skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Onbekend object in ‘Vierhuukske’

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 8 maart 2012
bijgewerkt op 23 april 2014
Ongeveer op de plek van het Dorus Hoeksplantsoen stond tot 1975 een complex arbeiderswoningen. Het vormde min of meer een driehoek, die desondanks ’t Vierhuukske werd genoemd. De foto is gemaakt rond 1920, toen deze woningen echt aan de stadsrand stonden.

Op het binnenterrein, achter de huizen, had elk gezin z’n eigen tuin. Vooraan in deze tuinen, althans op de foto, stond een torentje.

Wij vragen ons af of het soms een watertoren was. Dit gebouwtje komt namelijk niet meer voor op een latere foto waarop de grote watertoren is te zien die nu in gebruik is als moskee. Ook op de prachtige site van het vierhuukske  konden we het torentje niet ontdekken. 

Welke Ossenaren maken ons wijzer? Reageer via onderstaande link of bel ons!

Reacties (30)

Jan van den Oever zei op 10 maart 2012 om 16:07
Op de site van WatWasWaar vind ik in sectie C blad 1 op nummer 157 een pakhuis, dit zou het kunnen zijn, "zou kunnen" want de precieze plek is moeilijk te vinden als je niet bekend bent in Oss. Een pakhuis/spieker werd gebruikt voor opslag van tiend-goederen.
Gerard zei op 10 maart 2012 om 22:22
Ik ken het vierhuukske niet, maar ongeveer rond 1955/60 woonden een oom en tante van mij in de Vierhoekstraat vlak bij de Visserskerk, was dat in de buurt? op jullie foto herken ik niets.

vr. gr.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 12 maart 2012 om 11:43
@Jan, de de door jou aangeduide plek ligt iets te dichtbij het oude stadscentrum van Oss. Bovendien verwijst de door jou gebezigde terminologie (spieker, tiendgoederen) naar een verder verleden. Het gaat hier echt om een vroeg 20e-eeuws wijkje. Maar evengoed dank voor je snelle reactie!

@Gerard, de door jou bedoelde Vierhoekstraat was een zijstraat van de Arendstraat en inderdaad lag 1 van de woningrijen van 't Vierhuukske aan die straat. Echter, niet de Visserskerk, maar de Bloemskerk (H.Hart) stond in die buurt.
Heb je nog verdere familie die iets meer weet?
R.van Berkom zei op 12 maart 2012 om 13:25
Op de voorgrond aan de rechterkant is de boterfabriek van Jurgens te zien, met schoorsteen.
Iets hoger staat de "witte molen" aan de Nieuwe Brouwerstraat. Daar t.o. was vroeger de Windmillbar (biertjes gedronken en meisjes ontmoet). Rechts is de Tuinstraat en links de Arendstraat. De Watermolen staat verder naar boven aan de linkerkant (niet zichtbaar). Het huisje is mij niet bekend. Wij woonden in de Heihoek en kwamen niet in de buurt van het Vierhuukske! Je moet de foto vanuit het centrum bekijken.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 12 maart 2012 om 14:35
@R.(Rien?), dank voor je bijdrage aan dit forum!
Ik denk dat jij met de 'Watermolen' de grote watertoren bedoelt. Toen die eenmaal in bedrijf was, zou 'n kleinere buurtwatertoren (die in 't Vierhuukske!)overbodig zijn geworden. Althans, dat denken wij....
R.van Berkom zei op 13 maart 2012 om 08:25
Henk, dat klopt, ik bedoelde watertoren. Mogelijk dat in het gemeentearchief van Oss iets te vinden is over dat "onbekend object"?
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 13 maart 2012 om 09:38
@Rien, we gaan kijken!
Hartelijke groet!
Jan Raaimakers zei op 14 maart 2012 om 18:56
Op de kleine foto (deelvergroting met de watertoren) staat in de midden een huis met een spits dak. Het bovenste raampje van dat huis is mijn slaapkamerraam geweest, in ben daar in 1953 geboren!
Het gebouwtje was inderdaad een kleine voorloper van de latere watertoren aan de huidige watertorenstraat (Moskee nu). Het torentje was in 1953 al lang weg, maar wij woonden in bij mijn grootouders van mijn moeders kant (familie Doeleman) en er werd door mijn opa vaak over gesproken. Hij woonde daar al teintallen jaren en heeft de toren zien bouwen en ook weer zien slopen. 'Mijn slaapkamerraam' is trouwens wat overdreven, het was de slaapkamer van mijn ouders waar ook mijn bed stond, tot 1963 duurde die situatie, toen kregen we eindelijk een eigen (huur)huis. Woningnood betekende in die jaren nog wat anders dan nu..
Op de fot is ook nog het stelsel van 3 weggetjes te zien die vanuit de midden in stervorm naar de drie hoeken van het Vier(!)hoekje lopen. De tuinen liepen door tot aan die weggetjes. Om een indicatie te geven: De huidige Tuinstraat - Arendstraat- Vierhoeksingel driehoek heeft nog ongeveer dezelfe afmetingen als het oude Vierhoekje. Als je op de goede plek woonde was je tuin meer dan 50 meter diep! Toen de toren werd gesloopt is die situatie veranderd. Vanaf de toren moet je naar links (parallel aan de Arendstraat) en naar rechts (idem aan Tuinstraat) en acherin op gelijke afstand paralel aan de Vierhoeksingel een weggetje denken. De tuinen werden tot de weg ingekort en het driehoekige middenterrein bleef braak liggen als een prachtig terrein voor ons om kuilen te graven, vuurtje te stoken enz. Kortom alles wat je nu niet meer mag... Als iemand meer wil weten, vraag gerust. Ik vertel er graag over en ben er trots op dat ik daar geboren ben. Aan de makers van de site: Bedankt, ik heb nu eindelijk weer een foto van mijn geboorte buurt.
Jan Raaimakers zei op 14 maart 2012 om 19:28
Nog even een kleine aanvulling. In 1935 heeft Oss pas zijn eigen centrale watertoten gekregen. Maar voor die tijd stonden er blijkbaar meer van deze kleine torentjes in Oss die een beperkt gebied van stromend water voorzagen. Ik lees net in het prachtige boek over de Dr Hermanslaan dat deze villawijk een eigen watertorentje had. Op blz 34 zie je op de achtergrond inderdaad een torentje dat verdacht veel weg heeft van het torentje in 't Vierhuukske! Op de volgende bladzijde wordt er ook in de tekst iets over de watervoorziening in Oss gezegd. Daaruit kun je dus opmaken dat 't Vierhuukske dus bepaald voorop liep in Oss!
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 15 maart 2012 om 11:52
Graag wil ik lezer nog even wijzen op de waterkaart van BHIC in het blauwe domein op onze website. Daar staan ook gegevens en verhalen over de watertorens in Oss.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 15 maart 2012 om 13:34
@Jan, fijn dat ons vermoeden wat betreft het 'eigen' watertorentje van 't Vierhuukske juist blijkt te zijn! Inderdaad had ook het villabuurtje bij de Dr Hermanslaan zijn eigen watertorentje. Dankzij jouw reactie kunnen we op onze Brabantse Waterkaart, waar collega Annemarie naar verwees, weer wat verhalen aanvullen.
Verder viel me op hoe mooi je hebt beschreven hoe het binnenterrein van 't Vierhuukske er uitzag.
Bedankt!
Jan Raaimakers zei op 15 maart 2012 om 14:39
@Annemarie, het verhaal in de waterkaart mbt Oss kan daarmee dus inderdaad ook weer wat uitgebreid worden. Niet alleen de villawijk had zijn eigen watertoren, maar ook de volksbuurt 't Vierhuukske. En als je de diverse genoemde data en fotobijschriften vergelijkt, was die van 'ons' er waarschijnlijk nog eerder ook.
Misschien nog een vraag die aan het denken kan zetten: Gezien de bouwwijze (driehoek, met 'eigen' binnenterrein) en de -zeker voor die tijd- vrij grote en luxe huizen, lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat deze huizengroep met een bepaald doel zo gebouwd is. Misschien één van de grote industrieën die re zijn personeel in wilde huisvesten? Is daar iets van bekend?
Broer van Deutekom, Oss (e-mail) zei op 16 maart 2012 om 13:39
Naar aanleiding van de foto in de Sleutel omtrent het onbekende object in het Vierhuukske laat ik U weten dat dit volgens mij de oude watertoren was. Die werd nadien gebruikt als
werkplaats van de St.Willibrordus(woningbouwvereniging), in het jaar 1948!!
Ik hoop dat ik U van dienst ben geweest en hoor graag of dit klopt.
Ik wacht op Uw antwoord.
Vriendelijke groet
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 16 maart 2012 om 13:41
@Broer, wij gaan nog informeren bij de Woningbouwvereniging of zij hier meer over weten.
Hartelijk dank voor je bijdrage!
Mevr.van den Bos-van Nieuwenhuizen, Oss (telefonisch) zei op 16 maart 2012 om 20:38
Hoewel uit Amersfoort afkomstig, woon ik al 55 jaar in Oss. Mijn man was Ossenaar en woonde als kind in een boerderij aan de Arendstraat, vlakbij 't Vierhuukske. Mijn schoonvader heeft nog als molenaar gewerkt op de Witte Molen.
Ik herinner me het torentje. Daar ging mijn man heen om zijn duiven te klokken. Zelf had hij geen klok. Veel mensen in 't Vierhuukske hadden duiven.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 16 maart 2012 om 20:40
Mevrouw Van den Bos, bedankt voor uw bijdrage aan deze discussie. Wel vraag ik mijzelf nu af of het torentje misschien toch niet meteen is afgebroken na het gereedkomen van de grote watertoren. Wie weet meer hierover?
Jimmy Schulten zei op 15 oktober 2019 om 13:13
Het inmiddels al een paar jaar geleden, en er zijn steeds meer gegevens online gekomen. Dus weet niet of het nog relevant is, maar misschien toch handig voor diegene die hier terecht komen.
Tijdens mijn onderzoek naar de Arendstraat, een deel van het vierhuukske, kwam ik ook het veldwerk tegen van het kadaster. Hier wordt het object ook met name, watertoren vermeld.
Kies hiervoor in het kadaster archief viewer voor veldwerk, met als gemeente Oss. Het gaat om Sectie C, en het archief nummer is 137. Kies dan voor de A variant. En deel 2.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 15 oktober 2019 om 15:11
Bedankt voor je aanvulling Jimmy, wat is het kadaster toch een mooie bron. Het programma Kadasterviewer is in onze studiezaal te gebruiken en geeft je op basis van een adres of een kadastraal nummer een mooi overzicht van opeenvolgende eigenaren, bebouwingen en dus zelfs kaarten en overzichten.
Hetty Ruis zei op 2 mei 2021 om 13:45
Prachtige foto van het Vierhuukske! Even terug naar mijn jeugd.. mijn opa en oma woonden in de Arendstraat (volgens mij 3e huis vanaf het centrum ik dacht dat aan de overkant een boerderij stond). Mijn ouders woonden ivm de woningnood bij hen in en mijn oudste broer is daar nog geboren. Ik heb daar zoveel gespeeld en inderdaad vuurtje gestookt. Mijn opa en oma hadden een lange tuin met kippen en die werden door oma geslacht in de schuur! Het gaat om Petrus Marinus Ruis gehuwd met Henrica Smits. Nu ik zelf wat ouder ben en niet meer in Oss woon, en mijn beide ouders ook zijn overleden, lees en kijk ik graag terug naar de geschiedenis van mijn familie. Net pas jullie site ontdekt! Probeer nu nog wat te zoeken in het archief over geboorte en overlijden. Dank u voor deze mooie bron pagina! Oss zit toch dieper in mijn hart dan ik dacht
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 mei 2021 om 13:38
Nou Hetty, wat een leuke, warme reactie! Veel dank daarvoor!

En je beschrijft je jeugd heel beeldend, ik denk dat dat voor veel mensen herkenning oproept. Als je trouwens op de volgende link klikt, vind je meer foto's van de Arendstraat:

https://www.bhic.nl/memorix/images/search/?mode=gallery&view=horizontal&q=arendstraat&page=1&reverse=0

Als dat meer verhalen of anekdotes bij je los maakt, dan reageer vooral nog eens. En anders veel kijkplezier!
Leon v Berkom zei op 12 december 2022 om 15:34
Leon
Mijn ouders hadden een café op de vierhoekstraat hoek pastoorbloemstraat no 76a hete café van Berkom ,lag tegenover H Hartkerk, overkant pastoorbloemstraat Spar en slagerij
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 december 2022 om 10:57
Ah, bedankt voor je berichtje, Leon. In welke tijd was dat (ongeveer)? En woonden jullie daar dan ook bij?
Leon v Berkom zei op 16 december 2022 om 10:27
In 1925 tot 1937 heeft mijn opa er gewoond met gezin, dit heb ik ook vernomen van stichting de werkende mens. Pand is blijkbaar van 1927.
Ik krijg het nog te horen , maar vermoedt dat mijn Vader en Moeder er na de oorlog in zijn gekomen. Hebben eerst in Maastricht gewerkt en ondergedoken.
Jan Wagemakers zei op 22 december 2022 om 13:55
ik ben geboren in1940 in de Arendstraat No 3 en zo ver ik me kan herinneren stond deze toren er al. En wat ik weet en meegekregen heb is dat deze toren van de bouwvereniging wan de wijk het Vierhuukske was wat ik weet is dat deze toren werd gebruikt om de brandweerslangen welke van jute waren na gebruik te drogen en was teven de werkplaats van de bouwverenging .de beheerder woonde in de Tuinstraat en ik meen dat hij Droomers heette
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 januari 2023 om 16:52
Dag Leon en Jan, bedankt voor jullie berichtjes. En Leon, hebben je ouders daar lang gewoond?
En bedankt voor deze aanvulling, Jan, dat wisten we niet. Dat geeft wel meer context en duidelijkheid over deze toren.
Leon v Berkom zei op 4 januari 2023 om 12:58
Marilou, mijn ouders zijn er rond 1950 gaan wonen en zijn verhuist in 1969 naar Weert.
Vader heeft naast café ook gewerkt bij Hotel v Alem,in de stad Oss ,bij het station als chef kok.
1967 in Weert begonnen als hoofd keuken in st jans gasthuis , ziekenhuis.
Jimmy Schulten zei op 4 januari 2023 om 15:46
@Jan Wagemaker

Hoi Jan, weet jij nog welke woning dat was, Arendstraat 3.

Mijn overgrootvader heeft ook op Arendstraat 3 gewoond.
Waarschijnlijk als eerste bewoner. En tot 1929.
Hij werkte namelijk bij Jurgens, en die zijn in 1929 vertrokken, o.a. omdat Oss te lang over de beslissing van een haven deed.
Toen hij werkeloos werd, zijn ze naar Nijmegen vertrokken.
Het is lastig achterhalen welke woning nu precies nummer 3 was.
Hernummering kwam nog wel eens voor.
Volgens het kadaster gezien, zou nummer 3 de tweede woning links naast de grote hoekwoning zijn. (Rode Cirkel)
De rechterkant naast de grote hoekwoning zou dan Tuinstraat 2 zijn. ( Blauwe Cirkel )
Zoals in het volgende plaatje aangeduid.

Arendstraat 3 en Tuinstraat 2
https://photos.app.goo.gl/RPtuuNgEgj75gyAP8

Heb ook een schilderij, waarschijnlijk door een familielid gemaakt. De broer van overgrootvader, die op Tuinstraat 2 woonde.

Schilderij uitzicht vanuit de Arendstraat op de Molen Nieuw Leven.
https://photos.app.goo.gl/Fxo6eDRsht8apWPW8

Vergelijk deze maar eens met de foto's die ze hier bij BHIC hebben:

Molen Nieuw Leven
https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/4ffea70e-45f9-11e3-8b30-cf5700886e8b/media/ac2db149-0ab9-2e2e-6f43-6474866de966
Jan Wagemakers zei op 4 januari 2023 om 16:46
Jimmy het huisnummer in de rode cirkel is inderdaad nr 3.Daar heb ik gewoond tot 1948 .Mevr.Ruis het klopt dat er tegenover een boerderij stond waar in de wijde een tijdelijke houten barak gestaan heeft waar in 1944 de bevrijdings feesten gevierd werden, De boerderij is later gekocht door de molenaar van de witte molen fam P.Bos welke van zeeuwse origine waren.
Jan Wagemakers zei op 4 januari 2023 om 16:46
Jimmy het huisnummer in de rode cirkel is inderdaad nr 3.Daar heb ik gewoond tot 1948 .Mevr.Ruis het klopt dat er tegenover een boerderij stond waar in de wijde een tijdelijke houten barak gestaan heeft waar in 1944 de bevrijdings feesten gevierd werden, De boerderij is later gekocht door de molenaar van de witte molen fam P.Bos welke van zeeuwse origine waren.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.