
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Dit is een ingekorte versie van: Overstroming, door Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder), is gelicenseerd onder Public Domain Mark.
Na die vorige periode van zeer hoge waterstanden in de winter van 1919-1920 had de burgemeester van Cuijk en Linden, de heer J.A.M. van de Mortel, hier al voor gewaarschuwd. Hij maakt er zelfs een brochure over: Een en ander over de Beersche Maas. Daarin staat onder meer geschreven:
"Men moet niet denken dat de gevaren voor doorbraken thans geweken zijn, neen allerminst; zoolang er niet flink gewerkt wordt aan het verbeteren der rivier de Maas, blijft er groot gevaar dreigen. Wel is waar zijn de dijken ten koste van vele offers te Cuijk en boven gelegen gemeenten flink versterkt, maar gevaar kan zich nog iederen winter voordoen."
Zes jaar later komt zijn voorspelling uit. De Maas stijgt tot recordhoogte. Overal langs de rivier breken dijken door en stroomt het water het land in. Ook in Cuijk gaat het verschrikkelijk mis en net na de jaarwisseling, op 2 januari 1926, bezwijkt hier de dijk. Spoorwegen en straten zijn niet bestand tegen zoveel watergeweld, huizen staan op instorten, weilanden blank. Veel inwoners vluchten naar hoger gelegen gebied.
Op 12 januari 1926 maakt het Polygoonjournaal bovenstaande filmopnames in Cuijk en omgeving. We zien dat een deel van de spoorrails is weggeslagen en de spoorbrug is ingestort. Arbeiders ruimen puin en werken aan het herstel. Ook is iets te zien van de immense schade aan huizen en wegen. Inwoners lopen over plankiers over de weggespoelde straten. Enkele mannen trekken een weggegleden handkar overeind en duwen deze voort over de planken.
De winter was toen echter nog niet voorbij en het leed nog lang niet geleden. Op 20 januari 1926 staat in de Tilburgsche courant:
"De ingetreden vorst heeft veel nadeel toegebracht aan de te velde staande gewassen. Van het winterkoren in geheel het overstroomde gebied is niets meer te verwachten. De fabrieken werken weer. Dag en nacht rijden zandtreinen voor het herstel van de spoorlijn. De gaten in den dijk zijn echter van dien aard, dat de verbinding Nijmegen-Venlo de eerste weken niet hersteld zal zijn."
Meer weten? Op de Cuijksecanon.nl staat een mooi artikel over deze watersnood. Foto's van deze overstroming, én die van 1920, bekijk je via deze link naar foto's van watersnood in Cuijk.