
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Bernardus Arts kwam in 1913 als jonge onderwijzer in Langenboom aan. Tien jaar later verliet hij tijdelijk het dorp om schoolhoofd te worden op ’t Oventje. Maar in 1929 keerde hij terug in Langenboom als hoofd van de lagere school. Bernardus beperkte zich niet alleen tot lesgeven op zijn eigen school. Hij zag in dat de landbouw nieuwe eisen stelde en wilde jonge boeren daarin helpen. En zo begon hij een landbouwcursus.
Maar ook lesgeven in bredere zin was niet genoeg voor Bernardus Arts: hij zette zich in voor het Wit-Gele Kruis, de fanfare Amicitia, het burgerlijk armbestuur, de NCB en de RKJB. Voor al zijn inzet werd de onderwijzer in 1952 onderscheiden met het gouden erekruis Pro Ecclesia et Pontifice.
De Graafsche Courant schreef bij die gelegenheid “Meester Arts is een begrip geworden voor de Langenboomse bevolking. Iedereen vond in hem door zijn voorbeeld een steun, op de weg naar liefde en onbaatzuchtige ijver, in vriendelijke behulpzaamheid, in geduldige evenwichtigheid, bescheiden en godsdienstigheid”.
Een jaar later schreef dezelfde krant aan de vooravond van het veertigjarig jubileum van de onderwijzer: “En wat zo mooi is, Langenboom en deze eenvoudige meester zijn één. Bernardus Arts is eerlijk en rustig, punctueel en met oog voor het maatschappelijk leven”.
In 1957 ging Bernardus met pensioen en zijn zoon Martien Th. Arts volgde hem op. Martien heeft duidelijk een aartje naar zijn vaartje: eerlijk, doordacht en oprecht met daarnaast een groot organisatietalent. Die eigenschappen kwamen hem goed van pas toen de paters Dominicanen in 1964 hun vertrek aankondigden. Vanuit de parochie veroorzaakte dat nogal emotionele protesten, die Martien Arts op een verstandige manier wist op te vangen.
Net als zijn vader was Martien sterk bij het gemeenschapsleven betrokken. Zo was hij voorzitter van de voetbalvereniging SES. Maar daar bleef het niet bij: “Er kon niets gebeuren op maatschappelijk of sociaal terrein, in het kerkelijke of politieke leven, of de heer Arts was erbij”. Dat stond in Het Torentje van september 1972, bij gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als onderwijzer in Langenboom.
Opnieuw net als zijn vader dat ooit overkwam, kreeg hij bij zijn jubileum een pauselijke onderscheiding vanwege zijn inzet voor de parochie. Ook bij zijn leerlingen was hij geliefd. Niet voor niets verscheen de hele klas oud-leerlingen van 25 jaar terug op de receptie van zijn zilveren onderwijzersfeest. Het tekende Arts dat hij daar geëmotioneerd op reageerde: “De rillingen liepen over mijn lijf”.