeschoten toen hij op zijn werk ging was aan het defensiekanaal.
Albert
Albert zei op 12 augustus 2019 om 01:19
Rudy, ik vroeg op 5 augustus over het adres 'Sint Hubertse Binnenweg' of dat in de omgeving van mijn klasgenoot Cor Vloet was, omdat ik ooit iets gedaan heb voor een zekere familie Van Lanen. Op mijn dagelijkse fietstocht heb ik gekeken naar het pand en zag dat het huis nummer 5 was. Als jouw pa zo graag over de oorlog praat dan wil ik best een keer een praatje bij hem gaan maken tijdens een fietstocht. Ik was bij de inval op 10 mei 1940 bijna 10 jaar en mij heeft de oorlog ook altijd geïnteresseerd en ik heb veel boeken over de oorlog verzameld. Enkele jaren geleden heb ik nog een gesprek gehad met een vaandrig die bij ons ingekwartierd was. Hij was toen circa 96 jaar en zou naar een verzorgingshuis gaan en schonk mij een foto in uniform toen hij bij ons was ingekwartierd was. Hij had in 1940 een gevechtspauze geregeld, zodat wij redelijk veilig van uit Mill naar Uden konden gaan via de weg langs de boerderij waar de heer Bastiaans was doodgeschoten
Rudy zei op 12 augustus 2019 om 08:02
Dag Albert de familie vloet woonde inderdaad bij ons om de hoek langs de florist mijn ouders wonen nu op de bazuinstraat 1 in Sint Hubert je kunt altijd een keer aan bellen hij weet dat ik hier schrijf en als je uitlegt dat je via mij daar aan belt zal hij het echt wel goed vinden

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen